Od nedelje le rdeče vinjete

Polovico letnih avtocestnih nalepk proda Dars januarja.

Objavljeno
29. januar 2015 13.30
A. S., gospodarstvo
A. S., gospodarstvo

Ljubljana − Triinosemdeset pooblaščenih cestninskih nadzornikov čaka 1. februarja delovna nedelja. Ob začetku obvezne uporabe rdečih avtocestnih nalepk z letnico 2015 napoveduje vodja Darsove službe za cestninski nadzor Dean Polc poostren nadzor predvsem v okolici večjih slovenskih mest, in to tako na priključkih kot na počivališčih in tudi na daljših odsekih.

Emilija Erent, vodja oddelka za prodajo in marketing v avtocestni družbi, svetuje, naj vozniki vinjete kupijo pri enem od več kot 1600 prodajalcih po Sloveniji, kar je za živelj na sončni strani Alp vsekakor priročneje kot nakup na enem od tisoč prodajnih mestih v tujini. Cene vinjet ostajajo v glavnem nespremenjene, le tedenske in mesečne za kombije so se po evropskem diktatu nekoliko znižale. Zato v Darsu pričakujejo nekoliko manj prihodkov kot lani, ko jih je bilo od prodaje nalepk za 153 milijonov evrov. Erentova pa dopušča tudi presenečenja.

Dars je od 1. decembra 2013 do 30. novembra 2014 prodal natančno 5.845.070 vijoličnih avtocestnih nalepk z letnico 2014 − tri odstotke več kot v predhodnem primerljivem obdobju. Za 4,4 odstotka manj je bilo prodanih letnih vinjet, mesečnih je Dars prodal za 1,9 odstotka več, tedenskih pa za 5,1 odstotka več. Decembrska prodaja nalepk 2015 je bila 13 odstotkov večja kot predlanskim; sicer pa Dars decembra ponavadi proda okrog 15 odstotkov vseh letnih vinjet, januarja potem polovico in decembra še petino. Letne vinjete sicer veljajo 14 mesecev, od 1. decembra predhodnega do 31. januarja naslednjega leta.

Globe za neuporabo nalepk so med 300 in 800 evri, cestninski nadzorniki izrečejo najnižjo globo, višja pa doleti tiste, ki se neupravičeno pritožijo na sodišče, ki potem določi višino. Globe se še naprej stekajo v državni proračun, Darsu pa gre izkupiček od prodaje vinjete, kar morajo grešniki storiti na licu mesta. Med prekrškarji sicer še prevladujejo tujci, vendar domačini menda pospešeno sledimo.