Poledica, žled, plazovi, poplave, ljudje brez elektrike

Padavine se bodo nadaljevale do ponedeljka, možnost plazov je velika, naraščale bodo reke, ceste bodo zmrzovale.

Objavljeno
31. januar 2014 06.28
Posodobljeno
31. januar 2014 06.28
Žled
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, STA, Dopisniki Dela
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, STA, Dopisniki Dela

Ljubljana - Padavine se bodo nadaljevale do ponedeljka, ponekod v gorah in Zgornjesavski dolini lahko do takrat na dan pade tudi do 30 ali 40 centimetrov snega, je danes na novinarski konferenci pojasnil meteorolog Agencije RS za okolje Aleš Poredoš. Ljudem svetujejo dodatno previdnost in redno spremljanje razmer.

Po Poredoševih besedah smo se zaradi mešanja hladnega zraka z vzhoda in vlažnega ter toplejšega iz Sredozemlja znašli v redki situaciji, ko na že zapadel sneg pade dež, nato pride do žledu in poledice, nato pa spet sneži. Zato bo do snežnih plazov prišlo tako v gorah kot predalpskem hribovju, tudi na neobičajnih mestih, je poudaril Poredoš.

V minulih dneh je največ padavin, skoraj 200 litrov na kvadratni meter, padlo na ilirskobistriškem in bovškem. Prav na ilirskobistriškem v prihodnjih dneh ostaja največja nevarnost naraščanja vodotokov.

Po besedah hidrologa Janeza Polajnarja je reka Reka že poplavila, njen pretok pa bo še naraščal, prav tako bodo naraščale manjše reke v jugozahodni Sloveniji. Dodatno bo narasla reka Vipava s pritoki, zlasti tisti na goriškem območju. Naraščanje vodotokov se bo začelo že danes, v soboto pa nadaljevalo.

Tudi morje je danes za 28 centimetrov že prestopilo obalno črto, in v času drevišnje večerne plime med 22. in 24. uro bo prav tako poplavilo. Tako bo tudi soboto med 9. in 12. uro ter v soboto zvečer in v nedeljo.

Na agenciji zato ljudi pozivajo, naj sproti preverjajo vremenske razmere. Na spletni strani meteo.si si lahko razmere ogledajo tudi za vsako regijo posebej, zraven so tudi navodila, kako ob takih razmerah ravnati.

Poledica in sneg povzročata težave tudi pešcem. Pogostejši so padci in posledično zlomi ter odrgnine, zato imajo v več zdravstvenih ustanovah po Sloveniji povečan obisk urgentnih ambulant.

Opozorilo obiskovalcem Zlate lisice

»Voznikom in obiskovalcem, ki se bodo jutri odpravili na smučarsko prireditev v Kranjsko Goro, zaradi pričakovane zgostitve prometa in velike količine novo zapadlega snega, svetujemo pravočasen odhod od doma, zlasti pa spremljanje prometnih informacij in jih opozarjamo, naj vozijo počasneje in bolj previdno, saj so na nekaterih gorenjskih cestah, ponekod zaradi sneženja, drugod pa zaradi taljenja snega, vozne razmere slabše,« pa so sporočili iz Policijske uprave Kranj. 

Vlaki na progi Ljubljana - Divača ne vozijo

Promet po Sloveniji danes zelo ovirajo podrta drevesa, snežni plazovi, voda na cestah in ponekod že narasle reke.

Na progi Ljubljana - Divača potniški vlaki do nadaljnjega ne vozijo. Tudi na drugih progah prihaja do večjih zamud. Vlaki iz Avstrijske smeri zamujajo uro in pol.  Nekaj zamud je v avtobusnem prometu, zapleti so bili tudi na brniškem letališču.

Poledica in žled povzročata največ težav v zgornjem Posočju in na Notranjskem, kjer so zaprte nekatere ustanove.

Danes so reke v jugozahodni Sloveniji, predvsem Vipava in Reka s pritoki, presegle opozorilne pretoke in pričele poplavljati. Ob intenzivnejšem dežju lahko na tem območju že v petek zjutraj hitro narastejo in poplavijo tudi manjši vodotoki, opozarjajo na agenciji za okolje.

Osnovne šole in vrtci so zaprti v Pivki, Prestranku, Knežaku in Čepovanu, življenje na območju Pivke, Postojne in Zgornjega Posočja je ohromljeno tudi zaradi izpada električne energije.  Oskrba z elektriko je motena tudi v Ljubljani in okolici.

Podrta drevesa in snežni plazovi

Več podrtih dreves je trenutno na območju Koroške in Štajerske, zato imajo veliko dela gasilci in druge vzdrževalne službe, ki odstranjujejo podrta drevesa in vejevje s cest.

Snežni plazovi ovirajo promet na severnem Primorskem in Gorenjskem.

Na Gorenjskem trenutno še sneži, medtem ko drugje po Sloveniji pada dež, ponekod tudi leden dež. Promet ovirajo tudi plužne in posipne ekipe.

Izredne razmere so danes na Notranjskem in Severnoprimorskem, kjer pristojni ljudem svetujejo, naj ostajajo doma, saj so ceste poledenele, promet pa oviran zaradi podrtih dreves, ki onemogoča dostop tudi gasilskim in reševalnim vozilom. Popoldne se je podiranje dreves umirilo, še vedno pa je brez elektrike nekaj vasi. Zdaj območju zaradi izpada elektrike, potrebne na črpališču v Postojni, grozi še prekinitev oskrbe z vodo.

