Odvetnik izbrisanih: Sodba evropskega sodišča je zgodovinska

Andrea Saccucci je prepirčan, da bo vlada spoštovala odločitev sodišča in da bodo našli rešitev za vse izbrisane.

Objavljeno
27. junij 2012 18.52
mdr*IZBRISANI
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Včerajšnja odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice v primeru Kurić in drugi proti Sloveniji je nedvomno zgodovinska odločitev, ki je dokončno potrdila nezakonitost izbrisa in njegovih posledic ter predstavlja osnovo za začetek kompenzacije vseh žrtev izbrisa, je za STA povedal odvetnik izbrisanih Andrea Saccucci.

Sodišče je med drugim razsodilo, da je Slovenija dolžna za nepremoženjsko škodo izplačati po 20.000 evrov Mustafi Kuriću, Ani Mezga, Tripunu Ristanoviću, Aliju Berishi, Ilfanu Sadiku Ademiju in Zoranu Miniću, vsem tožnikom pa skupno 30.000 evrov za stroške postopka. Obenem je Sloveniji naložilo, naj v enem letu pripravi sistem odškodnin za izbrisane v Sloveniji.

Kot je danes navedel Saccucci, bo višina odškodnin omenjeni šesterici predstavljala tudi izhodišče za določitev zneskov, ki jih bo treba priznati vsem izbrisanim. Temu se slovenska vlada po odvetnikovih besedah ne bo mogla izogniti, saj bi se ostali izbrisani v nasprotnem primeru lahko enostavno obrnili na sodišče, ki bi zopet odločilo tako, kot je v torek.

Sicer pa je Saccucci prepričan, da bo vlada nemudoma našla sredstva za izplačilo odškodnin šesterici in tako izpolnila dolžnost, ki jo ji nalaga sodišče. Glede izplačila odškodnin ostalim izbrisanim pa odvetnik sam opozarja, da sodišče ni zahtevalo, da se takoj začne z izplačevanjem odškodnin. Navsezadnje bo treba določiti tudi kriterije in pogoje za izračun povzročene škode, saj slednja ni bila nujno enaka za vse izbrisane.

Saccucci upa, da bo vlada pripravljena na skupne pogovore za določitev teh kriterijev, na podlagi katerih bi lahko dosegli nek splošen dogovor o sistemu odškodnin, ki ga bo treba nato poslati tudi v končno presojo evropskemu sodišču.

»Mislim, da si bomo tako mi kot vlada zdaj vzeli to leto dni časa, da bomo našli usklajeno rešitev, ki bo lahko razumna in pravična za žrtve, vzdržna za vlado in skladna s sodbo sodišča,« je še dodal Saccucci.

V Društvu izbrisanih prebivalcev Slovenije pa na spletni strani pojasnjujejo, da mora vlada sedaj v letu dni ponuditi ustrezno odškodnino izbrisanim, a ne vsakemu posebej, pač pa z zakonom ali na podoben način. To velja tako za tiste, ki so že dobili povrnjeno stalno prebivališče, kot za tiste, ki ga bodo še dobili, in ne samo za šesterico.

Minister za gospodarstvo Radovan Žerjav je danes dejal, da vlada nima denarja za odškodnine izbrisanim in da bodo odškodnine izbrisanim izničile učinke varčevanje.