Tudi do zdravnika le s pogojem PCT, izjema so nujni primeri

Med izjemami, kjer PCT ni potreben, ni bencinskih servisov. Za otroke med 12 in 18 let pogoj PCT v javnem prevozu ni potreben.
Fotografija: Preverjanje potrdila PCT pri zdravniku. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Preverjanje potrdila PCT pri zdravniku. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Vlada je na sobotni dopisni seji sklenila zaostriti ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Od srede oziroma s 15. septembrom bo pogoj PCT z redkimi izjemami obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev, zaščitne maske pa bodo morali nositi vsi v zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, če ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje.

Aktualne podatke glede ukrepov in bolezni covida-19 sta predstavila državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar in državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc.



Novi odlok med drugim določa, da morajo pogoj prebolelosti, cepljenosti ali testiranja (PCT) za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu ali samostojno opravljajo dejavnost.

Za opravljanje dela se pogoj PCT izpolnjuje tudi s presejalnim testiranjem s testom HAG za samotestiranje, ki se izvaja enkrat na teden v enakih presledkih. V tem primeru sredstva za testiranje zagotavlja delodajalec oziroma oseba, ki samostojno opravlja dejavnost. Spremenili so tudi čas, ko posameznik velja za prebolevnika, in sicer znova na šest mesecev od dne pozitivnega testa. Za to spremembo so se odločili zaradi usklajenosti na ravni EU.

»Preden predstavim spremembe, naj povem, da je pandemija dinamičen proces, ki od vseh nas zahteva veliko prilagajanja: vse te spremembe niso prijetne za nas in za vas, a drugih možnosti nimamo več, prilagajati se moramo skupaj. Tako posamezniki kot družba: epidemija nas ne sme deliti, ampak povezovati,« je uvodoma povedal sekretar Franc Vindišar. Pojasnil je, da je bil odlok pripravljen z namenom, da zagotovi maksimalno varnost za vse državljane, aktivnih imamo že deset covidnih bolnišnic, pričakovati je spremembo v izvajanju drugih storitev v bolnišnicah.



»Število dnevno okuženih s covidom-19 je prejšnji teden večkrat preseglo tisoč, delež teh obolelih bomo pričakali tudi v bolnišnicah, zdaj smo začeli z mobilizacijo še drugih covidnih bolnišnic. S tem prerazporejamo kadre, osebje izgoreva, v bolnišnicah so tudi drugi bolniki, zdravljenje moramo zagotavljati vsem. In samo dosledno izpolnjevanje pogoja PCT nam bo omogočilo normalno življenje družbe in delovanje bolnišnic,« je dejal Vindišar.

Pojasnil je, da pri celotni nujni medicinski pomoči pogoj PCT ni potreben. Konec tedna bodo aktivirali še bolnišnico Ptuj, potem sta tudi še bolnišnici v Topolšici in Sežani. Po Vindišarjevih besedah bo aktiviranih toliko bolnišnic, da bodo lahko sprejeti vsi bolniki s covidom-19, ki bodo to storitev potrebovali. ​

FOTO:Uroš Hočevar/Kolektiff
FOTO:Uroš Hočevar/Kolektiff

 

Bencinski servisi niso izjema


Trgovine, nakupovalni centri, gostinski obrati, turistične namestitve, vse organizacije, kjer se izvajajo delovni procesi, morajo objaviti obvestilo o obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT ob vstopu v prostore. Na vstopnih mestih pa morajo izvajati tudi preverjanje, je pojasnil državni sekretar Simon Zajc. Obisk zdravnika bo razen v primeru nujnih stanj mogoč le z izpolnjevanjem pogoja PCT.

»Če greste v prodajalno, kjer pretežno prodajajo hrano, ne potrebujete pogoja PCT, če pa je trgovina v nakupovalnem centru, je PCT potreben,« je povedal Zajc in dodal: »Debata, ali se bo virus prenašal znotraj centra, je brezpredmetna. PCT je razširjen z namenom, da se zajezi širjenje virusa, vemo pa, da nekdo, ki gre v lekarno znotraj trgovskega centra, gre lahko še v sto drugih trgovin.« Pogoj se mora preverjati pred vstopom v trgovski center, stranka mora pokazati QR-kodo ali drugo potrdilo, s katerim lahko dokaže istovetnost.

Kot sta pojasnila sekretarja, mora biti vsako dokazilo verodostojno, na njem morajo biti identiteta uporabnika, datum cepljenja oziroma testiranja. Preverjanje na podlagi QR-kode so uvedli zaradi hitrejših postopkov, vendar pa mora ponudnik upoštevati tudi kartonček oziroma dokazilo, na katerem so vsi nujni podatki, ko uporabnik torej nima QR-kode.

Osebi, ki ne izpolnjuje pogoja PCT, se ne sme postreči v trgovinah oziroma lokalih ali restavracijah, je pojasnil Zajc. »Vedno želimo najti neke izgovore glede preverjanja. Če gremo v tujino, v Avstrijo, preverjajo PCT brez problema. To je pogoj, da pustimo gospodarstvo odprto, z malo truda se da to kontrolirati tudi v manjših trgovinah, kjer je posledično obisk manjši.« Med izjemami, kjer PCT ni več potreben, ni bencinskih servisov, je pojasnil Zajc, medtem ko je pogoj PCT prav tako nujen pri uresničevanju verske svobode oziroma v cerkvah.

FOTO:Uroš Hočevar/Kolektiff
FOTO:Uroš Hočevar/Kolektiff


Glede mask v odloku ni sprememb: te ostajajo obvezne v notranjih prostorih in tudi v zunanjih, kjer ni možno zagotavljati medosebne razdalje najmanj 1,5 metra. Pogoja PCT v skladu z odlokom ni treba izpolnjevati mlajšim od 12 let, osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec ter v prvi, drugi ali tretji razred osnovne šole, v glasbeno šolo do vključno drugega razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali v zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, kot tudi ne učencem in dijakom pri prevozu z javnim potniškim prometom.

Preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT na delovnem mestu organizirajo odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela, je pojasnil Vindišar. »Na ministrstvu smo se odločili, da bomo preverjali enkrat na teden, mi smo se odločili to preverjati v ponedeljek: preden zaposleni vstopijo v prostore, stopijo v sobo na recepciji, kjer opravijo test: to se opravi na delovnem mestu, to pa nadzira oseba, ki jo je pooblastil delodajalec. Če so pozitivni, gredo do svojega zdravnika in potem na PCR-test,« je na konkretnem primeru protokol na ministrstvu obrazložil Simon Zajc.



V primeru neizpolnjevanje pogoja PCT, delodajalec lahko uporabi ukrepe v skladu s predpisom, ki ureja varnost in zdravje pri delu, in predpisom, ki ureja delovna razmerja, ter kolektivnimi pogodbami dejavnosti.

Za opravljanje dela se pogoj PCT izpolnjuje tudi s presejalnim testiranjem s testom HAG za samotestiranje, ki se izvaja enkrat na teden v enakih presledkih, a kot je pojasnil Vindišar, s HAG-testom za samotestiranje ljudje pridobijo možnost opravljanja dela, ni pa to podlaga za pridobitev QR-kode in ne omogoča dostopa do drugih storitev. V tem primeru sredstva za testiranje zagotavlja delodajalec oziroma oseba, ki samostojno opravlja dejavnost. Prav tako pa ljudi, ki se zaradi zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, strošek testiranja prevzame država. 

Preberite še:

Komentarji: