Obrulova kljub očitkom še direktorica ZD Celje

Obrulova, ki so ji zaposleni očitali slabo sodelovanje s stroko, pravi, da je celjski zdravstveni dom najboljši.

Objavljeno
04. april 2017 18.59
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Čeprav je še pred tedni veljalo, da bo novi direktor ZD Celje verjetno postal doc. dr. Branko Gabrovec, je svet zavoda Alenki Obrul podelil še en mandat. Dobila je glas več od Gabrovca, ki je bil, kot vse kaže, žrtev političnih mešetarjenj. Obrulovo čaka precej naporen mandat, večina zaposlenih je jasno povedala, da se z njenim vodstvom ne strinja.

Predstavnica zaposlenih v svetu zavoda, predstojnica dispanzerja za predšolske otroke Mojca Jereb Kosi je bila do direktorice neusmiljena: »V programu ste zapisali, da ZD Celje nudi zdravstvene storitve ob vsakem času. To ne drži. Od kar ste direktorica, smo prvi v Sloveniji to izgubili. Zaposleni smo vas opozarjali, da se morate s Splošno bolnišnico Celje dogovoriti za delo in organizacijo urgence, pa se niste. In ZD je izgubil osnovno dejavnost. Izgubili smo več kot 20 zdravnikov, nekateri so odšli tudi zaradi urgence, ki jim je strokovni izziv.« Glede zdravstveno-raziskovalnega dela je dejala, da je v ZD Celje trenutno zelo slabo, vse težave pa da izhajajo predvsem iz slabih medosebnih odnosov.

Prav medosebne odnose sta med svoje prioritete postavila oba – edina – kandidata. Gabrovec, ki je habilitiran za menedžment v zdravstvu, je na slabe odnosov v ZD v svoji predstavitvi opozoril večkrat, dejal je tudi, da občina presežka ZD Celje iz tržne dejavnosti nikoli ne bi smela vzeti, da pa je bilo vodstvo ZD dolžno ta denar vložiti v ZD. Prav odvzem presežka so zaposleni Obrulovi najbolj zamerili, kot tudi dejstvo, da ni rešila prostorskega problema. Na seji je prvič povedala, da naj bi se prihodnje leto začela obnova stare stavbe na Gregorčičevi 6, pri čemer selitvi v te prostore zaposleni v ZD nasprotujejo že od ideje, ki je zrasla na občini.

»Koliko sorodnikov sodelavcev ste zaposlili?«

Medtem ko je Gabrovec našteval, kaj vse bi bilo treba spremeniti, je Obrulova dejala, da je vse v redu: »Nujno nam danes ni treba narediti ničesar. Naš ZD je najboljši.« Dejala je, da ji stroka nikoli ni o ničemer potarnala, glede izgube reševalne službe oziroma nujne medicinske pomoči pa je dejala: »To je bila zahteva države.« Jereb Kosijeva je Obrulovo vprašala, koliko sorodnikov najbližjih sodelavcev je v svojem mandatu zaposlila. Vidno presenečena Obrulova je naštela okoli štiri imena, vendar poudarila: »Nisem v nobeni komisiji in vedno naredimo tako, kot pravi stroka.« »Formalno je tako,« ji je odgovorila Jereb Kosijeva.

Imenovanje direktorja je povzročilo precej sivih las tudi nekaterim članom sveta zavoda. Presenetil jih je župan Bojan Šrot, ki je deset dni pred glasovanjem poudaril, da nima favorita, čeprav je veljalo, da je to Gabrovec. Tega sta zagotovo podprli predstavnici zaposlenih, tretji glas je najverjetneje dobil od strankarskega kolega iz SD Primoža Brvarja. O Obrulovi, ki je veljala za kandidatko Marka Zidanška, bo maja glasoval še mestni svet, vendar ni pričakovati, da ne bi bila izvoljena.