Novo kulturno središče bo ponos Žirov

Zaključili večletno obnovo območja, na katerem so muzej, ostanki Štalarjeve hiše in vodno zajetje s periščem.

Objavljeno
19. junij 2015 20.57
Žiri
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Žiri – Jutri, v soboto, bodo v Žireh v sklopu praznovanja občinskega praznika slovesno odprli prenovljeno okolico Žirovske pristave oziroma Stare šole, v kateri sta muzej in knjižnica.

Po novem se območju, na katerem je tudi vodno zajetje z vaškim periščem in na katerega so pred petimi leti z Dobračeve premestili vojaški bunker, reče kulturno središče Stare Žiri. Tu so zdaj urejeni park, ploščad, terase in prikaz Štalarjeve hiše.

Štalarjevo hišo so enako kakor Staro šolo razglasili za kulturni spomenik lokalnega pomena, vendar se je Štalarjeva hiša, v kateri je bil nekoč gospodarski objekt, med postopkom porušila.

Ob pomoči ministrstva za kulturo je občina Žiri v letu 2009 najprej obnovila Staro šolo, v katerem so zdaj številne razstave. Zaradi pomanjkljivosti so morali objekt že lani sanirati, na novo pa so uredili tudi ogrevanje s toplotno črpalko.

Sanacijska dela v Stari šoli, ureditev okolice in restavriranje temeljev Štalarjeve hiše so stali skoraj 590.000 evrov, od tega bo Evropska unija prispevala 410.000 evrov, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo 26.500 evrov, preostanek bo poravnala občina Žiri.

V Žireh upajo, da bo prav novo kulturno središče Stare Žiri v prihodnosti spodbudilo razvoj kulturnih in turističnih dejavnosti, saj bo na prireditvenem prostoru možno izvesti različne prireditve.