Nova ovadba za prvo soboško dacarko

 Zloraba položaja: Vlasta Temlin meni, da je v preiskavi žrtev medijske gonje

Objavljeno
25. april 2015 00.59
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer

Murska Sobota – Direktorica murskosoboške finančne uprave Vlasta Temlin je zaradi izdaje ponarejenega potrdila nekdanjemu soboškemu prvoligašu Mura 05 vnovič ovadena. Kriminalisti so na okrožno državno tožilstvo vložili kazensko ovadbo zaradi storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja oziroma uradnih pravic, zaradi česar ji grozi od treh mesecev do pet let zapora.

Zaradi napeljevanja h kaznivemu dejanju so ovadili tudi nekdanjega predsednika omenjenega nogometnega društva Miroslava Topiča.

Da je nogometno društvo Mura05 podaljšanje licence za igranje v prvi nogometni ligi leta 2012 doseglo tudi s ponarejenim potrdilom o plačanih davčnih obveznostih, smo prvi razkrili v Delu. Miroslav Topič se je skupaj s takratnim direktorjem soboške občinske uprave Bojanom Petrijanom o izdaji potrdila pogovarjal tudi oziroma predvsem z Vlasto Temlin.

Primer so soboški kriminalisti pod vodstvom Borisa Banfija, vodjo oddelka za gospodarsko kriminaliteto, končali z ovadbami zoper nekdanjo pomočnico direktorice soboške davkarije Tanjo Gyergyek, zoper nekdanjega vodjo kontrolorjev Avgusta Zakojča in zoper kontrolorja Štefana Koltaja. Medtem ko Temlinove niso niti zaslišali, so trojici naprtili sporno pripravo in izdajo potrdila. Gyergyekova in Zakojč sta izgubila službo, Koltaj je v delovnem razmerju ostal.

Proti Temlinovi so soboški kriminalisti kmalu zatem zaradi pomanjkljivosti v preiskavi, ki jih je ugotovil izredni nadzor uprave kriminalistične policije iz Ljubljane, odprli nov postopek. Končal se je z ovadbo, ki je Temlinovi očitala oviranje preiskave oziroma oviranje pravosodnih in drugih državnih organov, a je tožilstvo zadevo zaradi pomanjkanja dokazov ovrglo.

Tokrat so kriminalisti po naših informacijah ovadbo podprli s številnimi, tudi materialnimi dokazi. Temlinova kljub temu ne namerava odstopiti s položaja, v predkazenskem postopku pa se je branila pisno. Zavrnila je kakršnokoli krivdo pri izdaji potrdila, predkazenski postopek pa označila za plod medijske (Delove) gonje proti njej. A policisti so ji po naših informacijah pojasnili, da se je pisanje Dela v celoti potrdilo.

Banfiju grozi odpoved

S soboškega okrožnega državnega tožilstva so prejem ovadbe potrdili, a nam je vodja tožilstva Žarko Bejek sporočil, da so generalnemu tožilcu predlagali, naj za odločanje v zadevi določi drugo krajevno pristojno tožilstvo. Od virov blizu generalne policijske uprave (GPU) smo izvedeli, da so jim s Policijske uprave Murska Sobota zoper Banfija poslali predlog za izrek opomina pred odpovedjo rednega delovnega razmerja. O tem, ali ga bo Banfi, ki naj bi med preiskavo prek svoje žene, zaposlene na soboškem finančnem uradu, Temlinovo seznanjal z informacijami, povezanimi s postopkom, tudi dobil, GPU še ni odločila.