Obramba pred točo bo aktivna od srede junija

Mariborski Letalski center še čaka na podpis pogodbe o izvajanju obrambe pred točo s pristojnim ministrstvom.

Objavljeno
29. maj 2015 20.03
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor - Obramba pred točo z letali oziroma s posipanjem točonosnih oblakov, ki jo izvaja Letalski center (LC) Maribor, naj bi letos začela delovati v sredini junija. Država in občine bodo LC zanjo namenile skupno okrog 143.000 evrov.

Medtem ko je na mariborskem območju letos že padala drobna toča, v LC Maribor še čakajo na podpis pogodbe z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. S tega so sporočili, da so aktivnosti za podpis pogodbe z edinim usposobljenim izvajalcem letalske obrambe pred točo stekle že v marcu.

»Postopek javnega naročila za izbor izvajalca letalske obrambe pred točo v letu 2015 je še v teku. Prejeli smo ponudbo edinega usposobljenega izvajalca (rok za oddajo ponudbe je bil dvakrat podaljšan na predlog ponudnika) in izvedli pogajanja. Ob upoštevanju zakonskih rokov mirovanja po sami izbiri izvajalca bi lahko bila pogodba podpisana v sredini junija,« so sporočili z ministrstva. Kot so dodali, so se na pogajanjih dogovorili za sofinancirane iz državnega proračuna v višini 57.208 evrov.

Tudi letos je bil pogoj za to, da pri projektu sodeluje vsaj polovica občin z branjenega območja, torej iz severovzhodne Slovenije. Po besedah vodje obrambe pred točo Darka Kralja iz LC Maribor je pogodbe o sofinanciranju že podpisalo 90 odstotkov občin, ki bodo skupaj prispevale 86.000 evrov. Med njimi je tudi Mestna občina Maribor, ki bo letos za to iz proračuna namenila 5700 evrov.

Tako kot minula leta, bo LC Maribor obrambo izvajal z enim letalom. »Za več ni denarja. Še za eno letalo ga je komaj dovolj,« je dejal Kralj in napovedal, da bodo operativni takoj po podpisu pogodbe z ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Če bo to sredi junija, kot so napovedali, bo obramba začela delovati prej kakor v lanski sezoni (šele v drugi polovici julija).