Občini bosta skupaj obnovili gnijoči most v Jevnici

Dolskega župana Janeza Tekavca skrbi, ali bo predvideni znesek dovolj. Začetek del čez mesec dni.

Objavljeno
27. oktober 2015 21.32
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Litija – Vodstvi dolske in litijske občine sta se dogovorili, da bosta najkasneje do konca novembra začeli obnavljati dotrajan leseni most čez Savo v Jevnici. Obnova bo predvidoma stala dobrih 130.000 evrov, občini pa si bosta stroške porazdelili.

Še ta teden bo podpisana pogodba med obema občinama o sofinanciranju. Če bo obnova stala več kot 130.000 evrov, bo razliko zagotovila litijska občina, je za Delo povedal litijski župan Franci Rokavec. Ob septembrskem rebalansu litijska občina ni rezervirala sredstev za obnovo mostu, zato bodo denar črpali iz proračunske postavke Vzdrževanje lokalnih cest, so sporočili iz občinske uprave. Na tej postavki je sicer zapisanih 308.000 evrov, a je to fiktiven denar, saj so ga že porabili oziroma so porabo celo presegli za nekaj tisoč evrov.

Niso upoštevali omejitev

Dobrega pol stoletja stari objekt, ki dobesedno gnije in ne prenese več večjih obremenitev, sta oba župana po temeljitem ogledu strokovnjaka iz ljubljanskega podjetja IKB prejšnji mesec zelo na hitro zaprla. Od takrat ga lahko prečkajo le pešci in kolesarji. Strokovnjakovo mnenje namreč vzbuja strah: pri porušenju samo enega nosilnega prečnika bi se lahko zgodila nesreča s tragičnimi posledicami. Da je objekt v tako slabem stanju, so pripomogli tudi vozniki, ki niso upoštevali zgornje meje nosilnosti mostu, ta je dve toni. Kljub prometnemu znaku, ki to prepoveduje, sta se namreč na mostu včasih znašli dve osebni vozili hkrati.

Za prebivalce Jevnice in okoliških vasi pomeni most najbližjo povezavo z glavno cesto Litija–Ljubljana, medtem ko številni dolski občani, zlasti tisti iz Senožet in okoliških hribov, viseči leseni most, ki je edinstven v Sloveniji, vsak dan uporabljajo za prihod na jevniško železniško postajo in v tamkajšnji otroški vrtec.

Bo predvidena vsota dovolj?

Dolski župan Janez Tekavc je povedal, da je bil konec prejšnjega tedna v Jevnici zbor krajanov, na katerem je župan Rokavec zagotovil, da se bo obnova mostu začela takoj, »ko bomo mi pristopili k njej«. »Danes sem podpisal pogodbo, s čimer se je občina zavezala k sodelovanju pri obnovi objekta, in upam, da bo tako pogodbo podpisal tudi litijski župan,« je povedal Tekavc. Na vprašanje, ali bo občina zmogla plačati 65.000 evrov, je odgovoril, da je bil v dilemi, ali denar nameniti za most ali za sanacijo plazov na cesti proti Križevski vasi, a je po zaslugi prebivalcev Senožeti zmagal most. Tekavca sicer skrbi, ali je temeljito obnovo dotrajanega objekta sploh mogoče izpeljati s predvideno finančno vrednostjo naložbe.