Nove nezakonitosti regulatorja komunikacij

Nejasna vloga kulturnega ministrstva v zadevi Infonet media. Direktor Akosa Franc Dolenc ve, da ni deloval po zakonu.

Objavljeno
10. januar 2016 21.12
Luka Jakše
Luka Jakše

Način delovanja direktorja agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) Franca Dolenca glede izračuna pokritosti radiev mreže Infonet Media preverja tudi inšpektorat ministrstva za javno upravo. Ta je od ministrstva za kulturo že prejel pojasnila, čaka pa še na odgovore Akosa.

Kakšna pojasnila so dobili, na inšpektoratu še ne smejo razkriti, prav tako zadeve ne komentirajo na kulturnem ministrstvu.

O vlogi kulturnega ministrstva krožita dve mnenji. Prvo je, da je direktor Dolenc s svojimi dopisi zavedel pristojne na ministrstvu, ki jih ima menda za nekompetentne. Takšno mnenje podkrepi tudi izjava Dolenčevega namestnika in njegovega tesnega zaveznika Marka Poharja na eni izmed sej sveta za radiodifuzijo konec septembra, kjer je dejal, da nekega dokumenta ministrstva za kulturo na Akosu ne morejo jemati resno, ker »ministrica sploh ni vedela, kaj podpisuje«. Govor je bil o povrnitvi potnih stroškov članom sveta za obisk makedonskega regulatorja. Po drugem tolmačenju pa naj bi prav na ministrstvu želeli, da Akos znova izračuna deleže pokritosti prebivalstva za Infonet medio, da bi lahko preprečili širitev mreže.

Umazane podrobnosti

Potem ko je Infonet media v lasti Lea Oblaka na ministrstvo oddala vlogo za prevzem radia Triglav in Europa 05, je ministrstvo od Akosa zahtevalo izračun pokritosti. Prvi izračun je bil narejen 25. septembra in kazal na 15,73-odstotno pokritost. Po zakonu o medijih ima izdajatelj, ki ima nad 15-odstotno pokritost, prevladujoč položaj na trgu. Ministrstvo pa ima diskrecijsko pravico, da izdajatelju dovoli povečati delež ali pa ne.

Kaže da v Infonet medii niso imeli prevelikega upanja, da bi jim ministrstvo dovolilo povečati delež pokritosti, zato so se lastniško umaknili iz radia ABC, da bi lahko prevzeli omenjena radia. Nato je 20. oktobra na ministrstvo prišel nov izračun o deležu pokritosti Infonet medie, ki je kazal na kar štirikrat večjo pokritost, in sicer na 67,10-odstotno, z dvema novima radiema pa 67,40-odstotno.

Razlike med prvim in drugim dokumentom Akosa niso le v rezultatu, ampak še v nekaterih umazanih podrobnostih. Pri prvem izračunu, ki ga je kot odgovorna oseba podpisala vodja sektorja za upravljanje radiofrekvenčnega spektra Janja Varšek, je pri vsakem izmed štiriindvajsetih radiev v mreži podatek o pokritosti. V drugem izračunu, ki ga je kot odgovorna oseba podpisal direktor Franc Dolenc, teh podatkov ni, ampak je navedena le skupna pokritost. Oba dokumenta je pripravil isti strokovnjak Akosa. V oči pa bode, da je na prvem njegov podpis pod besedo »Pripravil«, v drugem pa pod »Po navodilu direktorja pripravil«.

Priznanje nezakonitega delovanja

V Dolenčevem dokumentu je bil še poziv ministrstvu, naj drugi izračun pošlje na Svet za radiodifuzijo še pred sejo 27. oktobra, do dveh različnih izračunov pa je po pojasnilih agencije prišlo, ker da metodologija za izračun pokritosti po splošnem aktu ni v skladu z zakonom o medijih. Svet je zahteval dodatna pojasnila, saj je nedopustno, da direktor presoja zakonitost nekega splošnega akta ali metodologije, ki je, mimogrede, v veljavi od leta 2006. S tem je namreč po mnenju mnogih prekoračil svoja pooblastila.

Korak nazaj bi lahko Dolenc storil v odgovoru Svetu 9. novembra, vendar se je povsem izognil pojasnjevanju okoliščin. Zapisal pa je, da bo predlog sprememb splošnega akta v javni obravnavi in da bo zainteresirana javnost vabljena, da agenciji posreduje pripombe, predloge... S tem je Dolenc neposredno priznal, da je drugi izračun nastal na podlagi neveljavne metodologije in da je v nasprotju z zakonom o medijih.

Dokument je tudi dokaz, da je najkasneje 9. novembra vedel, da ni deloval v skladu z zakonom. O tem bi moral takoj obvestiti kulturno ministrstvo, da bi se to lahko pri svoji odločitvi glede namere Infonet medie za prevzem dveh radiev oprlo na zakonit in strokoven izračun pokritosti. Vendar Dolenc tega do danes ni storil.

»Na zadnjem sestanku je dal direktor AKOS jasno vedeti, da on pomaga konkurenčni medijski hiši. Povedal je, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da bo onemogočil razvoj Radia 1. Pozneje sem izvedel, da je na to drugo medijsko hišo poslovno vezan preko podjetja, ki ga ime njegov sin,« je Dolenčevo ravnanje komentiral Leo Oblak.