Občinski »nadzor« Salonitovih emisij bo - a šele v 2021

Za neodvisne meritve kakovosti zraka bodo v Kanalu ob Soči plačali sto proračunskih tisočakov.
Fotografija: Cementarna Salonit Anhovo: ljudje ne verjamejo njihovim meritvam. Foto Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Cementarna Salonit Anhovo: ljudje ne verjamejo njihovim meritvam. Foto Uroš Hočevar

Kanal ob Soči – Na mizi občinskih svetnikov Kanala ob Soči so se nocoj znašle tudi ponudbe za izvedbo neodvisnih meritev kakovosti zraka. Ne zaupajo namreč meritvam, ki jih financira onesnaževalec - anhovski Salonit, niti njihovim zagotovilom, da pri sežigu okrog 100.000 ton odpadkov letno, med njimi je slaba polovica nevarnih – tudi iz uvoza -, ne prekoračujejo dovoljenih vrednosti. Občino bodo meritve drago stale.

Po poročanju Televizije Slovenija bo morala občina zanje odšteti najmanj sto tisoč evrov. Mnenja o tem, ali naj bo plačnik občina, so se precej kresala: od tistih, naj jih poravna država do onih, naj jih plačata okoljsko ministrstvo ali Arso – ker onadva določata onesnaževalske omejitve Salonitu. Nazadnje so se odločili, da bo občina plačala meritve iz proračuna – a šele čez dve leti, v 2021.

Občinska uprava v Kanalu je povpraševanje za izvedbo meritev prašnih delcev in analizo več kot dvajsetih elementov v sledovih – gre večinoma za težke kovine – posredovala štirim podjetjem. Odzvali sta se dve; ponudba prvega znaša 488 evrov na dan merjenja imisijskih koncentracij prašnih delcev z analizo omenjenih kovin, ponudba drugega pa je več kot dvakrat nižja: 185 evrov na dan oziroma dobrih 11.300 evrov za dva meseca.
 

Komentarji: