Novo opremo izkušenim, ne mladim podjetnikom

Zapuščen industrijski kompleks občina polaga v naročje dveh domačih podjetij.

Objavljeno
04. april 2017 19.45
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – Na degradiranem industrijskem območju Nove opreme slovenjgraška občina ne bo uredila podjetniškega inkubatorja, kot je sprva nameravala, temveč bo 12.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče 20. aprila poskušala prodati na javni dražbi.

Svoje načrte z območjem, kjer stojijo trije za rušenje predvideni objekti, so na občini spremenili zaradi interesa za širitev dveh zasebnih podjetij, ki delujeta v bližini. Gre za podjetji Ko-si in Alba, ki obe širita proizvodnjo; Ko-si proizvodnjo izdelkov iz naravnih vlaken, Alba pa proizvodnjo avtomobilskih delov. Podjetji načrtov, ki jih imata na zemljišču Nove opreme, nočeta javno predstaviti, neuradno pa naj bi skupaj odprli 150 novih delovnih mest.

Izklicna cena za kvadratni meter zemljišča bo 49 evrov, kar pomeni, da bo občina za zemljišče dobila najmanj 730.000 evrov. Prodajala ga bo v dveh delih; v prvem sklopu so naprodaj zemljišča s skupno površino 11.444 kvadratnih metrov in izklicno ceno 563.731 evrov, v drugem pa bo 2841 kvadratnih metrov zemljišč naprodaj za slabih 140.000 evrov. Načrtovana prodaja na območju Nove opreme ne pomeni, da bo eno od stavb morala na vrat na nos zapustiti mizarska delavnica srednje lesarske šole, temveč bo v dogovoru s kupcem lahko tam ostala, dokler ne bo v Slovenj Gradcu zgrajena nova srednja šola s prostori za praktičen pouk bodočih mizarjev.

Denar za drugo degradirano območje

Občina je najprej nameravala območje Nove opreme urediti sama. V ta namen bi porabila 1,1 milijona evrov iz tako imenovanega mehanizma celostnih teritorialnih naložb, približno milijon pa bi morala zagotoviti še sama. A na občini so izračunali, da vzpostavitev podjetniškega inkubatorja ne bi prinesla toliko novih delovnih mest, kot jih lahko prinese širitev proizvodnje podjetij Ko-si in Alba.

Na občini, kjer bodo iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb v prihodnjih štirih letih dobili deset milijonov evrov, bodo denar, ki bi ga porabili na območju Nove opreme, vložili drugam. Prioriteta urejanja je drugo degradirano območje v mestu, to je lokacija med centrom Mercator in letnim kopališčem. Po novem bo tam športni park, obnovili pa bodo tudi bazen.

Največja naložba v okviru mehanizma celostnih teritorialnih naložb bo gradnja bloka z neprofitnimi stanovanji v vrednosti 4,5 milijona evrov. Na zahtevo mestnih svetnikov bodo ta mesec znova obravnavali načrtovano gradnjo, saj je vse več pomislekov, da bo lesena gradnja dražja ob klasične betonske. Župan Andrej Čas vztraja pri leseni, saj bi bil takšen blok edini te vrste v državi in zato slovenska posebnost. V novem bloku bo 58 občinskih neprofitnih stanovanj.

Občina Slovenj Gradec z dražbami doslej ni imela sreče, saj ji še vedno ni uspelo prodati ne Partizanskega doma na Kopah ne stavbe nekdanje policijske postaje v središču mesta.