Osmerica za direktorja izolske bolnišnice

Znani sta dve imeni Kandidaturo sta potrdila dosedanji direktor Jani Dernič in Andrej Pavletič

Objavljeno
10. maj 2014 15.34
*bsu* Jani Dernič,, direktor Splošne bolnišnice Izola
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Osem kandidatov se je prijavilo na razpis za direktorja Splošne bolnišnice Izola. Sedanjemu, Janiju Derniču, bo mandat potekel 25. avgusta, svet zavoda pa naj bi o novem odločal v drugi polovici junija. To, da država nima ministra za zdravje in da je vlada v odstopu, ni ovira za izbor.

Predsednica sveta zavoda Splošne bolnišnice Izola Janja Pavšič nam je povedala, da imajo navodilo z ministrstva za zdravje, naj kljub vladi v odstopu in dejstvu, da ni ministra za zdravje, izpeljejo redni postopek izbire. Novega direktorja izbere svet zavoda, vendar ga mora potrditi vlada. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Alojz Unetič nam je včeraj potrdil, da v postopku redne menjave direktorja zavoda ne more biti nobene ovire. Direktorja lahko potrdi bodisi vlada v odstopu bodisi celo nova vlada, in to po tem, ko bo novi direktor že nastopil funkcijo.

Eno vlogo so že odprli

Direktor Splošne bolnišnice Izola Jani Dernič nam je včeraj povedal, da je prišlo v bolnišnico osem prijav, od teh je bila ena neveljavna, ker na kuverti ni pisalo: »Ne odpiraj! Razpis za direktorja.« Zaradi tega so kuverto odprli in tako je prijava postala neveljavna. Razpisna komisija bo ugotovitve sporočila še ta mesec. Programe dela bo obravnaval še strokovni svet in na koncu bo o najboljšem kandidatu odločal svet zavoda.

Sedanji direktor Jani Dernič je včeraj dejal, da se je po temeljitem premisleku in nagovarjanjih odločil znova kandidirati, čeprav proti njemu poteka predkazenska preiskava zaradi domnevne zlorabe položaja v primeru odločitve, da sterilizacijo medicinskih instrumentov začasno do ureditve razmer v izolski bolnišnici opravljajo v Italiji. Za takšno potezo se je leta 2012 odločil brez javnega naročila zato, ker je bilo ogroženo poslovanje bolnišnice.

Drugi kandidat, ki nam je potrdil prijavo, je Andrej Pavletič, ki je skoraj tri leta vodil finančno službo izolske bolnišnice, vendar mu je Jani Dernič leta 2012 prekinil delovno razmerje zaradi kršitve delovnih obveznosti. Pavletič je ministrstvu za zdravje in Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije posredoval poslovno poročilo, še preden ga je obravnaval svet zavoda in mimo vednosti direktorja zavoda. Pavletič je sprožil tožbo na delovnem sodišču, vendar ga je sodišče pravnomočno zavrnilo, zato je vložil še zahtevo za revizijo na vrhovnem sodišču. Med kandidati se v javnosti omenja še nekaj znanih imen, vendar nam ni uspelo pridobiti njihovih potrditev.

Gradnja urgence junija

Jani Dernič je včeraj povedal še, da potekajo priprave na začetek gradnje novega urgentnega centra. Njegovo gradnjo bodo začeli predvidoma sredi junija, dograjen bi moral biti marca 2015. Še pred tem bo zgrajen tudi novi vhod v bolnišnico. V dveh tednih bodo v izolski bolnišnici namestili novo telefonsko centralo.

Dernič je včeraj podal tudi končno poročilo o rezultatih energetske sanacije. V nasprotju z informacijami, ki so se pojavile tudi na svetu zavoda, je Dernič zatrdil, da je bila energetska sanacija uspešno opravljena, zato so v prvem letu imeli 526.000 evrov prihrankov. Prihranili so za 5753 megavatov toplote na leto in za 394 megavatov elektrike. Na leto porabijo manj kot zahtevanih 8818 megavatov toplote in električne energije pa še emisije ogljikovega dioksida so zmanjšali za 1671 ton na leto.