Občina Jesenice je prodala zemljišče družbi Voda Juliana

Če hoče Voda Juliana stekleničiti vodo, mora zagotoviti dodaten vir vode za preskrbo Jesenic.

Objavljeno
19. junij 2014 22.11
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Jesenice – Občina Jesenice je na dražbi družbi Voda Juliana Marjana Krajnca kot edinemu dražitelju za 85.470 evrov prodala 2035 kvadratnih metrov zemljišča ob nekdanji železniški postaji na Hrušici. Skrivnostni soinvestitor Dobrivoje Jovičić o načrtih na Hrušici ni hotel govoriti.

Soglasje za koriščenje pitne vode iz predora Karavanke je leta 1990 takratni Vodovod Jesenice izdal družbi Karavanke predor Perne (predhodnici družbe Voda Juliana). V letih 1995 in 1996 je ustavno sodišče z dvema sodbama odločilo, da je vodno soglasje upravna odločba s koncesijskim značajem. Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje vztrajajo, da je soglasje veljavno, od družbe Voda Juliana kot imetnice soglasja pa pričakujejo, da bo izpolnila vse pogoje.

Soglasje med drugim določa, da mora Voda Juliana zagotoviti nadomesten vodni vir za preskrbo Jesenic. Direktor Marjan Krajnc, ki je še pred kratkim govoril, da je zahteva nerealna, zdaj pravi, da je v predoru več vrtin in da je od šestih ali sedmih odprta zgolj ena, iz katere z vodo preskrbujejo del Jesenic. Kapaciteto vode je mogoče povečati že iz drugih vrtin v predoru, pravi Krajnc in dodaja, da je treba preveriti novo stanje ter opraviti meritve.

Nakup za solidno ceno

Družba Voda Juliana je že lastnica 7240 kvadratnih metrov zemljišč na tem območju, s parcelo, ki so jo kupili, pa bodo ta skupaj obsegala skoraj en hektar na širšem območju nekdanje železniške postaje. Z občino morajo podpisati še pogodbo o nakupu in plačati preostanek kupnine.

Kupnina za kvadratni meter zemljišča je bila 42 evrov, kar je za nepremičninskega posrednika Danijela Smuka solidna cena. Ocenil je, da bi občina za kvadratni meter lahko iztržila do 60 evrov, vendar je treba upoštevati, da investitor obljublja nova delovna mesta, občina pa si lahko obeta tudi nove davčne prihodke.

Vlagatelja ne zanimajo mediji

Na dražbo je z Marjanom Krajncem prišel še Dobrivoje Jovičić – skrivnostni investitor iz ene od držav nekdanje Jugoslavije, ki pa ni hotel govoriti niti o sebi niti o načrtih na Hrušici. Tudi Marjan Krajnc o novem partnerju ni hotel govoriti, dejal je le, da je investitor zbral pogum za prihod v Slovenijo, da ga zanima posel, mediji pa ne.

Marjan Krajnc je pred dnevi povedal, da je investitor resen in že ima utečene posle v Srbiji in Bosni in Hercegovini, vodo iz Karavank pa namerava prodajati v državah na Bližnjem vzhodu. Na Slovenskih železnicah se je že zanimal za vzpostavitev železniške povezave od Jesenic do stare železniške postaje na Hrušici, kjer bi stala polnilnica. Tako bi izpolnili načrte, ki jih je pred 25 leti zasnoval Teos Perne, prvi, ki je prepoznal velik potencial vode iz Karavank. Perne ni bil kos številnim oviram, za katere je bil deloma odgovoren sam (vodovoda do nekdanje polnilnice niso nikdar vkopali v zemljo), deloma pa so na neuresničitev projekta vplivali lobiji, ki so si od vode obetali koristi.