Od srede do srede: Evropa med Trumpom in Erdoğanom

Turčija je vratarka Črnega morja in ko gre za razmerje do Rusije, je Turčija tista, ki nadzira Bospor.
Fotografija: Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan FOTO: Bulent Kilic/AFP
Odpri galerijo
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan FOTO: Bulent Kilic/AFP

Kaj se zgodi, če se Turčija destabilizira, se sprašuje Delov komentator in urednik Sobotne priloge Ali Žerdin.

Po mnenju Delovega komentatorja Janeza Markeša je Slovenija na presečišču dveh velikih varnosti oziroma nevarnosti. Prvo je stabilnost Evropske Unije kot političnega in monetarnega sistema, drugo pa begunska vprašanja, ki tako za Slovenijo kot za Evropo niso nepomembna. Turčija pa simbolizira oboje.

Turčija je vratarka Črnega morja in ko gre za razmerje do Rusije, je Turčija tista, ki nadzira Bospor. Ali gre črnomorska flota čez Bospor ali ne, je odvisno od Turčije in njene vloge v Natu, ki se s tem krha. Vratarka Bosporja pa je tudi v smislu prehoda potencialno nekaj milijonov beguncev iz bližnjega Srednjega vzhoda, ki ne predstavljajo v tolikšni meri grožnje Evropski Uniji zaradi same številčnosti, ampak kot potencialna grožnja prihoda beguncev, ki postanejo spet vidni, kar lahko da pospešek radikalnim desnim silam, ki so trenutno mogoče malce ustavljene, ker je begunski val manj viden.



Nemčija je dala jasno vedeti, da je zainteresirana za stabilnost Turčije, saj so velike evropske banke tam zelo izpostavljene in ker je po nihanju lire zanihal tudi evro.

Trumpovi načrti so zelo ambiciozni, vendar pa ne smemo pozabiti, da na drugi strani odpira fronto s Kitajsko, kar je zelo tvegana poteza, hkrati pa po novem tudi z Rusijo.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov internet@delo.si. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Komentarji: