Onkološki inštitut izgubil proti ZZZS

Sodišče odločilo Inštitut dokazoval, da sme sam prerazporejati prihranke.

Objavljeno
09. november 2014 18.39
iza_Lekarna
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja

Ljubljana – Na Onkološkem inštitutu so vztrajali, da jim mora ZZZS povrniti 7,6 milijona evrov (plus obresti) neporabljenih sredstev za zdravila. Okrožno sodišče v Ljubljani je februarja razsodilo, da do denarja niso upravičeni, zdaj mu je pritrdilo tudi višje sodišče.

Na Onkološkem inštitutu (OI) so za odvetniške stroške in plačilo sodne takse porabili več kot 98 tisoč evrov in pogoreli. Njihovo vztrajanje, da so prihranke, ki so si jih pri kupovanju zdravil omogočili zaradi izpogajanih nižjih cen, usmerjali v boljšo oskrbo bolnikov, uvajanje novih načinov diagnostike in zdravljenja, adaptacijo nekaterih oddelkov in novi obsevalni napravi, in da so bili z odvzemom sredstev kaznovani za gospodarnost, ni vzdržalo.

Na ZZZS so ob sodnem razpletu v njihovo korist ponovno poudarili, da je tožba, kakršne se je poslužil OI, neprimeren način reševanja sistemskih vprašanj glede na dejstvo, da je prav temu namenjen zakonsko predpisan postopek partnerskega dogovarjanja o financiranju programov zdravstvenih storitev. V okviru tega sodeluje tudi Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije, ki v dogovarjanju zastopa interese OI. Poudarili so še, da je bilo poslovanje inštituta tudi lani (že tretje leto zapored) pozitivno, saj je kljub varčevalnim ukrepom v zdravstvu posloval s presežkom prihodkov nad odhodki v višini 492.909 evrov.

Samo Fakin, generalni direktor ZZZS, pa je glede spora že leta 2011 povedal: »Tožba je neutemeljena in nezakonita. Poleg tega pomeni porabo davkoplačevalskega denarja, ki bo namenjen advokatskim storitvam namesto bolnikom.«