Odpravnik poslov na Filipinih bo Dragan Barbutovski

Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo v uradnem listu objavila ukaz o odprtju slovenskega veleposlaništva na Filipinih.
Fotografija: Na razpis za veleposlanika na Filipinih se Dragan Barbutovski ne bo prijavil, saj še ne izpolnjuje pogojev za zasedbo veleposlaniškega položaja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Na razpis za veleposlanika na Filipinih se Dragan Barbutovski ne bo prijavil, saj še ne izpolnjuje pogojev za zasedbo veleposlaniškega položaja. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V teh dneh bo predsednica republike Nataša Pirc Musar v uradnem listu objavila ukaz o odprtju slovenskega veleposlaništva na Filipinih. Mesto začasnega odpravnika poslov bo po odločitvi ministrice za zunanje zadeve Tanje Fajon prevzel Dragan Barbutovski, vodja službe za strateške komunikacije na Mladiki.

Barbutovski bo na položaju začasnega odpravnika poslov do prihoda veleposlanika. Po tem, ko bo odprto slovensko veleposlaništvo v Manili, bo objavljen razpis za zasedbo veleposlaniškega položaja, postopek izbire in postavitve veleposlanika pa bi lahko trajal leto dni ali več.

Na razpis za veleposlanika na Filipinih se Barbutovski ne bo prijavil, saj še ne izpolnjuje pogojev za zasedbo veleposlaniškega položaja. Kot smo poročali v Delu, je Slovenija lani vzpostavila tudi generalni konzulat v filipinski prestolnici Manila. Vršilec dolžnosti generalnega konzula je postal Borut Žunič. Po informacijah iz Mladike se kandidatov za začasnega odpravnika poslov na drugem koncu sveta v Mladiki ni trlo. Slovenske diplomate v prvi vrsti zanimajo diplomatska in konzularna službovanja v sosednjih državah.

Po vzpostavitvi generalnega konzulata v Manili filipinskim delavcem, ki se želijo zaposliti v Sloveniji, za ureditev dovoljenj ni več treba potovati v oddaljeni Tokio ali v New Delhi. Filipini veljajo za eno največjih izvoznic delovne sile, ki je v Sloveniji politično sprejemljiva za celoten politični spekter zaradi njihove krščanske veroizpovedi. Ena od agencij je pred kratkim naznanila, da letos v Sloveniji načrtuje od tisoč do 1500 zaposlitev Filipincev.

Preberite še:

Komentarji: