Obvestilo: Če greste na pot, vozite počasneje in previdno

Zadnje obvestilo: SŽ se intenzivno pripravljajo na jutrišnji dan. Zaradi razmer na progah bodo prilagodili vozni red.

Objavljeno
02. februar 2014 10.09
Posodobljeno
02. februar 2014 10.09
Žled
Ni. Č., M. Č., Delo.si
Ni. Č., M. Č., Delo.si
Ljubljana - Sneg, žled, poledica in podrto drevje še naprej povzročajo veliko težav v cestnem in železniškem prometu. Na cestah je promet precej upočasnjen, zamude pa nastajajo tudi v železniškem prometu, medtem ko v letalskem prometu prek ljubljanskega letališča težav vsaj zaenkrat ni.

Kot je za STA povedal dežurni vodja prometa na Aerodromu Ljubljana, že več dni sproti čistijo in posipajo letališko ploščad in vzletno-pristajalno stezo. Zato zaenkrat letalski promet poteka brez posebnosti in zamud. V jutranji konici so vzleti potekali tekoče, enako pričakujejo tudi sedaj pri prihodih letal. Tekočega prometa se nadejajo tudi naprej, če ne bo ledeni dež povzročal težav.

Zamude v železniškem prometu

Razmere na železniških progah po vsej Sloveniji so zaradi snega, žleda na vozni mreži in padcev dreves na progo še vedno zelo problematične.

Delavci Slovenskih železnic 24 ur na dan, kljub veliki nevarnosti, odstranjujejo številno padlo drevje s prog. Vozijo vse dizelske lokomotive, s katerimi Slovenske železnice na odsekih, kjer je to mogoče, nadomeščajo električne lokomotive.

Na odsekih, kjer vožnja vlakov zaradi možnosti nadaljnjih padcev dreves ni varna, pa je, v skladu z možnostmi, organiziran prevoz z avtobusi. Zaradi omejenega števila dizelskih lokomotiv in težavne vožnje avtobusov na marsikje težko prevoznih cestah zato nastajajo daljše zamude.

Slovenske železnice se intenzivno pripravljajo na ponedeljek, ko pričakujemo večje število potnikov. Glede na pričakovano vremensko napoved in razmere na progah bodo vozni redi prilagojeni tako, da bo mogoče kljub izrednim razmeram prepeljati potnike s kar najmanj težavami.

Predvidena organizacija prometa za ponedeljek:

Proga med Ljubljano in Sežano ostaja zaprta.

Do sanacije posledic žleda bodo organizirani nadomestni avtobusni prevozi na relaciji Ljubljana-Brezovica-Notranje Gorice-Preserje-Borovnica in Ljubljana-Logatec-Rakek-Postojna-Prestranek-Pivka-Divača-Sežana in nazaj.

Na postajah in postajališčih, ki niso navedeni, avtobus ne bo ustavljal. V konicah med 5. in 8. uro in med 14. in 17. uro bodo avtobusi vozili vsako uro, zunaj konic pa vsaki dve uri. Prav tako bodo z avtobusi nadomeščeni vlaki v Koper, Ilirsko Bistrico in na Reko.

Na progi Nova Gorica-Jesenice bo do odstranitve podrtih dreves organiziran nadomestni avtobusni prevoz na relaciji Nova Gorica-Podbrdo in nazaj in na relaciji Jesenice-Bohinjska Bistrica in nazaj. Avtovlak skozi Bohinjski predor ne bo vozil.

Med Ljubljano in Jesenicami bodo vlaki vozili z dizelskimi garniturami. Na odseku med Kranjem in Ljubljano bo zaradi manjših dizelskih garnitur prostora za potnike manj kot po navadi. Pričakovati gre od 10 do 30 minut zamude, odvisno od prometnega stanja na progi.

Na progi med Dobovo in Ljubljano si Slovenske železnice prizadevajo spet vzpostaviti pogoje za vožnjo električnih vlakov na odseku med Savo in Ljubljano. Če to kljub nepretrganem delu ne bo uspelo do jutranjih ur, bodo jutri na nekaterih odsekih vozili dizelmotornimi vlaki, kar pomeni manj prostora za potnike in zamude vlakov.

Na progi Maribor-Prevalje bodo potniški vlaki vozili na relaciji Maribor-Ruše, na odseku Ruše-Prevalje pa bo organiziran nadomestni avtobusni prevoz.

Na drugih progah bo promet predvidoma potekal v skladu z voznim redom, pričakovati pa je manjše zamude.

Mednarodni vlaki iz Avstrije in v Avstrijo bodo tudi v prihodnje vozili z zamudo do 120 minut. Na Špilju bo predvidoma do jutri, 3. februarja, do 18. ure na avstrijski strani proga zaprta. Vlaki iz Slovenije bodo vozili do Špilja. Nočna vlaka v Muenchen in v Zuerich bosta vozila z dizelsko lokomotivo.

Vremenske razmere zadnjih dni na Slovenskih železnicah ocenjujejo kot katastrofalne, saj je bila na električnih napravah in drugih naprav, ki so namenjene zagotavljanju varnosti prometa, povzročena ogromna škoda, katere višina bo še ocenjena.

