Novi ambulanti 
ne bosta koncesionarski

Kardiologija: V Lendavi bodo zdravniki 
iz Murske Sobote, v Metliki pa s Hrvaške.

Objavljeno
18. november 2011 20.53
Posodobljeno
18. november 2011 20.55
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana – Z novim letom bo zdravstvena mreža razširjena na sedem področij. Med drugim bosta delo začeli tudi novi ambulanti za pregled srca in ožilja v zdravstvenih domovih Lendava in Metlika, kjer takšne ambulante do zdaj še niso imeli. Ali bosta to novi koncesiji? Kot kaže, ne.

Vprašanje, ali sta to novi koncesiji, je zanimivo, ker je Pahorjeva vlada napovedala, da novih koncesij ne bo. Ambulanti bosta tretjinski, torej bosta delali en do dva dni v tednu, sredstva zanju – vsaka bo dobila iz zdravstvene blagajne 45.848 evrov na leto – bosta prejela zdravstvena domova.

Toda na ZZZS smo izvedeli, da namerava zdravstveni dom v Metliki program oddati koncesionarju iz Novega mesta, kar so na ZZZS ocenili za neracionalno, saj v Novem mestu že dela kardiološka ambulanta v bolnišnici in bi bilo bolj smiselno razširiti njen program.

Minister za zdravje Dorjan Marušič je povedal, da sta ambulanti nujni zaradi večje dostopnosti prebivalcev do kardiologov. Zdravniki bodo prihajali iz bližnjih bolnišnic, v lendavsko iz soboške.

Direktorica ZD Lendava Olga Požgai Horvat je to potrdila, direktor ZD Metlika Miro Vukotić pa ne. Zanikal je, da bi se kadarkoli dogovarjal za oddajo programa koncesionarju. V novi ambulanti bo delal zdravnik specialist iz Karlovca, ki ga bo zdravstveni dom tretjinsko zaposlil, je povedal. Za prenovo ambulante je dala denar občina, od opreme pa manjka le aparat za ergometrijo (vreden okrog 12.000 evrov), ki ga namerava kupiti iz sredstev programa.