Nekdo je Tešu prerezal kable

Edini delujoči, novi šesti blok se je včeraj ustavil, sabotaža potrjena.

Objavljeno
23. maj 2016 09.53
Teš
Brane Piano
Brane Piano
Šoštanj − Iz Termoelektrarne Šoštanj (Teš) od nedelje zvečer do ponedeljka ni bilo električne energije, saj se je med poskusnim obratovanjem nepričakovano ustavil edini še delujoči, nadomestni 600-megavatni šesti blok. O vzrokih za to direktor Teša Arman Koritnik zjutraj ni hotel ugibati, dejal je le, da čaka na poročilo o dogodku.

Tudi viri iz Teša zjutraj še niso vedeli, zakaj se je blok, ki sicer še deluje poskusno, samodejno ustavil, so pa potrdili, da se je to zgodilo v nedeljo zvečer.

V Tešu prevladujejo napeti odnosi med vodstvom in delavci, saj jih približno polovica od sredine meseca postopoma prejema ponudbe za nižja in slabše plačana delovna mesta, razlog pa je optimizacija in racionalizacija poslovanja. Nekateri so že zjutraj dopuščali možnost, da je za izpad Teša 6 driva sabotaža.

Na Policijski upravi Celje so dopoldne sume potrdili, saj je tiskovna predstavnica Milena Trbulin sporočila: »Sinoči smo bili obveščeni, da je v Termolelektrarni Šoštanj prišlo do poškodovanja tehnološke opreme, zaradi česar trenutno ne obratuje blok 6. Kriminalisti so z ogledom kraja poškodovanja tehnološke opreme začeli sinoči, danes nadaljujejo z ostalimi preiskovalnimi dejanji. Preiskava poteka v smeri suma storitve kaznivega dejanja poškodovanje tuje stvari.«

Okoli 11. ure pa so iz Teša prek Holdinga Slovenske elektrarne sume o sabotaži potrdili. V Tešu je v nedeljo ob 21.42 izpadel blok 6. Izpad je povzročila prekinitev delovanja črpalke kondenzata, kar je sistem zaznal kot napako, zato se je blok 6 samodejno ustavil: »Ugotovljeno je bilo, da so bili prerezani električni vodniki meritev za temperaturo in vibracije.«

Po zaustavitvi Teša 6 so izvedli začasno sanacijo električnih vodnikov meritev vibracij in temperature na predčrpalki kondenzatne črpalke. Za ponovni zagon bloka 6 so zagnali blok 4, za toplotno preskrbo Šaleške doline pa trenutno deluje ena plinska enota.

Policija in kriminalisti, ki izvajajo forenzično preiskavo, so zavarovali kraj sabotaže v Tešu zaradi policijske preiskave kaznivega dejanja.