Ob čokoladah v aparatih tudi sadje

Po Dolenjskem, Posavju in v Ljubljani bi Darsad postavil 40 aparatov s svežim sadjem: dve jabolki 60 centov, paket suhega sadja 2 evra.

Objavljeno
06. februar 2014 23.47
Darsad
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje

Zgornja Pohanca – Družinsko kmetijsko podjetje Darsad iz Zgornje Pohance bi do konca leta rado v javne ustanove po Dolenjskem, Posavju in v Ljubljani postavilo 40 aparatov s svežim sadjem.

Poskusi tovrstne prodaje sadja, ki je v tujini že razširjena, so bili v Sloveniji do zdaj neuspešni. »Z brežiško in krško upravno enoto se pogovarjamo o namestitvi prvih dveh ameriških aparatov, ki smo jih kupili v Angliji (cena enega je 5000 evrov),« pravi Primož Jazbar iz družbe z 20 zaposlenimi.

Darsad, ki na 40 hektarih pridela 400 ton sadja, še 600 ton pa odkupi od lokalnih kmetovalcev, bi rad letos v šolah, na občinah, upravnih enotah, bolnišnicah in večjih podjetjih postavil 40 aparatov. »Najtežje bo dobiti prostor za postavitev aparatov. Vse te ustanove namreč že imajo obstoječe naprave,« pravi Jazbar.

Raziskave o interesu med kupci niso naredili, ciljajo pa na vse večje zavedanje ljudi o pomenu zdrave prehrane. Na zelo pozitiven odziv so naleteli tudi pri enem največjih slovenskih podjetij, ki ima v lasti več sto prodajnih aparatov za hrano in pijačo. »Zanj smo razvili embalažo, ki omogoča prodajo jabolk in hrušk v klasičnih aparatih s spiralami. Prodaja v že stoječih aparatih našega novega partnerja se bo začela v teh dneh,« pravi Jazbar.

V prodajnih aparatih bo na voljo samo lokalno pridelano in sezonsko sadje. Jabolka so v aparatu pri temperaturi okoli sedem stopinj skladiščena pet dni, jagode in malice tri dni, pravi Jazbar. »V zadnjih štirih letih sta bila dva poskusa razvoja tovrstne prodajne mreže neuspešna. Kmetija je bila brez logističnih zmožnosti, neko drugo podjetje ni imelo lastnih proizvodov.« Prednost Darsada je, da se ukvarja tako s pridelavo, pakiranjem in prodajo sadja (največja kupca sta Spar in Mercator), pravi lastnik in direktor podjetja Darko Krošelj.

V Zgornji Pohanci bodo ponujali sadje iz intenzivne in ekološke pridelave. Dve jabolki naj bi stali 60 centov, paket suhega sadja pa dva evra.