Nove učilnice v OŠ Primoža Trubarja

V četrtek odpirajo nov prizidek šole.

Objavljeno
29. januar 2014 10.00
Simona Fajfar, Velike Lašče
Simona Fajfar, Velike Lašče


Velike Lašče
– »Morda je to, kar bomo imeli zdaj, nadstandard, saj so učilnice večje in tri specializirane. A prostori nam bodo omogočili sodobne metode dela,« pravi Metoda Kolar, ravnateljica Osnovne šole (OŠ) Primoža Trubarja Velike Lašče, kjer bodo v četrtek odprli nov prizidek s sedmimi novimi učilnicami.

»Naši otroci in učitelji si zaslužijo enake pogoje, kot jih imajo v razvitejših okoljih,« pravi župan Anton Zakrajšek. Graditev šole je bila z 930.000 evri lani največja občinska naložba, za katero so morali vzeti 690.000 evrov posojila.

Šola, ki jo obiskuje 379 učencev – 20 podružnično šolo Rob in 26 podružnično šolo Turjak –, ima sedem novih učilnic – tri specializirane za gospodinjstvo, likovno umetnost in tehniko ter tehnologijo –, dva kabineta in dve pisarni za svetovalno delo. Novi prostori v pritličju in prvem nadstropju merijo 627 kvadratnih metrov, v drugem nadstropju, kjer so štiri učilnice izdelane do četrte gradbene faze, je še 358 kvadratnih metrov. Novi prizidek je od starega dela večji samo za 20 kvadratnih metrov, vendar so pridobili prostor v nadstropjih, tako da ima šola namesto dosedanjih 18 razredov zdaj tri več.

»Prostorske stiske smo se rešili tudi za prihodnja leta, saj nimamo številčnih oddelkov,« pravi ravnateljica. V vrtcu, ki deluje v okviru šole, imajo letos 13 oddelkov in 233 otrok. Ob odprtju prizidka bodo praznovali tudi 60. obletnico obstoja vrtca. Prvi oddelek za predšolske otroke so imeli že leta 1953 v Pirkovičevi hiši v Velikih Laščah.