Ni več dvomov o predelavi žlindre

V podjetju Harsco na Jesneicah odpirajo nov, sedem milijonov dolarjev vredno tovarno za predelavo žlindre in skupaj 40 delovnih mest.

Objavljeno
07. november 2013 15.46
bra*Harsco
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Jesenice – Strahovi ljudi, da bo predelava žlindre lahko vplivala na okolje in zdravje lokalnega prebivalstva, ki so spremljali prihod ameriške korporacije Harsco na Jesenice, so pred današnjim odprtjem sedem milijonov evrov vrednega obrata skoraj odpravljeni.

Lokalni prebivalci so sproti obveščeni o dejavnostih podjetja Harsco, je dejala predsednica krajevne skupnosti Javornik Koroška Bela Maja Otovič in ocenila, da je Harsco odpravil večino pomislekov ljudi.

Tudi v okoljski organizaciji Alpe Adria green (AAG), kjer so zadržano sprejeli prihod Harsca na Jesenice, zdaj nimajo več veliko pomislekov. »Vzorci žlindre, ki jo bodo predelovali, so v mejah normale,« je dejal predsednik AAG Vojko Bernard, s čimer se njihova bojazen pred slabo kakovostjo žlindre ni pokazala. Predelovanje žlindre bodo spremljali še naprej, je obljubil Bernard.

Večinoma so investicijo financirali sami, del denarja so kot subvencijo za tuja vlaganja prejeli iz državnih virov, je povedal direktor podjetja Harsco Andrej Begelj. Zaposlili so že 21 delavcev ter dodatno nekaj oseb prek kadrovskih agencij, končno število zaposlenih bo od 35 do 40, napoveduje Begelj.

V novem obratu na območju Acronija na Javorniku bodo predelovali belo žlindro, ki nastane pri proizvodnji nerjavnega jekla, medtem ko črno žlindro, ki nastaja pri proizvodnji navadnega jekla, že predelujejo v sosednjem obratu. Izdelke iz žlindre uporabljajo podjetja za proizvodnjo asfaltov ter druge gradbene namene. Zmogljivost obrata bo predelava do 40 ton žlindre na uro, prihodnje leto je nameravajo predelati sto tisoč ton.