Odpuščeni delavci: Eles, rešilni čoln za srečneže iz Termoelektrarne Trbovlje

Bo Marko Agrež, bivši tehnični direktor, znan iz afere Tet, po likvidaciji Teta postal Elesov specialist?

Objavljeno
21. januar 2015 22.22
Protest Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Odpuščeni delavci Termoelektrarne Trbovlje (Tet) − pred dnevi jih je na cesti končalo 94 − so prepričani, da so trije Elesovi razpisi za zaposlitev, ki so bili zaključeni prejšnji teden, pisani na kožo trem njihovim nekdanjim sodelavcem. »Mi na cesto, oni v državno službo,« pravi zdaj že nekdanji delavec Teta, ki se bo februarja znašel v »armadi« več kot 4200 brezposelnih Zasavcev.

Eles namerava za nedoločen čas zaposliti specialista za tehnične in poslovne sisteme, izvedenca za tehnično področje ter delavca za varnost in zdravje pri delu. Za nekdanje zaposlene v Tetu je sporno predvsem delovno mesto specialista. Trdijo, da direktor Elesa Aleksander Mervar z njim rešuje prijatelja, s katerim sta nekoč vodila Te-Tol in ki je v sredo tudi končal na seznamu presežnih delavcev Teta − nekdanjega tehničnega direktorja Marka Agreža. Agrežu, ki je Tet vodil v letih 2003−2011, na podlagi ugotovitev revizije poslovanja s Prototipom CC v obdobju 2000−2014 zaradi domnevnega oškodovanja Teta skupaj s še nekaj drugimi po podatkih našega vira blizu Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) grozi odškodninska tožba. Revizijo je zaradi suma nepravilnosti odredil večinski lastnik, HSE. Prve ovadbe so že vložene.

Agrež ne pove, ali se je prijavil

Aleksander Mervar na obtožbe o prijateljskem zaposlovanju pravi: »Nič novega. Zato pa je v Zasavju tako, kot je. Kot bivši delavec Teta poznam večino zaposlenih. Vem, kdo je dober, prizadeven, pozitivist − teh je večina −, kdo pa je v preteklosti predvsem govoril in nič naredil. Takšni v družbi Eles ne bodo nikoli našli zaposlitve, čeprav bodo izpolnjevali formalne pogoje.« Ali se je Marko Agrež prijavil na razpisano delovno mesto specialista, nam ni odgovoril.

Eles je poleg treh razpisov za nedoločen čas sočasno objavil še tri za določen čas za specialista za podporne storitve in dva tehnika za administracijo, na vse pa se je skupaj prijavilo kar šeststo kandidatov. »Normalno je, da pri tehničnih kadrih dajemo prednost tistim, ki imajo izkušnje v elektroenergetiki, to je logično!« je dejal Mervar. V dveh mandatih na čelu Teta in še prej na delovnem mestu Mervarjevega pomočnika v Te-Tolu si je Agrež gotovo pridobil veliko potrebnih izkušenj. Odločitev o izboru bo sprejeta v prvi polovici februarja.

Trije delovni dnevi za prijavo

Mervar je prepričan, da so zadnji Elesovi razpisi objavljeni v skladu z zakonodajo in Elesovim aktom o sistemizaciji vrste del in delovnih mest, vendar senco nanje meče dvoje: da je imel Eles v času razpisov in še včeraj na svoji spletni strani navedeno, da nima potreb po delavcih, ter da je republiški zavod za zaposlovanje razpis za delovni mesti specialista in izvedenca na željo Elesa javno objavil v četrtek, 8. januarja, pri čemer je podjetje navedlo minimalni zakonski rok za prijavo kandidatov − zgolj tri delovne dni.

Na zavodu pravijo, da so se kandidati na prosto delovno mesto lahko prijavili od petka do vključno torka, 13. januarja. Eles je v razpisu še navedel, naj jim kandidati vloge pošljejo po pošti, ni pa hotel dodatnega sodelovanja zavoda pri posredovanju kandidatov. Javna objava je za državno podjetje, kakršno je Eles, sicer obvezna na podlagi zakona o delovnih razmerjih.

Plači skrivnost

In kako so na Elesu do zdaj pokrivali dela, ki jih predvidevata delovni mesti? »Vprašanje ni neposredno povezano s kadrovsko pokritostjo izvajanj posameznih procesov,« pravijo v podjetju in dodajajo, da gre za kombinacijo nadomeščanja upokojitev ter novih delovnih opravil. Bruto plač bodočega specialista oziroma izvedenca nočejo razkriti. »Gre za zaposlitve, za katere velja podjetniška kolektivna pogodba Elesa,« pravijo.

Mervar priznava, da bodo zadnjo besedo »ob naboru kadrov, ki izpolnjujejo razpisne pogoje in imajo približno enake delovne izkušnje«, imeli pristojni iz Elesa. Na očitek, zakaj so na svoji spletni strani navajali neresnične podatke − da nimajo potreb po kadrih -, sočasno pa jih iskali prek zavoda za zaposlovanje, odgovarjajo: »Zaposleni, ki skrbi za vnos tovrstnih podatkov, je bil na rednem letnem dopustu.«