Obilnejše padavine do petka, možen močnejši porast rek

Ob močnejšem deževju bodo reke naraščale, hidrologi za danes in jutri opozarjajo na oranžno stopnjo ogroženosti.

Objavljeno
14. oktober 2015 07.12
Posodobljeno
14. oktober 2015 07.12
Bojan Rajšek, Š. P., S. P., Delo.si; STA
Bojan Rajšek, Š. P., S. P., Delo.si; STA

Ljubljana − Ponoči je najmočneje deževalo na Goriškem, Gorenjskem, Kočevskem in v Posočju. V zadnjih 24 urah je na Goriškem in v Posočju že padlo od 70 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, na Gorenjskem od 30 do 70, na Kočevskem, v Beli krajini in na Dolenjskem pa od 20 do 40. Drugod je bilo padavin manj, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Zaradi močnih nalivov bodo v prihodnjih urah močno porasle manjše reke in hudourniki na Goriškem. Pri tem lahko nastanejo razlivanja na izpostavljenih mestih, so opozorili.

Modelski izračuni do noči na petek predvidevajo v zahodni in južni Sloveniji še od 80 do 150, drugod pa od 40 do 80 litrov dežja na kvadratni meter. V sredo bodo padavine močnejše v zahodni, južni in osrednji Sloveniji, v četrtek pa tudi v vzhodni.

Prve preglavice

Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje so narasle vode ponekod že povzročale nekaj preglavic. Pri naselju Blanca v občini Sevnica meteorna voda zaliva podvoz, v Krškem pa kletne prostore stanovanjske hiše. V Ormožu zaradi zamašenega jaška meteorna voda ogroža gostinski objekt, v Sežani pa je zaradi prevelikega vodostaja vozilo obtičalo na cesti.

V Župeči vasi v občini Brežice je meteorna voda zjutraj zalivala gospodarski objekt, v Goričah v občini Kranj pa drvarnico.

Prebivalci na levem bregu Krke v šentjernejski občini selijo pohištvo iz pritličnih delov stanovanjskih hiš v višja nadstropja. Bojijo se, kaj bo prinesla noč.

Geološki zavod Slovenije opozarja na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov na območju zahodne Slovenije. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v drugih predelih države, verjetnost pa se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

Civilna zaščita v pripravljenosti

Na novomeškem območju Krka nikjer ni prestopila bregov. Ker se situacija na terenu kaj hitro lahko spremeni, so člani civilne zaščite v Mestni občini Novo mesto in občinah Straža, Dolenjske Toplice in Šentjernej v pripravljenosti, kar pomeni, da budno spremljajo dogajanje na terenu.

Poveljnik novomeške civilne zaščite Fikret Fejzič je za spletno Delo povedal, da imajo pripravljenih 300 protipoplavnih vreč in dogovor s tamkajšnjim cestnim podjetjem CGP za dobavo peska, če bo to potrebno. V vsakem trenutku lahko aktivirajo 18 gasilskih društev oziroma od 150 do 200 gasilcev, ki bi ljudem takoj priskočili na pomoč.

Poveljnik civilne zaščite v občini Straža Martin Krštinc je povedal, da imajo na zalogi 400 praznih protipoplavnih vreč.

Njegov kolega v občini Šentjernej Joško Jakše je povedal, da so poplavno najbolj izpostavljeni odseki cest Mršeča vas−Zameško−Čisti Breg prevozni in vode na cestiščih ni. Na zalogi imajo 400 protipoplavnih vreč.

Naraščanje rek in hudournikov

Ob izdatnejših padavinah z nevihtami in dolgotrajnimi nalivi bodo reke po državi danes in v četrtek močno naraščale. Pri tem lahko posamezne reke poplavijo tudi v širšem obsegu, manjše reke in hudourniki pa lahko tudi večkrat hitro in močno porastejo.

Danes zjutraj so možni močnejši porasti manjših rek in hudournikov v večjem delu države. Pri tem lahko nastanejo razlivanja na izpostavljenih mestih ob vodotokih, zlasti v jugozahodni in jugovzhodni Sloveniji.

Danes popoldne bodo reke po državi ob okrepitvi padavin znova močneje porasle. Naraščanje rek se bo nadaljevalo tudi v noči na četrtek in v četrtek. Pri tem lahko v širšem obsegu poplavijo reke na območjih osrednje in jugovzhodne Slovenije, manjša razlivanja pa so možna tudi drugod po državi.

Danes med 9. in 12. uro bo gladina morja ob slovenski obali zaradi visokega plimovanja in južnega vetra povišana. Pri tem lahko morje poplavi nižje predele obale.