»Odslej bodo otroke vozili le z varnimi avtobusi«

Nedopustno je, da je Eurotour otroke prevažal z avtobusom, ki ni bil tehnično brezhiben.

Objavljeno
07. november 2014 13.23
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Dolenjske Toplice - Starši otrok topliške osnovne šole so na svetu staršev protestirali, ker je novomeško podjetje Eurotour prejšnji mesec na športni dan peljalo učence z avtobusom, za katerega so policisti pri nadzoru prometa ugotovili, da je daleč od brezhibnega. Na republiškem prometnem inšpektoratu so napovedali pregled vseh Euroturjevih vozil.

Nedopustno je, da je Eurotour otroke prevažal z avtobusom, ki ni bil tehnično brezhiben, je za Delo povedala predsednica sveta staršev Katja Lazič Mikec. Vodstvo šole s podjetjem nima sklenjene pogodbe, doslej pa so ga pogosto izbirali za izredne prevoze otrok, saj ima pogodbo z njimi občina. Doslej težav niso imeli.

Predstavnika podjetja Eurotour sta staršem na seji zagotovila, da s tem vozilom šolarjev ne bodo več vozili, temveč bodo uporabljali »samo tehnično brezhibna vozila«. »Dejala sta, da okvara ni bila tako huda, sicer avtobus ne bi mogel voziti naprej, ter da so mediji napihnili dogodek. Za neljubi dogodek sta izrazila obžalovanje,« je povedala Lazič Mikčeva.

»Neljub dogodek«

Tudi topliški župan Jože Muhič pravi, da ni bilo vse tako, kakor je bilo predstavljeno v medijih, saj v nasprotnem primeru avtobus ne bi smel nadaljevati vožnje z učenci. »Peljali so jih v hrib, na Mirno Goro, in če bi bil krmilni mehanizem res pokvarjen, potem bi se prevrnil. Policijo sem vprašal, ali se ne igrajo z življenji otrok, a so se potem malce povlekli nazaj. Tudi končnik na ponovnem tehničnem pregledu ni predstavljal nobene nevarnosti,« je povedal Muhič.

Na vprašanje Dela, zakaj se je podjetje Eurotour, direktor katerega je Ivica Pršlja, »zaradi neljubega dogodka« v občinskem glasilu Vrelec opravičilo učencem, staršem in učiteljem, je Muhič odgovoril, »da čisto vse v redu pa ni bilo ter da drobne napake niso ogrožale varnosti otrok«. Opravičili so se tudi zato, ker so z istim avtobusom zjutraj peljali otroke v šolo.

Prometni inšpektorji so ugotovili nepravilnosti

Spomnimo. Novomeški policisti so 6. oktobra ustavili voznika avtobusa, ki je šolarje peljal na športni dan in pri pregledu ugotovili, da vozilo ni imelo tehnično brezhibnega krmilnega mehanizma in delov na podvozju. Prerjavena je bila karoserija in podvozje, luči niso bile tehnično brezhibne, pomanjkljiva je bila tudi oprema v vozilu. Avtobus so izločili iz prometa in z dotrajanega prevoznega sredstva sneli registrske tablice, so takrat pisno sporočili iz novomeške policijske uprave. Prometni inšpektorji so ugotovili nepravilnosti, ki se nanašajo na obvezne počitke voznika ter hkrati napovedali, da bodo z inšpekcijskim nadzorom nadaljevali.

Na prometnem inšpektoratu so za Delo pojasnili, da je skupaj s policisti takrat potekal poostren nadzor prometa v sklopu t. i. akcije z imenom Morska deklica. »Vozilo, za katerega je bila ugotovljena tehnična neustreznost je opravilo tehnični pregled v avgustu letos, vendar zgolj na podlagi teh podatkov, kljub relativno kratki časovni oddaljenosti, ni mogoče zaključiti, da tehnični pregled ni bil ustrezno opravljen,« so pojasnili za Delo. Na naše vprašanje, kje je podjetje Eurotour opravilo tehnični pregled vozila, na prometnem inšpektoratu niso odgovorili.