Odpadlo na stotine operacij

Stavka je razkrila tudi kadrovski primanjkljaj v zdravstvu, ki je najbolj kritičen v bolnišnicah.

Objavljeno
24. november 2016 20.14
jsu*Stavka zdravnikov
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič
V času zdravniške stavke, ki za zdaj ostaja zamrznjena, je po slovenskih bolnišnicah in v ljubljanskem kliničnem centru odpadlo okoli 430 operacij in dvakrat več pregledov. Stavka je med drugim razgalila kadrovski deficit v zdravstvu, ministrstvo pa napoveduje, da bo omogočilo zaposlovanje novih specialistov, saj se jih bo do leta 2023 izšolalo 1831.

V zdravstvenih ustanovah delo od torka, ko so zdravniki zamrznili belo stavko in s tem povečali obseg svojega dela na več kot 40 ur na teden, poteka normalno. Med stavko pa so bile najbolj kritično obravnavane prav bolnišnice, ki tudi sicer zaradi kadrovskega primanjkljaja težje shajajo.

Čakalne dobe ponekod daljše za 14 dni

V ptujski bolnišnici so, denimo, na teden odpovedali dvajset operacij in delno zaprli protibolečinsko ambulanto, pojasnjuje Andrej Levanič, dr. med., spec., njen direktor. Za koliko se bodo zaradi tega podaljšale čakalne dobe, ne ve. Ugotavlja pa, da bi za izpolnitev evropske direktive o omejitvi nadurnega dela potrebovali deset dodatnih zdravnikov in od pet do deset zdravnikov za zapolnitev nekaterih mest na področju interne medicine, anestezije, pediatrije in ginekologije.

Pol manj operacij je odpadlo v brežiški bolnišnici, v kateri so prestavili 188 specialističnih ambulantnih pregledov s področja internistične, kirurške in ortopedske medicine, ultrazvokov in cikloergometrije. »Čakalne dobe v ambulantah so se podaljšale za 14 dni, vendar bomo odpadle storitve opravili v prihodnjih dneh. V predvidoma dveh tednih bo delo nadomeščeno,« je povedala direktorica mag. Nataša Avšič Bogovič. Zdravniki se po njenih besedah zavedajo pomena manjše regijske bolnišnice in njene dostopnosti za bolnike. A bi za nemoteno delo potrebovali še po najmanj enega pediatra, ginekologa, kirurga, radiologa, anesteziologa, specialista urgentne medicine oziroma največ deset dodatnih zdravnikov.

Tudi v izolski bolnišnici bodo kmalu opravili odpovedane operacije. Teh je bilo v dveh tednih 38 in jih bodo do konca leta izpeljali v dodatnih terminih. Med stavko so obratovale vse ambulante, čakalne dobe v specialističnih ambulantah se niso podaljšale, saj pacientov niso prenaročevali. V bolnišnici opozarjajo, da bi potrebovali še najmanj deset kirurgov in zdravnikov urgentne medicine, šest internistov, tri urologe ter po dva okulista, nevrologa, patologa in enega otologa, našteva Felice Žiža, dr. med., strokovni direktor bolnišnice.

V UKC četrtina manj od predvidenih

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana je nekaj preglavic povzročilo pomanjkanje anesteziologov, zato so morali kljub beli stavki opravljati nadure. Če je bilo delo med stavko omejeno na 40 ur, so jih oni presegli za deset do 20 ur. S tem so poskrbeli, da je namesto predvidenih 800 operacij odpadla le četrtina tega. Odpadlo je še 60 preiskav in pregledov, prenaročili so 158 bolnikov, večino preostalih bodo v teh dneh. V okviru dodatnega programa je odpadlo še 20 posegov na ortopedski in 11 posegov na kirurški kliniki. Na vprašanje, koliko zdravnikov bi še dodatno potrebovali, nam v UKC niso odgovorili. V mariborskem kliničnem centru pa število odpadlih pregledov in operacij še ugotavljajo.