Novo Delo, 17. oktobra: bližje sodobnim bralnim navadam

Ne le da vsak dan od sebe damo vse, kar bralci in javnost od Dela pričakujejo, ta pričakovanja si prizadevamo še preseči.

Objavljeno
11. oktober 2011 06.48
Posodobljeno
11. oktober 2011 07.02
Romana Dobnikar Šeruga, odgovorna urednica Dela
Romana Dobnikar Šeruga, odgovorna urednica Dela
Časopis, ki ga boste v ponedeljek, 17. oktobra, držali v rokah, bo dokaz našega prepričanja,da se ne borimo z mlini na veter. Res je, da nam nekatere staromodne lastnosti na reciklirani papir natisnjenih črk ne koristijo: pravočasno tiskanje izdelka in zgodnja jutranja dostava na bralčev prag sta zahtevni operaciji, zaradi katerih časopisne novice nikoli ne morejo biti tako sveže kot elektronske.

Neizpodbitno je, da veliki format, ki je sicer zaščitni znak našega časopisa in ga ohranjamo kljub likovni in vsebinski prenovi, zaradi nepraktičnosti koga tudi odvrne od branja.

Res je tudi, da se tiskani mediji vse bolj borijo za bralčev prosti čas, tega pa je za poglobljeno branje vse manj. Konec koncev tudi jutranje druženje s časopisom ni več v užitek, če nas ta vsak dan pričaka z izborom slabih novic.

Kljub temu smo prepričani, da morate še naprej brati časopis Delo. Ravno zato, ker je to - časopis. Ker vam v njem opisujemo čas, ki ga živimo. Razlagamo vam dogodke in fenomene in vam jih pomagamo razumeti.

V zadnjem letu smo veliko razmišljali o tem, kaj Delo pomeni za bralce, in o tem, kaj Delo pomeni za slovensko družbo. Še več smo razmišljali o tem, kaj je Delovo novinarstvo in v kaj verjamemo Delovi novinarji.

Medtem ko osvajamo nove komunikacijske poti do Delovih bralcev in se trudimo z novinarskimi znanji in veščinami izkazati tudi na spletni strani, ipadu in mobilni aplikaciji, tiskani izdaji Dela še vedno posvečamo
največ pozornosti.

Ne le da vsak dan od sebe damo vse, kar bralci in javnost od Dela pričakujejo, ta pričakovanja si prizadevamo še preseči.

Zato smo časopis Delo likovno in vsebinsko preoblikovali tako, da je bližje sodobnim bralnim navadam in potrebam naših bralk in bralcev. Delo slovi po bogatem naboru branja. Še bolj kot doslej se bomo trudili, da bomo iz poplave informacij, ki nas oblivajo štiriindvajset ur na dan in sedem dni v tednu, izluščili res relevantne in jih umestili v kontekst siceršnjega dogajanja doma in po svetu.

Namesto zapisovanja novic včerajšnjega dne bomo odkrivali in odpirali teme z raznovrstnih področij, takšne, o katerih menimo, da so pomembne za naše bralce in družbeno relevantne. Večkrat vam bomo pripovedovali zgodbe, v katerih boste našli kaj zase: novo spoznanje, snov za razmislek, idejo za lastno rabo ...

Včasih, ko bo veliko slabih novic, bomo iskali pozitivne zglede in alternativne poti razvoja. Dobro, kritično novinarstvo je integralni del vsake zdrave družbe. Verjamemo v javni in odprti dialog v odprti in demokratični družbi in v pomen enakih pravil igre za vse. Verjamemo v moč informacij, s katerimi ljudje sprejemajo pretehtane odločitve, ki jim pomagajo izboljšati življenje. Verjamemo v razkrivanje potencialov posameznikov in družbe in v to, da je Delo medij, ki jih lahko pomaga udejanjiti.

Prepričani smo, da Delovo novinarstvo krasita lastnosti, ki nikoli ne bosta zastareli: kakovost in verodostojnost.

Kar je zapisano v Delu, šteje.