Novinci skočili čez kožo

Zanimanje za rudarski poklic se zmanjšuje, a rudnik bo še potreboval rudarje.

Objavljeno
02. julij 2017 10.36
Skok čez kožo
Brane Piano
Brane Piano
Velenje - Pred ponedeljkovim praznikom rudarjev so v Velenju že v soboto pripravil tradicionalni 57. skok čez kožo, sprejem novincev v rudarski stan. Vanj je »skočilo« 49 novincev.

Kot je povedal predsednik uprave Premogovnika Velenje Ludvik Golob, po 142 letih delovanja rudnika v Šaleški dolini in po 245 milijonih ton odkopanega premoga še vedno potrebujejo mlade rudarje. Do leta 2054, ko bodo rudnik opustili, bodo za delovanje termoelektrarne Šoštanj na površje spravili še 96 milijonov ton lignita.

Po uspešnem začetku sanacije celotne skupine podjetij Premogovnika Velenje, potem, ko lani več niso poslovali z izgubo in rudnik brez izgub posluje tudi letos, rudnik spet več zaposluje. Že maja so zaposlili 35 novih sodelavcev, jeseni bodo zaposlili še nekaj pripravnikov tehnične stroke in nekvalificiranih delavcev. Za prihodnje šolsko leto so razpisali 38 kadrovskih štipendij. Spremlja jih vrsta ugodnosti, tudi plačila in uvajanje v delo, za rudarske poklice pa so štipendije letos prvič podvojene.

Že v soboto pa so ob po nekaj letih spet polnih tribunah in ob gostih s krovne družbe HSE, politike in lokalnega okolja ter skupaj z upokojenimi rudarji na prireditvi Skok čez kožo v rudarski stan sprejeli 49 novincev. Skok čez kožo kot simbolični skok čez rudniški jašek v Velenju prirejajo od leta 1961, ko je šolanje končala prva generacija današnje rudarske šole. Do danes so v rudarski stan sprejeli 3701 novinca - dijake rudarske, strojne in elektrosmeri ter v zadnjih letih tudi inženirje rudarstva in geotehnologije.

Naziv častnega skakalca so na lanski prireditvi nadeli Ivanu Marinu, dolgoletnemu dirigentu in častnemu članu Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, ki pa se lani zaradi zdravstvenih težav prireditve ni mogel udeležiti, tako da je častni skok čez kožo izvedel letos.