» No, potem pa pač še vedno stavkamo «

Direktor toži stavkovni odbor, ministru zablokiral revizijo, stavkajoči nepremakljivi v svojih zahtevah.

Objavljeno
10. februar 2017 21.26
Orkester Slovenske filharmonije in dirigent Uroš Lajovic v dvorani Union, 6.12.2016, Maribor [orkester slovenske filharmonije, uroš lajovic]
Tanja Jaklič, Igor Bratož
Tanja Jaklič, Igor Bratož

Ljubljana – Ali slovenski filharmoniki še stavkajo? Zapleteno vprašanje. Glasbeniki resno vadijo. V hiši naj bi bile razmere normalne, celo ustvarjalne. Koncerti se vrstijo po programu. V prihodnjem tednu sta dva večera oranžnega abonmaja, sinoči je bil koncert posvečen stoti obletnici Soške fronte. Z eno drobno spremembo: ni ga dirigiral Uroš Lajovic, ampak Marko Hribernik.

Maestro Lajovic, človek, zaradi katerega se je stavka začela (njegov odhod je bil najprej ultimat direktorju, potem stavkovna zahteva številka ena), bi moral dirigirati koncert, pa mu ga je direktor odvzel. Lajovic dolgo ni imel nobenega stika z orkestrom. Ko je glasbenike spraševal, ali stavkajo ali ne, so mu rekli, da »nimajo nič proti meni, da delajo normalno, ko pa sem jih vprašal, zakaj ne razglasijo konca stavke, so mi odgovorili, no, potem pač stavkamo.« Včeraj je bil na njegovo pobudo le bil sestanek s stavkovnim odborom. In? »Nič, stvari se ne premaknejo,« pravi Lajovic, ost je usmerjena proti direktorju Damjanu Damjanoviču, kaj ima s tem on, pa ne dobi odgovora. V ponedeljek se bo Lajovic sestal s celotnim orkestrom, a optimističnih pričakovanj nima.

Bliža se julij

Vse bolj se kaže, kar so nam notranji viri v orkestru pripovedovali že decembra. Da ne gre za dirigenta, ampak za direktorja. Ali bo Damjanovič res odšel 1. julija, kot je pred mesecem zatrdil minister za kulturo Tone Peršak (Damjanovič pa zanikal, da sta se tako zmenila), je sodeč po zadnjih intervjujih, ki jih je dal minister, vse bolj mogoče. Minister je namreč povedal, da v tej konstelaciji perspektive ni in da je Damjanoviču ponudil racionalno rešitev. Skratka, da so razmere zaostrene, zgodbo je treba razplesti, 1. julija pa mora na to mesto priti drug človek, je bil popolnoma neposreden. Če nekoliko poenostavimo, minister se je odločil, da tako ne gre več, ker pa ne more zamenjati stotih ljudi, kar bi pomenilo demontažo sistema, je laže zamenjati enega direktorja. A kako se bo to zgodilo? Če hoče ministrstvo res objaviti razpis za direktorja, ki bo v Slovenski filharmoniji mandat nastopil 1. julija, mora Damjanovič odstopiti ali pa ga mora minister razrešiti. Sicer novega direktorja lahko pripelje šele konec njegovega mandata, ki se bo iztekel decembra prihodnje leto.

Težave z razrešitvijo

A tudi če bi ga hotel razrešiti, bi nastale težave. Direktorja je mogoče predčasno razrešiti, če pri svojem delu ne ravna po predpisih in splošnih aktih zavoda, ne izvršuje sklepov organov zavoda, ravna v nasprotju z njimi ali zavodu povzroči večjo škodo ... Kaj takega bi morda lahko našli v reviziji, vendar se je tudi pri tem zapletlo. Ko je ministrstvo 29. decembra izdalo sklep o izvedbi notranje revizije v SF, je Damjanovič vložil tožbo. Sodišče je odločilo, da je sklep nezakonit, zato ga je odpravilo, v obrazložitvi pa navedlo, da sklep nima niti obveznih sestavin in da je le obrazložen bistveni del poštenega upravnega postopka.

Ministrstvo se zdaj o nadaljnjih korakih še odloča, Damjanovič pa bije že drugo bitko. Na delovnem sodišču v Ljubljani je vložil tožbo zaradi nezakonitosti stavke proti obema sindikatoma Sviza in Glose ter drugim članom, ki sestavljajo stavkovni odbor, ker je z nezakonito stavko škodoval ugledu in dobremu imenu hiše. Že pred časom je namreč pridobil pravno mnenje Inštituta za delovna razmerja in socialno varnost na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, ki pravi, da gre pri stavkovnih zahtevah za poseg v poslovno sfero ustanovitelja Slovenske filharmonije oziroma direktorja, kar pa ne more biti zakonit predmet stavke.

»Torej sem še kako utemeljeno vložil tožbo. Sindikat je prezrl, da SF velik del sredstev pridobiva na trgu, zgodile so se že odpovedi sponzorske podpore in abonmajev.« pravi Damjanovič. S položaja direktorja se ne namerava predčasno umakniti brez nadomestne zaposlitve. »Zakaj bi se? V trinajstih letih nisem nikogar vrgel na cesto. Za delavce strogo velja spoštovanje zakonitosti, pri direktorju in dirigentu pa je kar samoumevno, da se bosta odrekla zakonitim pogodbenim pravicam. Tak pristop je diskriminatoren.«

Čakajoč ministra

Predsednica stavkovnega odbora Marina Kopše ja včeraj za Delo povedala, da trenutno ni nič novega, še zmeraj čakajo, kako se bo na vse to odzvalo ministrstvo za kulturo. Orkester SF kljub stavki resno vadi in ima koncerte, je pa tudi res, da imajo dirigentsko palico v rokah drugi dirigenti, ne šef dirigent Uroš Lajovic, ki so mu oktobra lani izglasovali nezaupnico. Naslednji koncert, ko bi se moral Lajovic pojaviti za dirigentskim pultom, je napovedan v programu za konec prihodnjega meseca. Odškodninske tožbe predsednica stavkajočih včeraj ni želela komentirati, češ da je to zadeva, s katero se morajo ukvarjati pravniki.

Zahteve stavkajočih so bile večinsko izpolnjene že pred odpovedanim novoletnim koncertom, direktor Damjanovič je orkestru takrat potrdil, da bo poskrbel za ažurnost in zakonitost razporejanja na delovna mesta priznanih ustvarjalcev, obvestil je orkester, da se je maestro Lajovic ob nekaj pogojih strinjal s sporazumno prekinitvijo pogodbenega sodelovanja s SF (vendar tega ni hotel formulirati na papirju in ga podpisati), za mirno rešitev sedanjega stanja je direktor tudi privolil v večjo udeležbo in soodločanje članov orkestra SF pri izbiri naslednjih dirigentov oziroma na večje delavsko soupravljanje, o čemer je obljubil poseben dokument in se je to tudi zgodilo, na koncu se je razpletlo tako, da minimalna zahteva stavkajočih – prekinitev pogodbe o sodelovanju z Lajovcem – ni bila izpolnjena, zato je novoletni koncert odpadel.