Obubožani odvetnik države

Kakor narašča število zadev, tako skorajda sorazmerno pada število pravobranilcev.

Objavljeno
13. oktober 2013 19.23
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika
Ljubljana – »Že nekaj let opozarjamo na izjemno povečan obseg dela in s tem povezano kadrovsko problematiko. Zgovoren je podatek, da je bilo število zadev lani za 22 odstotkov večje od leta 2008, število pravobranilcev pa manjše skoraj za 18 odstotkov.«

Kakor narašča število zadev, skoraj sorazmerno pada tudi število pravobranilcev. Tako nam je povedal generalni državni pravobranilec Boštjan Tratar, ki ob parlamentarni obravnavi predloga proračuna za leti 2014 in 2015 opozarja na finančno in kadrovsko stisko, v kateri se je znašlo pravobranilstvo kot odvetnik države. To je institucija, ki jo Tratar vodi od julija 2010 in ki kot pravosodni organ državo zastopa pred sodišči, upravnimi organi ter tujimi in mednarodnimi sodišči, kot so Evropsko sodišče za človekove pravice in sodišča Evropske unije, pred katerimi ščiti premoženjske interese Slovenije.

Število dejansko zasedenih pravobranilskih mest tudi izrazito odstopa od pravilnika o določitvi števila mest državnih pravobranilcev in njihovih pomočnikov, saj je imelo konec lanskega leta 21 odstotkov manj funkcionarjev, kot naj bi jih imelo v skladu z navedenim pravilnikom.

Vse več sporov z državo

Trend povečevanja števila zadev se nadaljuje tudi letos, je opozoril Tratar, zaradi zakonodajnih sprememb in zaveze za izboljšanje razmer v sodstvu, ki sta jo junija podpisali vlada in vrhovno sodišče, pa pričakujejo še večji pripad. »Dinamika in obseg dela državnega pravobranilstva sta namreč precej odvisna od dinamike dela sodišč (tudi mednarodnih, kot sta Evropsko sodišče za človekove pravice in Sodišče Evropske unije) in drugih pravosodnih ter državnih organov ter, nenazadnje, od razmer v državi, ki posredno ali neposredno vplivajo na število sporov z državo.«

V zadnjih letih se število prejetih zadev povečuje zlasti na področjih dela, na katera vplivajo težavne gospodarske razmere – to so izvršbe in zavarovanja ter postopki zaradi insolventnosti in postopki prisilnega prenehanja –, vse bolj zahtevno in vsebinsko ter časovno obsežno je tudi zastopanje Slovenije pred mednarodnimi sodišči, znova se povečuje pripad na delovnopravnem področju.

Tisoč tožb v enem dnevu

Povečan obseg dela se v povezavi s kadrovsko problematiko še posebej kritično in alarmantno pokaže »v situaciji, kakršna je bila na primer konec avgusta letos, ko je bilo zgolj v enem dnevu pravobranilstvu vročenih 1066 tožb policistov, ki so jih ti vložili zaradi neplačanega dodatka za nadure in na katere je bilo treba odgovoriti v zakonsko določenem roku 30 dni. Takšen pripad zadev je v veliki meri obvladljiv predvsem zaradi izvajanja notranje reorganizacije in zaradi naporov večine zaposlenih, da je delo opravljeno strokovno, kakovostno in v rokih. Za celovito notranjo reorganizacijo in specializacijo državnih pravobranilcev, ki bi omogočala še učinkovitejše poslovanje, pa nimamo dovolj sredstev,« je pojasnil generalni državni pravobranilec.