Ob meji vse težje gledajo TV, poslušajo radio in telefonirajo

Frekvence najbolj motijo »najboljši« sosedi.

Objavljeno
02. april 2014 23.58
Izolska bolnica. Izola 2.4.2014
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Mnogi lastniki televizorjev, radijskih postaj in mobilnih telefonov ob meji z Italijo so se preprosto vdali v usodo, da njihove televizijske, radijske in telefonske frekvence motijo tuji signali. Telekomunikacijski prostor zasedajo tujci, in to kljub drugačnim mednarodnim predpisom, sporazumom in tehničnim možnostim.

Na območju Primorske je še posebno močan pritisk italijanskih signalov ob meji z Italijo – od Debelega rtiča pa vse do Socerba ter seveda naprej proti Krasu in severni Primorski. Nekater kraji pa so peprosto »bombardirani« z dveh front hkrati.

Na primer v Piranu, kjer imajo včasih telefonski signal hrvaških, drugič italijanskih operaterjev. V izolski bolnišnici so imeli dolga leta največkrat samo italijanski telefonski signal, a so se temu pred dvema letoma uspešno postavili po robu, saj so postavili mrežo anten, ki so okrepile Telekomov in Simobilov telefonski signal in težave več kot tisoč ljudi so s tem vsaj v tem objektu uspešno rešili.

Drugače je s tistimi, ki za vdore tujih operaterjev niti ne vedo, ali iz različnih razlogov nimajo ročno izbranega domačega operaterja. Pa tudi s tistimi, ki se vozijo v avtih in bi radi poslušali svoje domače (priljubljene) radijske postaje, a jim še zlasti v večernih urah vse bolj skačejo v eter in motijo sprejem tuje postaje. Podobno je s televizijskim signalom. Tisti prebivalci krajevne skupnosti Hrvatini, ki so odvisni samo od anten, težko gledajo ali poslušajo slovenske programe. Ljudje so seveda jezni in na različne načine terjajo od operaterjev in predstavnikov države, da jim pomagajo.

S Telekoma nam je Katarina Prešeren odgovorila, da poskušajo z nastavitvami omrežja zmanjšati tovrstne težave na minimum in da imajo zelo malo pripomb: »Uporabnikom na mejnih področjih svetujemo ročno izbiro domačega operaterja, s čimer preprečijo prehajanje terminala na mobilno omrežje sosednjih operaterjev.«

Motnje že desetletja

Veliko večji je problem motenja radijskih in televizijskih oddajnikov, ki ga ob meji poznajo že desetletja. Na tem območju so moteni vsi slovenski radijski in TV signali. Razlog je v »piratskem oddajanju« italijanskih radijskih in televizijskih postaj na mednarodno neusklajenih frekvencah.

Motilne postaje imajo dovoljenja pristojnega italijanskega ministrstva, vendar so izdana v nasprotju z mednarodno usklajenimi frekvenčnimi načrti. »Motnje redno prijavljamo na Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos), ki upravlja radijski spekter v Sloveniji. Tega problema z italijanskim regulatorjem jim ne uspe rešiti. Očitno je, da bi ga morali reševati na mednarodni ravni,« so nam odgovorili iz službe za odnose z javnostjo RTV Slovenija in dodali, da ob meji z Italijo RTV uporablja precej večje oddajne moči kot drugod po Sloveniji, da lahko vsaj delno zagotovijo pokritost s signali. To pa je vse, kar lahko naredijo. Problem je samo na območju z Italijo, kabelski in IPTV distributerji teh težav nimajo.

Akos je v zadnjem obdobju prijavil več kot 450 motenj. Te nastajajo zaradi interferenc signala iz Italije in povzročajo slovenskim izdajateljem programov tudi znatno gospodarsko škodo. Italijanska država se pri izdaji dovoljenj radijskim in TV-postajam sklicuje le na lastno (nacionalno) zakonodajo.

»Italija je članica Mednarodne telekomunikacijske zveze in uporablja radiofrekvenčni prostor v nasprotju z določili te zveze (ITU) in v nasprotju z ženevskima sporazumoma. Oba sporazuma natančno določata frekvence, ki se jih lahko uporabi na posameznih območjih, da se ne dogajajo čezmejne motnje. Italija očitno nima interesa za ureditev stanja,« nam je dejala Tina Čuček z Akosa.

Na direktoratu za informacijsko družbo so dodali, da je slovenska država intervenirala tudi na Mednarodno telekomunikacijsko zvezo in na evropsko komisijo. Le občasno zaznajo manjše izboljšave. Italijani ugasnejo morda en oddajnik, vendar je na isti frekvenci po več motilcev in motenj nikakor ne odpravijo.

Italija proteste ignorira

Na ministrstvu za zunanje zadeve so odgovorili, da je slovenska vlada leta 2012 ustanovila medresorsko delovno skupino za urejanje radiofrekvenčnega spektra z Italijo. Ministrstvo je večkrat odločno protestiralo zaradi kršitev – tako pri italijanski vladi kot v okviru mednarodnih organizacij. Dogovora oziroma rešitve ni bilo, Italija proteste ignorira.