O razlastitvi v Planici bo presojalo ustavno sodišče

Le začet postopek razlastitve ni dovolj za izdajo gradbenega dovoljenja za NC Planica, meni tožnik Miran Pavlič

Objavljeno
16. julij 2013 16.37
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Ljubljana – Določilo zakona o nordijskem centru Planica o razlastitvi lastnikov zemljišč na območju nordijskega centra bo presojalo ustavno sodišče. Odbor državnega zbora, pristojen za šport, se je včeraj strinjal z mnenjem zakonodajnopravne službe in ocenil, da je določilo o razlastitvi skladno z ustavo.

Miran Pavlič, solastnik štirih parcel na območju nordijskega centra (NC) Planica, je na upravnem sodišču s tožbo sprožil upravni spor zaradi izdanega gradbenega dovoljenja za njegovo gradnjo. Pavlič se ni strinjal s ponudbo za odkup zemljišč, ki so jo drugi solastniki parcel na območju prihodnjega NC Planica sicer večinoma sprejeli in ki je bila pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja. Zakon o NC Planica v sedmi alinei 19. člena določa, da lastnika zemljišča na območju NC Planica država zaradi zagotavljanja javnega interesa lahko razlasti, če ne sprejme ponudbe za odkup, zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenje pa vloži le na podlagi začetega razlastitvenega postopka. Pavlič meni, da je takšna pravna ureditev protiustavna in da je bila prizadeta njegova lastninska pravica.

Upravno sodišče je postopek upravnega spora prekinilo in na ustavno sodišče že maja letos naslovilo zahtevo za presojo ustavnosti določila zakona o NC Planica, ki ureja možnost razlastitve (so)lastnikov zemljišč na tem območju. Do predloga za ustavno presojo se je že pred dnevi opredelila vlada, ki meni, da veljavna ureditev ni v nasprotju z ustavo. Planica je simbol prepoznavnosti Slovenije v svetu in del slovenske nacionalne identitete, zato je (tudi z zakonom) prepoznan javni interes za njeno celovito ureditev, meni vlada.

Po presoji upravnega sodišča izpodbijana določba zakona o NC Planica razlastitvenemu zavezancu ne zagotavlja ustreznega pravnega varstva, »investitor pa lahko gradi, še preden je ugotovljeno, ali so izpolnjeni z zakonom določeni pogoji za posege na zemljišču razlastitvenega zavezanca«.

V Zavodu za šport Planica, ki vodi gradnjo, do ustavne presoje niso ravnodušni, pravi direktor Jelko Gros. Doslej so argumenti za razlastitev zadoščali, pravi in upa, da bo tako presodilo tudi ustavno sodišče. Ocenil je še, da če pade to določilo zakona o NC Planica, pade tudi pospešena gradnja infrastrukturnih športnih objektov v prihodnje. Pričakovana prenova letalnice se še ni začela. Gros je že pred časom dejal, da bi zaradi zamude pri prenovi naprave lahko ostali brez tekmovanja prihodnje leto. A to kljub vsemu bo, lahko tudi na novi Bloudkovi napravi, je dejal Gros in zagotovil, da bo gradnja NC letos končana, prihodnje leto pa še letalnica.