Pahor zaskrbljen zaradi domobranskega spomenika v Grahovem

Tit Turnšek: Če bi na spomenik napisali tudi imena treh nemških podoficirjev, bi lahko rekli, da je pieteten.

Objavljeno
03. april 2014 18.47
lvu spomenik
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Ljubljana - Predsednik republike Borut Pahor je zaskrbljen, ker bi »postavitev obeležja in morebitni odzivi nanjo utegnili vzbuditi prizadetost«, minister Uroš Grilc pa je govoril o tem, da so nekateri zidove podrli, zato da bi se združevali, v Sloveniji pa zidove gradimo in ti »naj bi bili pot do sprave in složnosti«.

V izjavi za javnost so iz predsednikovega urada sporočili, da je bilo v zadnjem času v prizadevanjih za narodovo pomiritev doseženi nekaj pomembnih korakov, predsednik Borut Pahor pa si želi, da bi se vzdržali dejanj, ki bi lahko šla v nasprotno smer.

Peticijo podpisalo 3260 ljudi

Predsednik bo v prihodnjih mesecih v sodelovanju s predsednikoma Zveze združenj borcev za negovanje tradicij NOV in Nove slovenske zaveze, Titom Turnškom in Petrom Sušnikom organiziral dialog, ki bi pripomogel k strpnosti in pomiritvi glede delitev, ki zadevajo polpreteklo zgodovino.

Minister za kulturo Uroš Grilc pa je cerkniškim predstavnikom ZZB, ki so mu izročili 3260 podpisov peticije proti postavitvi spomenika domobrancem v Grahovem dejal, da »zid v Grahovem z zgodovinsko netočnim in hujskaškim napisom ni pot ne do zgodovinske resnice ne do spoštljivega odnosa do vseh žrtev vojne«, pač pa polpretekla zgodovina postaja poligon političnega prilaščanja zgodovine.

»Če bi na spomenik napisali tudi imena treh nemških podoficirjev, ki so padli tam z domobranci, bi lahko rekli, da je spomenik pieteten, pa ne piše. Vse pravne in upravne poti bomo izkoristili, da se odstrani vsaj plošča, če že ne cel spomenik. Na sestanku pri predsedniku nismo dobili nobenega konkretnega odgovora,« je za Delo povedal Tit Turnšek.