Nezakoniti aneksi niso tako sporni

Šolsko ministrstvo, ki od občine Bled terja 150.000 evrov, bi se tudi poravnalo.

Objavljeno
04. april 2017 23.49
BLED SLOVENIJA 22.8.2012 LEPOTE BLEDA FOTO JOZE SUHADOLNIK
Blaž Račič
Blaž Račič
Ljubljana – Blejske občine zaradi domnevno nezakonite porabe denarja pri gradnji veslaškega centra na Bledu morda le ne bo doletela tako huda kazen, kot je zahtevalo ministrstvo za izobraževanje. Po včerajšnjem naroku tožbe, s katero ministrstvo terja vračilo 150.000 evrov, odvetnica občine Maja Koršič Potočnik ocenjuje, da se je povečala možnost poravnave.

Občina Bled je leta 2010 odprla obnovljen veslaški center na Bledu, za kar je porabila 3,5 milijona evrov. Velik del naložbe je financirala z evropskimi sredstvi, pol milijona evrov pa je prispevala država. Na ministrstvu so pri pregledu dokumentacije o izvedbi projekta ugotovili, da je občina za dodatna nepredvidena dela porabila kar 600.000 evrov.

Občina je pogodbo s podjetjem Kovinar gradnje ST z Jesenice sklenila »na ključ«, s tem se je podjetje zavezalo, da bo za dogovorjeni znesek izvedlo vsa predvidena dela. Kljub temu je občina s podjetjem in še štirimi drugimi podizvajalci (Makro 5 gradnje, SGP Tehnik, Elan Inventa, CP Kranj) zaradi »nepredvidenih dodatnih del« podpisala skupaj osem aneksov v vrednosti 600.000 evrov. Na ministrstvu so ocenili, da je občina, ki jo je vodil župan Janez Fajfar, s tem prekršila zakon o javnem naročanju, zato so zahtevali vračilo 150.000 evrov. Občina se s tem ni strinjala in se je plačilu uprla, saj so ocenili, da niso kršili predpisov.

»Obstaja možnost poravnave«

Kot je po neuspešnem poravnalnem naroku na Okrožnem sodišču v Ljubljani včeraj povedala odvetnica občine Maja Koršič Potočnik, so na ministrstvu v zadnjem obdobju spremenili argumentacijo. Čeprav državna pravobranilka Ivanka Demšar Potočnik, ki je na sodišču zastopala ministrstvo, za Delo ni želela dajati pojasnil o primeru, je pred sodnico okrožnega sodišča Melito Štefančič povedala, da se bodo na ministrstvu še posvetovali o nadaljnjih korakih in dodala, da obstaja možnost poravnave. Ker se do včeraj na ministrstvu niso opredelili do odgovora občine Bled na tožbo ministrstva, so se dogovorili le za nov narok obravnave, ki bo 23. maja letos.

Občina mora dokazati vlaganja

Občina mora zdaj dokazati, da je anekse k osnovni pogodbi dejansko sklenila zaradi nepredvidenih dodatnih del, ki so se pokazala med gradnjo. Kot primer takšnih del je Maja Koršič Potočnik navedla, da so med gradnjo odkrili del starega kanalizacijskega voda, ki ni bil vrisan v evidence in ga niso upoštevali pri izdelavi načrtov. Ker sanacija ni bila predvidena, so morali skleniti aneks z izvajalcem. Da se za dodatna nepredvidena dela z izvajalcem lahko sklene aneks brez postopkov javnega naročanja, omogoča tudi določba lani sprejetega zakona o javnem naročanju, je dejala odvetnica, ki pravi, da so tudi na evropski ravni spremenili tolmačenje takšnih določb in da se je na tej podlagi spremenil tudi slovenski zakon.

Maja Koršič Potočnik pravi, da so bili v Sloveniji že številni podobni primeri, a jih velika večina ni končala na sodiščih, in da je za takšno pravdo treba imeti pogum, saj pravne prakse o tem pri nas ni.