Kot so povedali v pivški civilni zaščiti, je zdaj na črpališču nameščen agregat, če ne bo vzpostavljena dobava elektrike, bodo v nekaj urah začeli zapirati vodovodno omrežje. Že zdaj pa prebivalcem območja svetujejo prekuhavanje vode.

Žledolom po prvih ocenah poškodoval 15.000 hektarjev veliko območje

Na zgornjem Gorenjskem meter snega

Življenje na zgornjem Gorenjskem zaradi obilnih snežnih padavin danes teče nekoliko počasneje kot običajno. Zaradi snega je promet precej upočasnjen, mnogi pa so se v službo namesto z avtomobili raje podali z avtobusi. Promet na cestah marsikje ovirajo tovornjaki, ki so obstali na strmejših odsekih, po cestah pa hodijo tudi pešci, saj pločniki, kljub trudu zimskih služb, še niso spluženi.

V Kranjski Gori je zaenkrat 90 centimetrov, v Ratečah pa celo več kot en meter snega in še vedno sneži. Kot pravi kranjskogorski župan Jure Žerjav, so take razmere za Kranjsko Goro, kjer so navajeni tudi večjih količin snega, normalne.

Zaposleni v stavbah z ravnimi strehami preventivno čistijo strehe, da te ne bi popustile pod težo snega. Sicer pa na Gorenjskem, kjer je okrog pol metra snega, zaenkrat ne beležijo, da bi sneg podiral drevje ali povzročal motnje na elektroenergetskem omrežju. Kot pojasnjujejo na Elektro Gorenjska, imajo več kot 60 odstotkov omrežja pod zemljo, zato v zadnjih dneh zaradi padavin na Gorenjskem ni bilo večjih težav pri oskrbi z električno energijo.

O težavah poročajo predvsem z Bleda, kjer se nov koncesionar, ki so ga na občini Bled izbrali lani, podjetje Gradbeništvo Prestor, na zasneženih cestah ne znajde najbolje.

Za severozahod Slovenije izdan rdeči alarm

Agencija RS za okolje (Arso) je za severozahod države za danes in za soboto izdala opozorilni rdeči alarm zaradi vremenskih razmer. Arso opozarja, da se je na širšem območju Julijskih Alp zaradi obilnega sneženja močno povečala nevarnost snežnih plazov.

Arso opozarja še, da je ponekod v notranjosti države, predvsem na prehodu med Notranjsko in Primorsko, nevarnost poledice in žleda in da vodotoki na Primorskem močneje naraščajo. Visoko bo v teh dneh tudi plimovanje morja.

Na širšem območju Julijskih je v zadnjih 30 urah zapadlo od 70 do 100 centimetrov snega. Količina dežja na Primorskem pa bo v naslednjih 24 urah dosegla od 30 do 70 litrov na kvadratni meter, podatke Arsa v današnjem poročilu navaja Uprava RS za zaščito in reševanje.

Kot so pojasnili na spletni strani Arsa, rdeči alarm pomeni, da so možni zelo burni meteorološki pojavi in da je na širšem območju možen nastanek večje gmotne škode in nesreč, ogrožena so lahko tudi človeška življenja.

Na Dolenjskem in v Beli krajini dežuje, poledice ni

Zaradi domnevno spolzke ceste se je na cesti Vahta - Novo mesto ob 7.30 uri zgodila prometna nesreča, ko je osebno vozilo zdrsnilo s ceste. Poškodovanih ni bilo. Zaradi zimskih razmer omejitev prometa za tovorna vozila na državnih cestah ni nikjer v veljavi.

Iz novomeškega CGP, ki vzdržuje državne ceste na Dolenjskem in v Beli krajini so sporočili, da na njihovem območju sicer dežuje, vendar nevarnosti za nastanek poledice ni. Podobno je tudi v Metliki, kjer so občinske ceste normalno prevozne. Kljub vsemu novomeški policisti opozarjajo voznike na skrajno previdnost.

V soboto bo poplavljala tudi Ljubljanica

Predvidoma v soboto bo pričela poplavljati Ljubljanica na Ljubljanskem barju na območju pogostih poplav. Povečali se bodo tudi pretoki ostalih rek v osrednji Sloveniji. Na širšem območju Julijskih Alp se je močno povečala nevarnost snežnih plazov.

Po navedbah Prometno-informacijskega centra za državne ceste promet ovirajo tudi plužne in posipne ekipe. Priporočamo strpno in previdno vožnjo in prilagoditev vožnje voznim razmeram.

Na Bovškem leden dež podiral drevesa

Cestni delavci so imeli to noč obilico dela zaradi novozapadlega snega, ledenega dežja in žleda. V višjih predelih Bovške je padlo tudi do meter novega snega, zato so se prožili snežni plazovi. Na območju Kanala in Cola pa je težave povzročal leden dež in posledično je prihajalo do loma dreves, zaradi katerega so nekatere ceste še vedno zaprte.

V višje ležečih predelih na Kanalskem je sicer zapadlo le med 15 in 20 centimetrov novega snega. Leden dež pa je podiral drevesa na celotnem območju, da pluženje cest ni bilo mogoče. V nižjih predelih Bovškega je zapadlo okrog pol metra snega.

Nekaj manj, okrog 40 centimetrov je bilo preko noči novega snega na območju Idrije in Cerknega.

***

Zaradi vremena več padcev in poškodb

• Zaradi vremenskih razmer je danes pouk odpadel na nekaterih šolah na Notranjskem;

Na Postojnskem brez elektrike ostalo 6500 odjemalcev.

Nov koncesionar na Bledu ima težave s pluženjem cest