Opozicija za dodatne nagrade tistim, ki delajo s covid bolniki

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters



21.01 Vlada sprejela spremembo odloka o športnih dejavnostih, poklicni šport se nadaljuje

Vlada je na dopisni seji izdala spremembo odloka o začasnih omejitvah izvajanja športne dejavnosti, ki v večjem delu posega le v rekreativno dejavnost. Proces športne vadbe je še naprej dovoljen športnikom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda ter poklicnim športnikom, so sporočili po vladni seji. Športna rekreativna dejavnost več oseb je dovoljena le, če so udeleženci člani istega gospodinjstva. Sicer pa so treningi dovoljeni le za starejše od 15 let, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Še vedno je v kolektivnih športih dovoljeno tudi izvajanje tekmovanj najvišje ravni nacionalnega, regionalnega, mednarodnega oziroma evropskega tekmovanja v športnih panogah. Pri tem so navedeni hokej na ledu, košarka, nogomet, odbojka, rokomet, vaterpolo in futsal oziroma mali nogomet. Prav tako je dovoljeno izvajanje velikih mednarodnih športnih prireditev v teh panogah. V individualnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje državnih prvenstev za člane in mednarodnih športnih prireditev.
Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ni dovoljena.

19.26 Na Severnem Primorskem okužbe še v dveh domovih za starejše 

V Domu upokojencev Gradišče nad Prvačino so ob prvi potrjeni okužbi enega od zaposlenih opravili testiranje vseh stanovalcev, rezultati so bili pri trinajstih pozitivni. Prve tri okužbe med stanovalci so tudi v enoti Marof v Domu upokojencev Idrija. Člani občinskega štaba Civilne zaščite Idrija so včeraj in danes opravili razkuževanje prostorov v domu starejših Marof, danes pa tudi v prostorih mesnopredelovalnega obrata Idrija Kmetijsko gozdarske zadruge Idrija, saj so bili ob montaži novega stroja prisotni tudi zunanji izvajalci.

Zdravstveno stanje okuženih varovancev iz enote Doma starejših Podbrdo na Petrovem Brdu je stabilno. Več varovancev je že povsem ozdravelo. Tamkajšnji zaposleni pa opozarjajo, da so stanovalci že precej nestrpni, saj gre za dom, kjer so odrasle osebe s posebnimi potrebami in ne le starostniki. V Mestni občini Nova Gorica so danes razdelili 106 toplih obrokov. Pri tem je sodelovalno sedem prostovoljcev civilne zaščite ter trije zaposleni v osnovnih šolah. Enemu učencu so ob tem dostavili tudi računalnik.

18.59  Na Ptuju in v Muretincih že sto okuženih oskrbovancev

V Domu upokojencev Ptuj in njegovi enoti v Muretincih se okužba z novim koronavirusom še vedno širi. Kot je danes sporočila direktorica doma s 660 stanovalci v petih enotah Jožica Šemnički, je danes pri njih okuženih že sto oskrbovancev, med temi jih je 16 v bolnišnicah, drugi so v rdečih conah obeh enot, deset stanovalcev pa je ozdravelo. »Zdrave smo vrnili v njihove sobe, žal pa smo morali v rdečo cono namestiti 21 na novo okuženih stanovalcev,« je razmere opisala Šemničkijeva in dodala, da njihovo zdravstveno stanje spremlja zdravnik, 14 ur dnevno pa je ob običajni ekipi, ki dela le tam, v rdeči coni diplomirana medicinska sestra.

V ptujski enoti je v rdeči coni trenutno 72 okuženih stanovalcev, v Muretincih pa je 12 stanovalcev v rdeči coni, ki so jo organizirali za tamkajšnje dementne oskrbovancev, teh pa je skoraj polovica od skupaj 115. V omenjenem domu so danes še enkrat testirali 22 stanovalcev. V enotah v Juršincih in Kopru še vedno niso zaznali okužb med oskrbovanci, iz enote v Kidričevem pa sta trenutno hospitalizirana dva.

17.25 V Črni gori od nedelje strožji ukrepi zaradi covida-19, a odpirajo lokale

Črnogorske zdravstvene oblasti so danes sprejele nove ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki bodo veljali od nedelje do 1. decembra. Med drugim uvajajo policijsko uro. Popustile pa so pod pritiski groženj s protesti gostincev, tako da bodo ob posebnih ukrepih v nedeljo znova odprli restavracije in lokale. Nacionalni koordinacijski organ je sporočil, da so zaradi poslabšanja epidemioloških razmer uvedli policijsko uro med 21. in 5. uro, na prostem bodo lahko skupaj le štiri osebe, konec tedna bo prepovedano gibanje med občinami. Verski obredi morajo potekati brez vernikov, prepovedali so poroke, zasebna druženja in proslave, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Že sedaj je v državi obvezno nošenje zaščitnih mask za vse starejše od pet let v odprtih in zaprtih javnih prostorih.

