O Patrii in Čisti lopati 
menda niso govorili

Na vrhovnem državnem tožilstvu so se sestali predsednik vlade Borut Pahor, minister za pravosodje Aleš Zalar in generalna državna tožilka Barbara Brezigar. Beseda je v glavnem tekla o novem zakonu o državnem tožilstvu, o konkretnih primerih pa niso govorili.

Objavljeno
10. november 2010 16.54
Anže Božič, Majda Vukelić
Anže Božič, Majda Vukelić
Ljubljana - Medijsko precej odmeven obisk predsednika vlade Boruta Pahorja in pravosodnega ministra Aleša Zalarja pri generalni državni tožilki Barbari Brezigar je po zagotovilih vseh sogovornikov minil brez pogovora o aktualnih konkretnih postopkih, kot sta zadevi Patria in Čista lopata. Beseda je po večini tekla o novem tožilskem zakonu, o katerem se bosta po Pahorjevih besedah ministrstvo in tožilstvo usklajevala, dokler predlog ne bo ustrezen za obe strani. Ker bi odpiranje aktualnih tožilskih zadev pomenilo prekoračitev premierovih in deloma tudi ministrovih pristojnosti so se Brezigarjeva, Pahor in Zalar večinoma osredotočili na novi tožilski zakon. Na sestanku, produktivnem in korektnem za vse strani, so se po Pahorjevih besedah dogovorili za sodelovanje pri pripravi zakonov in normativnih okvirov, nujnih za neodvisno in učinkovito delo tožilstva.

Ena glavnih točk pogovora je bilo nadaljnje delo skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, kjer je pravosodno ministrstvo upoštevalo nekatere predloge tožilstva. Zdaj zaposleni v skupini bodo po Zalarjevih zagotovilih lahko kljub organizacijskim spremembam nadaljevali svoje delo, pridružilo pa se jim bo še nekaj prepotrebnih kadrov. Število naj bi s šest povečali na enaindvajset. To je še posebej pomembno ob podatku policije, da se je število zadev gospodarskega kriminala v prvih šestih mesecih letos v primerjavi z istim obdobjem lani povečalo za 70 odstotkov.

Na dobri dve uri trajajočem prvem Pahorjevem obisku vrhovnega državnega tožilstva so se načeloma dogovorili tudi o ohranitvi tožilskega statusa v sistemu delitve oblasti. Pravna stroka je sicer pri tem vprašanju razdeljena. Nekateri menijo, da organizacijsko spadajo pod izvršno oblast, funkcionalno pa morebiti pod sodno. Borut Pahor pa je glede neodvisnosti tožilstva dejal, da je zanj ključno, da po sedanji ali novi ureditvi državno tožilstvo opravlja svojo nalogo pregona popolnoma neodvisno od kakršnega koli političnega pritiska.

Na vprašanje Dela glede nadaljnjih postopkov nad delom tožilke Branke Zobec Hrastar v zadevi Patria je Brezigarjeva odgovorila, da so strokovni nadzori namenjeni izključno boljšemu delu tožilcev; v preteklosti so bili večkrat odrejeni in o njih praviloma niso obveščali javnosti.

Iz tiskane izdaje Dela