Ormoški vinarski spor gre na sodišče

Zadruga in klet Puklavec&Friends brez dogovora - ormoški vinogradniki napovedujejo proteste.

Objavljeno
12. marec 2014 17.41
tre*VINOGRAD POD PIRAMIDO
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj

Ormož - Zadruga z vinogradniki in lastniki kleti Puklavec&Friends niso dosegli dogovora o plačevanja grozdja in obračunanih odškodninah. »Nastali spor bomo razčistili po pravni poti in to v najkrajšem možnem času,« je po pogovorih povedal direktor kleti Mitja Herga.

Temelj spora med kletjo in vinogradniki je petnajstletna pogodba o odkupu grozdja med vinsko kletjo Puklavec&Friends in vinogradniki Kmetijske zadruge Ormož. Vinska klet je za zadnji dve leti zadrugi obračunala odškodnino, ker ji ta ni priskrbela dogovorjenih količin grozdja iz vinogradov svojih zadružnikov.

Odškodnino je klet pri plačilu grozdja odračunala, zadruga pa je v slabem finančnem položaju in nima s čim poplačati prevzetega grozdja, ki ga je prodala vinski kleti. Klet je za leto 2012, ko je namesto 2500 ton grozdja dobila 2177 ton, zaračunala okrog 200 tisoč evrov, za leto 2013, ko je namesto 2500 ton dobila le 1598 ton grozdja, pa preko 600 tisoč evrov odškodnine.

»Zadruga blati naše ime«

Direktor KZ Ormož Franc Kociper pravi, da je klet odškodnino obračunala nezakonito in mimo pogodbe, kar direktor kleti Mitja Herga zavrača. Herga še dodaja, da je klet poravnala do zadruge vse zapadle obveznosti, tudi obresti za konec lanskega leta zamujeno plačilo, in da bo naslednje obroke poplačala v pogodbenih rokih - drugo in tretjo tretjino grozdja letnika 2013 bo plačala aprila in junija, kar je prej od običajne prakse plačevanja grozdja v Sloveniji.

Herga še dodaja, da so odškodnino za povzročeno poslovno škodo zaradi premalo dobavljenega grozdja pobotali s plačili v skladu z obligacijskim zakonom. »Nikoli v petih letih zadruga ni izpolnila pogodbe, po treh letih toleriranja pa smo se odločili, da to uredimo. Vinogradniki obtožujejo nas, ker najbrž nimajo vseh podatkov. Zadruga blati naše ime in tega ne bomo več dovolili.«

Vinogradniki bodo protestirali

Klet nima interesa prekiniti pogodbe, hoče le dobiti pogodbene količine. Tudi Franc Kociper ne dvomi, da »vinogradniki potrebujejo klet, klet pa njihovo grozdje«, vendar pričakuje, da bo klet odstopila od zaračunane odškodnine. Mitja Herga pa opozarja, da mora imeti klet zaradi stalnih kupcev vsako leto 5,5 milijonov litrov vina za prodajo, zato je zainteresirana za čimvečji odkup, drugi pridelovalci grozdja za ormoško klet pa se držijo pogodbenih količin.

Vinogradniki KZ Ormož se medtem pripravljajo na protest in grozijo, da kleti grozdja ne bodo več prodajali, če ne dobijo plačil, ki so določena v pogodbah z zadrugo. V petih letih so za svoje grozdje sicer dobivali za 40 odstotkov višjo ceno od slovenskega povprečja. Njihova KZ Ormož je sicer v slabem finančnem položaju že celo vrsto let in vsako leto pridela vsaj 150.000 evrov poslovne izgube.