Občine ostajajo solastnice Golt

Hotel obnovljen, z nadškofijo bliže sporazumu, največji izziv poletna sezona

Objavljeno
27. junij 2017 18.30
Brane Piano
Brane Piano

Velenje, Mozirje – Direktor Sicom Investa Samo Krivic in direktor Golt Ernest Kovač sta svetnikom velenjske občine zagotovila, da si želijo, da bi devet občin savinjsko-šaleškega območja ostalo družbenic zimsko-letnega turističnega centra Golte.

»To je pomembno za dobro sodelovanje na območju Saše in celotne regije, saj želimo razvijati turizem skupaj z lokalnimi skupnostmi,« je zagotovil Krivic. Občine imajo po tistem, ko je Sicom Invest z dokapitalizacijo februarja postal več kot 76-odstotni lastnik pretirano zadolženih Golt v programu prisilne poravnave, v družbi le še okoli dvoodstotni delež. Prej ali slej bosta iz družbe izstopili podjetji HTZ in PV Invest iz Skupine Premogovnik Velenje, a razvoj turizma na Golteh in na celotnem območju Saše je odvisen tudi od politike občin. To ni težava, je zagotovil mestni svetnik Franc Žerdin, saj vse občine na območju Saše z Velenjem na čelu turizem prepoznavajo kot strateško razvojno priložnost.

Marsikaj pa bo odvisno od sanacije Golt pod novim večinskim lastnikom. Krivic je dejal, da so že v nekaj mesecih postorili veliko. Najprej so se lotili finančne sanacije, saj imajo še dolg do NLB, zaveze iz prisilne poravnave pa so izpolnjene 80-odstotno. »Zdaj se pripravljamo na izboljšanje poslovanja. Pridobili smo novo dokumentacijo, obnovili hotel in dokončali gradnjo apartmajev. Odločitev, ali jih bomo obdržali ali ponudili v prodajo, bo sprejeta v prihodnjih mesecih,« je povedal Krivic, ki pravi, da so kadrovsko okrepili tudi hotelsko in gostinsko osebje.


Direktor Sicom Investa Samo Krivic in direktor Golt Ernest Kovač na zasedanju mestnega sveta MO Velenje o razmerah po večinskem prevzemu Golt in njihovi razvojni viziji. Foto: Brane Piano/Delo

Premik v sporu z nadškofijo

Zdaj bodo pripravili investicijske načrte za ureditev nočne smuke in dodatno umetno zasneževanje. »Zimska sezona na Golteh je bila doslej solidna, želimo pa jo še izboljšati,« je dejal. Največji izziv pa predstavlja povečanje prihodkov v poletni sezoni s tako imenovanim dogodkovnim turizmom. Do januarja bodo pripravljeni načrti za poletje 2018, pri čemer novi lastniki pravijo, da se zavedajo, da Golte ne bodo uspešne, če se bodo zapirali vase. Zato bodo sodelovali s ponudniki s širšega območja – da bodo ti iz Logarske doline in vse do Celja prihajali na Golte, gostje z Golt pa na izlete po regiji.

V začetku tega tedna se je premaknilo tudi pri zapletu z Nadškofijo Ljubljana. Na Škofiji v Celju so se na mediaciji dogovorili, da bodo služnostno pravico za zemljišča, na katerih stojije žičniške naprave, uredili sporazumno.