Njive ob zaporu na Dobu so ostale neobdelane

Deseterica v Javnem gospodarskem zavodu (JGZ) Pohorje dobila do marca tri plače, na preostale še čakajo.

Objavljeno
27. maj 2014 18.08
jer/Zavod za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Mirna - Deset zaposlenih, ki so ostali v Javnem gospodarskem zavodu (JGZ) Pohorje po odprodaji proizvodnje gasilske opreme konec lanskega leta, je končno dobilo izplačane tri zaostale plače. Kdaj lahko pričakujejo preostalih od marca naprej, je še neznanka, prav tako datum likvidacije JGZ.

JGZ Pohorje Mirna je plačilno nesposoben, zato je trenutno v medresorskem usklajevanju predlog sklepa, da se začne postopek likvidacije, ki bo potekal dlje časa. Nadaljnji koraki bodo odvisni od zagotovitve sredstev in sprejetih sklepov vlade, so odgovorili iz ministrstva za pravosodje.

Zaposlenim v JGZ Pohorje so bile izplačane plače za lanski december ter letošnja januar in februar in še razlike v plači za odpravo tretje četrtine nesorazmerij v plačah javnih uslužbencev.

Še manj možnosti za delo obsojencev

Deseterica sicer že vse letošnje leto hodi v službo, dela pa zanjo ni. JGZ zaradi blokiranega računa ni mogel nabaviti ničesar (semena, sadike, nafto itd.) za nadaljevanje kmetijske proizvodnje, ki je še ostala v zavodu. Predsednik sindikata v zaporu na Dobu Mitja Jeras je povedal, da so jim zarubili tudi vse stroje.

»Deset ljudi zdaj hodi v službo le še čakat na plačo. Nerazumno je, da država ne najde denarja za ureditev problema. Dolg bo enkrat morala plačati, do takrat se vsak dan povečuje. Zelo neodgovorno je, da imajo obsojenci med prestajanjem kazni zdaj še manj možnosti za delo,« je opozoril Jeras.

Zaradi tega ostajajo v sobah, kar povečuje napetosti in poslabšuje razmere, saj so vsi slovenski zapori vsak dan bolj prenatrpani. Po podatkih Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) ta teden prestaja kazen v njih že 1530 obsojencev, kar je več kot kdaj koli. Njive za ograjo zapora na Dobu, ki jih je obdeloval JGZ, lahko sklad kmetijskih zemljišč in gozdov zaradi neplačila najemnine odda drugim najemnikom, kar bi lahko povzročilo še varnostne probleme.

Likvidacije ne bo brez poplačila

JGZ Pohorje, ki z desetimi zaposlenimi čaka le še na vladno zeleno luč za likvidacijo in izplačilo plač, je ostanek nekdaj uspešnega zavoda z več kot 60 zaposlenimi, s katerimi je redno delalo vsaj še enkrat toliko zapornikov. Proizvodnjo gasilske opreme je država lani konec leta prodala nemškemu podjetju JMW Fire in dela uspešno naprej.

Delajo tudi zaporniki, za katere sta ministrstvo za pravosodje in URSIKS našla način za izplačilo nagrad. Novi lastnik pa ni prevzel niti vseh zaposlenih v tej proizvodnji in na JGZ so ostali tudi vsi stari dolgovi v višini treh milijonov evrov. Likvidacije, ki bo zmanjšala možnosti zapornikov za enostavna dela in samopreskrbo zapora, pa ne bo brez njihovega poplačila.