Trenutne razmere v železniškem prometu:

Zaradi izredno slabih vremenskih razmer (žled na vozni mreži, drevesa na progi), na progi Ljubljana - Divača, Ljubljana - Jesenice in Jesenice - Bohinjska Bistrica, potniški vlaki do nadaljnjega ne vozijo. Nadomestni prevozi se opravljajo z avtobusi v okviru prometnih zmožnosti. Nastajajo večje zamude.

Zaradi žleda, je zelo oviran tudi promet med Ljubljano in Zidanim Mostom, razmere se slabšajo tudi proti Štajerski. Nastajajo daljše zamude. Namesto vlakov z elektro vleko se prevoz izvaja z nadomestno diesel vleko.

Vlaki iz Švice, Nemčije in Avstrije proti Sloveniji vozijo s približno 120-minutnimi zamudami.

Na slovenskih železnicah priporočajo, da se o aktualnem stanju pozanimate na spletni strani Slovenskih železnic, pri osebju na vlaku, na svoji železniški postaji, po e-pošti na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali na telelefonski številki 1999.

Težave nastajajo tudi na avtocestah

Promet je upočasnjen tudi po cestah. V Prometno-informacijskem centru za državne ceste opozarjajo, da so zaradi padavin in nizkih temperatur številne ceste kljub posipanju lahko poledenele. Voznike zato pozivajo k počasni in previdni vožnji.

Danes velja prepoved prometa tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7.5 ton med 8. in 21. uro.

Podrta drevesa:

- na štajerski avtocesti med priključkoma Arja vas in MB - jug/Slivnica v smeri Ljubljane in v smeri Maribora je oviran promet na več odsekih zaradi odstranjevanja podrtih dreves;

- na primorski avtocesti je zaradi odstranjevanje podrtih dreves zaprt počasni pas med Postojno in CP Log.

Na primorski avtocesti med Senožečami in CP Log je nevarnost poledice.

Na dolenjski avtocesti je zaradi izpadov električne energije občasno slabša osvetljenost v vseh predorih.

Podrto drevje in popolne zapore cest:

- Jeprca - Medvode, Žiri - Trebija, Črnuče - Gameljne, Mlačevo - Krka, Kranj - Sp. Brnik;

- Kočevska Reka - Borovec, Brezovica - Kanižarica;

- Kamnik - Ločica v Lazah, Latkova vas - Trbovlje;

- Stari trg - Loški potok;

- Cerknica - Begunje pri Cerknici - Rakitna, Ig - Rakitna;

- Višnja Gora - Kriška vas pri Peščeniku;

- Sodražica - Benete;

- Legen - Kope, Idrsko - Livek;

- Izlake - Moravče;

- Ilirska Bistrca - Knežak - Pivka;

- Brezovica - Vrhnika, Vrhnika - Logatec, Godovič - Kalce;

- Velenje - Arja vas na več odsekih, Velenje - Polzela, Črnova - Dobrna, Nazarje - Gornji grad, Plešivec - Graška Gora - Šmikla, Kotlje - Slovenj Gradec pri Selah, Mežica - Reht, Holmec - Poljana, Ruše - Puščava, Dravograd - Trbonje;

- RT Krnica - Pokljuka, RT Mrzli studenec - Jereka;

- Sovodenj - Cerkno;

- Razdrto - Senožeče, Logatec - Žiri, Marof - Žiri, Col - Logatec, in Kalce - Planina pri Grčarevcu, Ljubljanica - Horjul, Dobrova - Polhov Gradec;

- Horjul - Vrhnika, Vrhnika - Borovnica, Borovnica - Pokojišče, Planina - Ravbarkomanda, Postojna - Razdrto, Postojna - Predjama, Rakov Škocjan - Ravbarkomanda;

- lokalne ceste Unec - Planina, Otok - Laze - Dane ter lokalne ceste od Podgore pri Ložu in Babnega Polja do Dolenjih Poljan in vse lokalne ceste na širšem območju Cerknice, LC Dobrova - Horjul, LC Preska - Studenčice, LC Zaklanec - Dolenja vas, LC Drenov Grič - Horjul, LC Ruše - Glažuta, LC Poreber, LC Vrhnika - Podlipa;

- v občini Mengeš - lokalna cesta proti Dobeni

- Zagorje - Bevško, pri Potoški vasi, polovična zapora.

Zaprti prelazi:

- ceste čez prelaze Predel, Korensko sedlo in Jezersko;

- cesta čez prelaz Ljubelj je zaprta na obeh straneh.

Zaradi poledice in zimskih razmer so zaprte ceste

Željne - Rog - Baza - Podturn, Hrib - Trava - Podplanina ter MP Podplanina in MP Novi Kot.

Zaradi zasneženih cestišč in snežnih plazov so zaprte ceste:

- Vresje - Sorica;

- turistična cesta Krnica - Zgornja Radovna med Zgornjo in Spodnjo Radovno;

- lokalna cesta Idrija - Vojsko;

- Žaga - Učja.

Sneg na cestišču:

- prepovedan je promet za priklopnike in polpriklopnike na cestah Ajdovščina - Col - Godovič ter na hrvaški strani MP Babno Polje;

- na cestah Stahovica - Kamniška Bistrica in Kamnik - Ločica je prepovedan promet za vsa tovorna vozila.