Nikolićeve izjave o »srbskem Vukovarju» odmevajo na Hrvaškem

Srbski predsednik je dejal: »Vukovar je bil srbsko mesto«, hrvaški mediji prevedli: »Vukovar je srbsko mesto.«

Objavljeno
27. maj 2012 20.23
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Zagreb - Novoizvoljeni srbski predsednik Tomislav Nikolić je pred srbskimi volitvami minulo nedeljo za nemški Frankfurter Allgemaine Zeitung dejal, da je bil Vukovar srbsko mesto in da se Hrvati nimajo tja kaj vračati, poroča STA.

Iz Nikolićevega kabineta so odločno zanikali, da bi Nikolić izjavil kaj podobnega o Vukovarju ter poudarili, da gre za zahrbtne in potuhnjene laži. Vendar pa je pristnost Nikolićeve izjave za hrvaške medije potrdil avtor pogovora, nemški novinar Michael Martens.

Novinar je opozoril, da so hrvaški mediji najprej narobe prevedli Nikolićevo izjavo in objavili, da je novi srbski predsednik v intervjuju povedal: »Vukovar je srbsko mesto.« A so se potem na različnih spletnih straneh hrvaških medijev pojavili zvočni posnetki spornega dela Nikolićevega pogovora, v katerem je dejal: »Vukovar je bil srbsko mesto. Nimajo (Hrvati) se kaj vračati.«

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je Nikolićeve izjave za današnji Jutarnji list ocenila za šokantne in za Hrvaško popolnoma nesprejemljive.

Nikolićeva izjava je močno razburila hrvaško politično javnost, ki se je pred tem precej zadržano odzvala na njegovo zmago v drugem krogu srbskih predsedniških volitev minulo nedeljo. Sporne izjave so bile del pogovora, ki ga je FAZ objavil pred drugim krogom volitev, na Hrvaškem pa so o tem začeli poročati pred nekaj dnevi.

 

Izjave srbskega predsednika pa so najbolj odmevale na hrvaški desnici. Tako je poslanec Hrvaške demokratske zveze Slavonije in Baranje (HDSBB) Boro Grubišić izjavil, da kaj drugega od četnika ni bilo mogoče pričakovati. Dodal je še, da Hrvaški ni treba skrbeti, ker je bila omenjena srbska politika tudi vojaško poražena, ocenil pa je še, da so bile Nikolićeve izjave namenjene srbski javnosti. Grubišić je sicer del skupine 12 hrvaških poslancev, ki sodelujejo pri delu Evropskega parlamenta kot opazovalci.