NIJZ: Sistem e-zdravje je bolj varen kot papirni recepti

Na ministrstvu za zdravje so prepričani, da je predsednica ZZS iz informacij lahko jasno razbrala, da je šlo za napačno zastavljeno spletno stran bolnišnice in lokalni informacijski sistem.
Fotografija: NIJZ: »Pričakovali bi, da predsednica razume razliko med lokalnimi informacijskimi sistemi v javnih zavodih in centralnimi rešitvami e-zdravja.« FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
NIJZ: »Pričakovali bi, da predsednica razume razliko med lokalnimi informacijskimi sistemi v javnih zavodih in centralnimi rešitvami e-zdravja.« FOTO: Jože Suhadolnik

Ministrstvo za zdravje (MZ) in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) sta se odzvala na besede predsednice Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) Zdenke Čebašek-Travnik, ki je opozorila, da sistem e-zdravje ne deluje in da bi potrebovali celovitejšo rešitev.

Obe inštituciji trdita, da navedbe Zdenke Čebašek-Travnik ne držijo in niso resnične. »Pričakovali bi, da predsednica razume razliko med lokalnimi informacijskimi sistemi v javnih zavodih in centralnimi rešitvami e-zdravja in je seznanjena s pristojnostmi in odgovornostmi posameznih deležnikov pri obdelavi zdravstvenih podatkov. Informacijske rešitve e-zdravja ne kličejo k zlorabam in nepooblaščenim vpogledom v osebne podatke,« so sporočili z NIJZ.

Dodali so, da je težje zagotoviti sledljivost in nadzor nad obdelavo pri fizični izmenjavi osebnih podatkov (prek papirnih receptov, delovnih nalogov, napotitev, izmenjave zdravstvenih kartotek, izvidov …), zato se sistem e-zdravje »kaže kot bolj učinkovit in predvsem bolj varen pristop«.

Obe inštituciji trdita, da navedbe Zdenke Čebašek-Travnik (na sliki) ne držijo in niso resnične. FOTO: Blaž Samec
Obe inštituciji trdita, da navedbe Zdenke Čebašek-Travnik (na sliki) ne držijo in niso resnične. FOTO: Blaž Samec


»Sistem e-zdravja ima vgrajene kontrole preverjanja uporabniških pooblastil, zato so pravice vpogleda odvisne od poklicnih pooblastil zdravstvenih delavcev.  V skladu z zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov je v sistemu e-zdravja zagotovljena sledljivost pri obdelavi osebnih podatkov, in to elektronski sistemi za obdelavo osebnih podatkov, tehnično – v primeru e-zdravja pa tudi dejansko – omogočajo. Pri obdelavi osebnih podatkov v fizični/papirni obliki pa je zagotavljanje sledljivosti v praksi izrazito težavno, pogosto celo nemogoče,« so zapisali v sporočilu za javnost.


MZ: Moralno in etično ravnanje nujni predpogoj


Na ministrstvu za zdravje so prepričani, da je predsednica ZZS iz informacij lahko jasno razbrala, da je šlo za napačno zastavljeno spletno stran bolnišnice in lokalni informacijski sistem in da nobeden od njiju ni del e-zdravja kot projekta MZ in NIJZ.

»Sistem predpostavlja in zahteva moralno in etično ravnanje zaposlenih v zdravstvu. Odgovornost seznanitve in spoštovanja zakonodaje na področju varstva osebnih podatkov je nujni predpogoj, da lahko posameznik opravlja delo v slovenskem zdravstvenem sistemu,« so zapisali.

Opozarjajo tudi, da preskakovanje čakalnih dob nadzorujeta Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije.

Preberite še:

Komentarji: