Osebam s prirojenimi srčnimi napakami se obeta izboljšava programa

Projektni svet predlagal reorganizacijo centra za obravnavo otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami.

Objavljeno
06. september 2017 17.12
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Ljubljana − Projektni svet za otroško kardiologijo se je sestal na prvi seji in sklenil, da bodo ministrstvu za zdravje in Univerzitetnemu kliničnemu centru (UKC) Ljubljana predlagali reorganizacijo že obstoječega centra za obravnavo otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami, je po seji povedal vodja projektnega sveta Igor Gregorič. Do reorganizacije pa predlagajo izboljšave v sedanjem programu.

Mednarodno priznani kardiokirurg Gregorič je pojasnil, da bi obstoječi center preoblikovali v novo organizacijsko enoto, ki bi obravnavala vse otroke s srčnimi obolenji in tudi odrasle s prirojenimi srčnimi napakami. Tako bi obravnavali več bolnikov, prav tako bi bili zaposleni v okviru centra, ne pa razdrobljeno po UKC.

S tem bi se po njegovem mnenju bolje uredila organizacija, takšen koncept samostojne organizacijske enote pa je tudi razširjen v evropskem in svetovnem merilu. Ali bo center popolnoma samostojen ali pa bo deloval v okviru UKC, še ne ve. Bo pa vzpostavitev takšnega centra po njegovem mnenju trajala nekaj časa. Danes pa se niso osredotočali na operativno izvedbo takega centra, saj se bodo z njo ukvarjali na prihodnji seji, ki bo predvidoma v začetku oktobra. Do takrat pa ima UKC že načrt, kako izboljšati sedanje stanje.

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer je dejala, da bodo do ustanovitve tega centra, ki bo deloval v sodelovanju s tujim centrom, najverjetneje podpisali začasno pogodbo o sodelovanju z enim od tujih kardioloških centrov, s katerimi se za zdaj še pogajajo. S tem bodo zagotavljali, da bo v UKC nenehno prisoten otroški srčni kirurg − en teden specialist, en teden specializant, ki bo poleg operacij tudi udeležen pri vizitah, sodeloval bo pri konferencah in poučeval. Poleg tega bi se slovenski kardiologi, intenzivisti in anesteziologi, ki sodelujejo v programu otroške srčne kirurgije, izobraževali v tujini.

Pogodbo za tako sodelovanje že imajo pripravljeno, zdaj se bodo s centroma v Pragi in Massi pogajali o ceni. Točen strošek pa še ni znan. Pfeiferjeva je sicer poudarila, da slovenski kardiokirurg Miha Weiss, ki se izobražuje za otroškega srčnega kirurga, zelo napreduje in veliko operira že sam.

Gregorič je dodal, da bi lahko sčasoma ta novoustanovljeni center tudi prerasel nacionalne okvire in bi se v njem zdravili bolniki iz regije. »Ampak najprej je treba center ustanoviti, cilj je vzpostaviti center odličnosti,« je dodal. Gregorič je bil tudi vodja mednarodne komisije, ki je v okviru zdravniške zbornice opravila nadzor nad programom otroške srčne kirurgije in ugotovila številne nepravilnosti. Kot je dejal, s podrobnostmi, kako so se priporočila komisije uresničevala v praksi, ni bil točno seznanjen. Ve pa, da so se od leta 2015 zgodile nekatere spremembe v pozitivno smer.