Pahor položil venec k Pomniku padlim vojakom

V počastitev dneva državnosti v predsedniškem uradu poteka tudi dan odprtih vrat.

Objavljeno
25. junij 2015 14.12
acr častna četa
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Predsednik republike Borut Pahor je danes ob dnevu državnosti položil venec k Pomniku padlim v vojni za Slovenijo '91, ki stoji na ljubljanskih Žalah. V počastitev praznika v Pahorjevem uradu poteka tudi dan odprtih vrat, pred predsedniško palačo pa je, kot velja ob državnih praznikih, postavljena častna straža.

V Sloveniji danes praznujemo dan državnosti, ki je tudi dela prost dan. S tem državnim praznikom se spominjamo 25. junija 1991, ko je slovenska skupščina sprejela Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, temeljni osamosvojitveni pravni akt.

Čestitke Sloveniji

Predsednik države Borut Pahor je ob državnem prazniku prejel številne čestitke. Med drugimi so mu čestitali japonski cesar Akihito, kralj Kraljevine Švedske Carl XVI Gustav, predsednik Kube Raul Castro Ruz, saudski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud, so sporočili iz urada predsednika države.

Ameriški kolega Barack Obama je zapisal, da Združene države Amerike cenijo tesno sodelovanje s Slovenijo pri odzivanju na nenehno spreminjajoče se zahteve današnjega sveta. »Še zlasti cenimo trajna prizadevanja Slovenije pri uveljavljanju miru in demokracije na Balkanu in drugod. Cenimo vašo trdno podporo v boju proti Islamski državi in nasilnemu ekstremizmu. Slovenija ima kot članica Nata in Evropske unije ključno vlogo pri ohranjanju čezatlantske enotnosti v času svetovnih in regionalnih izzivov. Veselimo se skupnega iskanja načinov, kako še naprej spreminjati svet na bolje.«

Nemški predsednik Joachim Gauck je Pahorju čestital za reformna prizadevanja, ki se jih je Slovenija v zadnjih letih lotila z veliko poguma in moči. »Slovenija je cenjen politični in gospodarski partner Nemčije. Skupaj se zavzemamo za medsebojno povezanost in krepitev Evropske unije. Zlasti v konfliktnih časih, kot so današnji, sem hvaležen za tesno in odgovorno sodelovanje naših držav kot partneric in prijateljic.«

»Spravno dejanje par excellence«

Osrednja državna proslava je bila v sredo zvečer na Kongresnem trgu v Ljubljani. Pahor je v govoru poudaril, da je bila ustanovitev slovenske države »spravno dejanje par excellence«. Še pred večerno proslavo se je na slavnostni seji sestal DZ, v ljubljanski stolnici pa je potekala maša za domovino.

Tudi danes bodo potekale številne prireditve ob dnevu državnosti. Eno od teh pripravljajo v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve. Njeni predstavniki se niso udeležili proslave na Kongresnem trgu, kot razlog pa so navedli nasprotovanje simboliki rdeče zvezde in bivšega režima nasploh.