Od ponedeljka možnost spletnega preverjanja sklepov zemljiške knjige

Vpogledovalnik bo omogočil iskanje informacij o tem, ali je bilo obvestilo o spremembi lastništva poslano Gursu in kdaj.

Objavljeno
14. marec 2014 17.49
Posodobljeno
14. marec 2014 18.03
Slovenija, Ljubljana, 28.12.2011. Geodetske uprave RS (GURS). Foto: Uros HOCEVAR/Delo
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Državljanom bo s ponedeljkom na voljo spletno orodje, prek katerega bodo lahko preverili, kdaj so bili sklepi, vezani na njihove zemljiškoknjižne zadeve, posredovani Geodetski upravi RS (Gurs). Do spletnega vpogledovalnika bodo lahko dostopali prek povezave TUKAJ, je danes sporočilo Vrhovno sodišče RS.

»V javnosti so bile v zadnjem obdobju predstavljene nekatere napačne informacije, ki dajejo vtis, da je do neurejenosti informativnih izračunov v zvezi z zakonom o davku na nepremičnine prišlo zaradi napak pri delovanju zemljiške knjige,« so danes pojasnili na vrhovnemu sodišču.

Ob tem so potrdili, da je od vzpostavitve elektronske zemljiške knjige, torej od maja 2011 do februarja letos zaradi sistemskih težav res prišlo do napak pri prenosu 5487 sklepov. A na spremembe lastništva se jih nanaša le 3477, medtem ko se ostali nanašajo na poočitve, ki lastništva ne spreminjajo. Uspešno je bilo medtem v tem obdobju poslanih 265.299 sklepov.

Ugotovljene napake so bile odpravljene že pred časom, vrhovno sodišče pa Gursu periodično dodatno omogoča prevzem baze elektronske zemljiške knjige s celotnim stanjem vpisanih lastninskih pravic. Stanje pošiljk se da v sistemu elektronske zemljiške knjige preveriti za vsak konkretni primer posebej.

Spletni vpogledovalnik bo državljanom omogočil enostavno iskanje informacij o tem, ali je bilo obvestilo v zvezi s spremembo lastništva poslano Gursu in kdaj.

»Upoštevati velja, da se skladno z dogovorom med obema institucijama na Gurs ne posredujejo vsi sklepi, temveč le sklepi in obvestila v zvezi z določenimi tipi postopkov, ki se nanašajo na spremembe lastninske pravice,« so ob tem izpostavili na vrhovnem sodišču. V primerih, kadar ne gre za tak tip postopka, bo vpogledovalnik to ustrezno sporočil.

Za ostale podatke, npr. osebne služnosti, javno dobro, ipd., je bil za namen izvajanja zakona o davku na nepremičnine vzpostavljen sistem posredovanja zbirnih podatkov.

Vrhovno sodišče je na prošnjo Gursa že 15. oktobra lani izročilo tudi celotno stanje vpisanih lastninskih pravic v zemljiški knjigi za potrebe konsolidacije podatkov in učinkovitega odpravljanja morebitnih neskladij.

Če državljani niso prepričani, kako so v zemljiško knjigo vpisani podatki na nepremičninah, ki jih zanimajo, lahko celovito stanje brezplačno preverijo v sistemu elektronske zemljiške knjige na portalu e-sodstvo.