Ob prvi svečki želja za odobritev azila v Sloveniji

Eno leto po porodu na Jesenicah se somalska begunka Firdews Aouli uči slovensko.

Objavljeno
27. november 2017 19.41
sabreen
Blaž Račič
Blaž Račič
Jesenice - V Hiši sreče na Jesenicah je včeraj svečke na prvi rojstnodnevni torti upihnila mala Sabreen. Konec oktobra lani jo je v jeseniški bolnišnici povila somalska begunka Firdews Aouli, potem ko se je v visoki nosečnosti zatekla po pomoč v gostilno Uh v Ratečah. Od takrat mati z deklico živi v azilnem domu in čaka na odločitev slovenskih oblasti o azilu.

Po rojstvu so deklici na pomoč priskočili številni prostovoljci in člani jeseniškega društva Up, ki ga vodi Faila Pašić Bišić. Za deklico so zbrali otroško opremo, oblačila, igrače in druge potrebščine. V društvu so življenje matere in dojenčice v azilnem domu na Viču spremljali že vse od namestitve, ob prvem rojstnem dnevu pa so na Jesenicah pripravili priložnostno praznovanje, ki je bilo namenjeno tudi senzibiliziranju slovenske javnosti.

Rojstni list, državljanstva pa ne

Faila Pašić Bišić je povedala, da imajo pri obravnavi prošnje za azil prednost državljani Sirije, Iraka in Eritreje ter begunci, ki jih skladno z begunsko politiko EU v Slovenijo pošljejo iz Grčije in Italije. Somalka ne spada v nobeno od teh skupin, čeprav je Somalija zelo revna in nestabilna država in se ljudje spopadajo z lakoto, je dodala.

Prostovoljci in humanitarne organizacije somalski begunki in njeni hčerki pomagajo pri gradnji njene socialne mreže v Sloveniji, ki bi ji v primeru odobritve prošnje za azil omogočila čim lažjo vključitev v slovensko družbo, je dejala Faila Pašić Bišić, ki neizobraženi begunki pomaga tudi kot prevajalka.

Deklica Sabreen je ob rojstvu dobila rojstni list, medtem ko slovenskega državljanstva ne more pridobiti. Prav tako ne more pridobiti somalskega državljanstva, saj ga po tamkajšnjih zakonih lahko za otroka pridobi le oče, je problem opisala Pašić Bišićeva.



Prostovljci in humanitarne organizacije somalski begunki in njeni hčerki pomagajo pri gradnji njene socialne mreže. Foto: Tomi Lombar

Stikov z družino v Somaliji nima, je povedala Firdews Aouli, ki je za zdaj zadovoljna, da ji ljudje nesebično pomagajo. Želi ostati v Sloveniji, zato se uči slovensko in upa, da bodo slovenske oblasti odobrile njeno prošnjo za azil.

Ratečani so rešili izčrpano nosečnico

S prihodom visoko noseče Firdews Aouli v Rateče pred dobrim letom je vsakdanje življenje domačinov v Ratečah dobilo novo poglavje. Temnopolta begunka se je znašla pred vrati gostilne Uh. Želela je na stranišče, vendar se je povsem brez moči kar pred gostilno ulegla na tla, je lani povedala Sonja Kavalar iz gostilne Uh. Razmeroma hitro so ugotovili, da so se ji začeli popadki pred porodom. Reševalci so begunsko nosečnico odpeljali v jeseniško bolnišnico, kjer je rodila deklico.

Zgodba je ostala zapisana v spominu Ratečanov, zdaj pravi Sonja Kavalar in opozarja, da je nesprejemljivo, da se ljudje sploh znajdejo v takšnih razmerah, da morajo od doma in da nosečnice rodijo skoraj na cesti. »Kako smo lahko kot človeštvo zašli tako daleč, da se to dogaja?« se je vprašala Kavalarjeva.