Nussdorferjeva: Kriza ne sme biti izgovor za kršenje človekovih pravic

Poročilo varuhinje: Nadzorni mehanizmi države in lokalnih skupnosti še vedno niso dovolj učinkoviti.

Objavljeno
04. julij 2013 16.50
Varuhinja
Matjaž Albreht, notranja politika
Matjaž Albreht, notranja politika

Ljubljana – »Pravna država je na veliki preizkušnji, kajti mnogokrat so kršene pravice do učinkovitih pravnih sredstev. O pravicah ljudi se na slovenskih sodiščih ne razsoja vedno v razumnem roku, socialno državo je načela erozija,« je razmere v državi ocenila varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer v poročilu za leto 2012.

»Socialna varnost se zmanjšuje tudi zaradi preteklih napak vodenja države in bohotenja neustavljivega pohlepa, korupcije ter nedopustne in mnogokrat nekaznovane kraje družbenega premoženja. Nadzorni mehanizmi države in lokalnih skupnosti niso, kot smo poudarjali že v preteklih poročilih, dovolj učinkoviti.«

To so glavne ugotovitve tokratnega, že osemnajstega rednega poročila, ki obsega pregled področij dela varuhinje, priporočila državnemu zboru (108), predstavljeni pa so tudi posamezni primeri.

Na področju boja proti diskriminaciji varuhinja opozarja na razpustitev urada za enake možnosti ter na nepravilno zakonsko in institucionalno ureditev zagovornika načela enakosti, kar vzbuja dvom o njegovi neodvisnosti. Poleg tega Slovenija še vedno nima neodvisne državne institucije za varstvo in promocijo človekovih pravic.

Vlada prav tako ni podprla ustanovitev centra za človekove pravice pri varuhu, razpustila pa je medresorsko delovno skupino za človekove pravice. Glede na vse navedeno se varuhinja sprašuje, kako bo lahko Slovenija uspešno kandidirala za članico Sveta OZN za človekove pravice za obdobje 2016–2018.

Tudi leta 2012 je varuhinja zaznala številne probleme ob slabih bivanjskih razmerah Romov v jugovzhodni Sloveniji, o čemer je poročala državnemu zboru s posebnim poročilom. Država se ne sme izogniti odgovornosti za odpravo kršitev človekovih pravic zaradi nedelovanja nekaterih občin.

Varuhinja znova opozarja na dolgotrajne sodne postopke, ki jih stranke lahko uspešno zavlačujejo. Slovenski zapori so prezasedeni. Vodstva zaradi pomanjkanja denarja ne morejo zagotoviti niti tekočega investicijskega vzdrževanja objektov, zmanjšalo se je število pravosodnih policistov, še vedno so v istem prostoru nameščeni mladoletni in polnoletni priporniki.

Finančna kriza kot kriza vrednot je naplavila številne probleme na socialnem področju. Zakon o uravnoteženju javnih financ je prinesel krivice na področju stanovanjske politike, zlasti za mlade in samske, zelo šibka je tudi stanovanjska politika občin. Brezposelnost se povečuje tudi zaradi mobinga na delovnem mestu, trpinčenja in nadlegovanja ali neplačevanja prispevkov za socialno varnost. Skrb vzbuja položaj otrok, saj zavrnitev družinskega zakonika odlaga ureditev rejništva, posvojitev, nedopustnosti telesnega kaznovanja otrok in zagovorništva, ki je že osmo leto v domeni varuha. Za otroke s posebnimi potrebami se je varuhinja zavzela za pomoč pri gradnji šole na Ptuju.

Varuhinja opozarja tudi na problematiko okolja, od onesnaževanja voda, hrupa, smradu, delcev PM10 do črne gradnje. Z nevladnimi organizacijami z vseh področij varovanja okolja si bo tudi na terenu ogledala nekatera za zdravje kritična območja, zlasti Celjsko kotlino, Mežiško dolino, Zasavje in obrobje Ljubljane.