Od parkirišča do NUK 2 je še dolga pot

Zaradi zavarovanja arheoloških ostalin načrtovane kleti ne bodo zgradili, saj bi bila njena izvedba predraga in tvegana.

Objavljeno
16. september 2011 13.30
Posodobljeno
16. september 2011 13.39
Samo Petančič, Ljubljana
Samo Petančič, Ljubljana

Ljubljana – Dolga zgodba načrtovanja nove Narodne in univerzitetne knjižnice ob stičišču Slovenske ceste in Zoisove ceste se bo po napovedih uradnikov ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologije (MVZT) končala leta 2014, ko bo uporabnik – ustanova NUK – predvidoma pridobila uporabno dovoljenje za novozgrajeno knjižnico.

Pot do tam pa je še dolga. Kot pojasnjujejo na MVZT, je po desetletjih usklajevanj zdajšnji projekt arhitekturno, oblikovno, vsebinsko in funkcionalno zastarel, zato bo za NUK 2 razpisan nov arhitekturni natečaj. Poleg tega, da se knjižničarstvo pri nas vse bolj digitalizira, to pa vpliva tudi na zasnovo sodobnih knjižnic, je območje NUK 2, kjer je zdaj parkirišče, tudi na arheološko zelo bogatem območju.

Ker so se pristojni odločili za zavarovanje arheoloških ostalin in situ, tudi ne bodo zgradili štirinivojske kleti, kot je bila sprva načrtovana, saj bi bila njena izvedba predraga in preveč tvegana.

Če bo vse teklo po načrtih, bi moralo biti gradbeno dovoljenje izdano junija prihodnje leto, gradnja bi se začela v začetku leta 2013, končala pa predvidoma leta 2014. Točen odgovor o vrednosti investicije bo po oceni MVZT možno izračunati šele, ko bo izbran projekt in izdelan investicijski program, kar bo predvidoma septembra oziroma oktobra prihodnje leto.