Odločitev o stavki kardiologov v Mariboru najbrž jutri

Direktor UKC Maribor kardiologom dal pisno ponudbo, če se bo stavkovni odbor strinjal s ponujenim, stavke ne bo.

Objavljeno
16. julij 2014 14.47
tre*stavka mariborskih kardiologov
Maribor - Ali bodo mariborski interventni kardiologi 21. julija začeli stavkati, tudi po današnjem sestanku pri vodstvu univerzitetnega kliničnega centra (UKC) še ni bilo jasno. Kardiologi so si vzeli še en dan časa za razmislek, ali sprejmejo ponudbo direktorja UKC Gregorja Pivca.

Jedro spora med interventnimi kardiologi in vodstvom UKC Maribor je mizerno plačilo za urgentne posege, ki jih pri bolnikih s srčnim infarktom opravijo zunaj rednega delovnega časa. Ker nikakor niso našli skupnega jezika, so kardiologi napovedali stavko, med stavkovne zahteve pa med drugim uvrstili plačilo teh posegov po storitvi, in sicer 100 evrov neto za posameznega.

»Glede nekaterih stavkovnih zahtev smo precej zbližali stališča«

Zahtevajo tudi plačilo parkirnine v času urgentnih kardioloških posegov, še en prostor z ustreznim rentgenskim aparatom in dodatni dopust, ker so pri delu izpostavljeni sevanju rentgenskega aparata.

»Glede nekaterih stavkovnih zahtev smo precej zbližali stališča, medtem ko smo ponekod še vedno na nasprotnih bregovih,« je po današnjem sestanku dejal interventni kardiolog Gregor Kompara. Po njegovih besedah so danes prejeli v pisni obliki ponudbo direktorja Gregorja Pivca oziroma odgovor na njihove stavkovne zahteve, ki ga preučili do jutri, ko se ponovno dobijo.

Stavka še v zraku

Glede finančnega dela Pivec interventnim kardiologom za omenjene posege še vedno ponuja 20-odstotni dodatek k osnovni plači v primeru povečanega obsega dela (na rednih programih). To ponudbo, ki ni nova, so kardiologi sprva zavračali.

»Nekatere okoliščine glede tega predloga so se spremenile. Pregledali bomo ponudbo, ki smo jo dobili. Če se bodo vsi člani stavkovnega odbora strinjali s tem, potem ne bo stavke,« je pojasnil Gregor Kompara.

Bo pa jutri v vsakem primeru seja sveta zavoda UKC Maribor, ki jo je sklical predsednik Bogdan Čepič. Ta bo svetnike UKC seznanil s problematiko izvajanja oziroma plačevanja interventnih kardioloških posegov zunaj rednega delovnega časa in morebitnim dogovorom s kardiologi.