17.21 V drugem valu posledice za ponudnike storitev enake ali večje

Ukrepi za omejitev širjenja novega koronavirusa so tudi v drugem valu prizadeli ponudnike tako rekoč vseh vrst storitev. Posledice bodo v drugem valu okužb z novim koronavirusom enake ali večje kot v prvem, so po analizi dosedanjih podatkov prepričani pri portalu Omisli.si, ki povezuje iskalce in ponudnike storitev.

Po koncu prvega vala so zabeležili strm porast povpraševanja za vse vrste storitev zaradi ponovnega odprtja javnega življenja, nato pa je v času dopustov in koriščenja bonov zanimanje strank razumljivo padlo. Drugi val okužb z novim koronavirusom je zaradi ponovne ustavitve javnega življenja znova povzročil padec krivulje povpraševanja.

17.10 Poroke dovoljene, a brez prič, staršev in drugih gostov

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj je vse upravne enote po državi danes seznanil, da dovoljuje sklepanje zakonskih in partnerskih zvez, a le, če bosta pri sklenitvi prisotna le bodoča zakonca oz. partnerja in matičar. Sklenitev zakonske oziroma partnerske zveze mora sicer potekati ob upoštevanju vseh priporočil pristojnih organov in spoštovanju vseh veljavnih ukrepov za preprečitev širjenja virusne okužbe, je še opozoril minister.

16.21 Opozicija s predlogom novele protikoronskega zakona za dodatno nagrajevanje dela s covidnimi bolniki

Opozicijske SD, LMŠ, Levica in SAB so v parlamentarni postopek danes vložile predlog novele petega protikoronskega zakona. Predlagajo nagrade in spremembe plačila zaposlenih v zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah, ki opravljajo neposredno delo z bolniki s covidom-19. Prvopodpisani pod predlog je vodja poslancev SD Matjaž Han.

S predlogom novele zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19 opozicijske stranke predlagajo dodatne nagrade in dodatno plačilo za tiste, ki delajo neposredno z bolniki, obolelimi za covidom-19. Kot sledi iz zakonskega predloga, predlagajo višji dodatek za neposredno delo z omenjenimi bolniki, in sicer v višini 65 odstotkov urne postavke osnovne plače zaposlenega. Predlagajo tudi vplačilo enkratne izredne premije kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja za javne uslužbence v višini 250, 500 ali 1000 evrov, ter dodatni turistični bon.

Med predlogi je še dodaten dan dopusta za vsakih 80 delovnih ur in nadaljnji dan dopusta za vsakih 72 delovnih nadur, ki so jih zaposleni opravili v neposrednem delu z bolniki oziroma uporabniki, ki imajo covid-19. Ta dopust lahko porabijo do 31. decembra 2021. Predlagajo tudi denarni dodatek za dijake in študente, ki prostovoljno pomagajo pri oskrbi bolnikov s covidom-19, in sicer v višini 165 odstotkov študentske minimalne urne postavke. Tisti, ki opravljajo študentsko delo za plačilo, pa bi poleg tega po predlogu dobili še 65 odstotkov minimalne urne postavke.

V četrtek so pri nas opravili 5762 testov. FOTO: Ethan Miller/AFP
V četrtek so pri nas opravili 5762 testov. FOTO: Ethan Miller/AFP


16.01 Pobuda Covax zbrala dve milijardi dolarjev za cepivo proti covidu-19

Globalna pobuda Covax za pravično razdeljevanje cepiva proti covidu-19 je presegla vmesni cilj in zbrala več kot dve milijardi ameriških dolarjev za nakup in distribucijo cepiva v revnih državah, a potrebujejo dodatna sredstva, je danes sporočila mednarodna organizacije Gavi, ki sodeluje v pobudi. Zbrana sredstva jim bodo omogočila nakup milijarde odmerkov cepiva za 92 držav, ki si jih drugače ne bi mogle privoščiti, so pojasnili.

Vodja Gavija Seth Berkley je dejal, da so države in posamezniki iz vsega sveta omogočili, da so dosegli ta cilj, da pa nujno potrebujejo sredstva za financiranje zdravljenj in diagnostike, poroča agencija Reuters na svoji spletni strani.

15.06. Epidemija sladkornim bolnikom otežila dostop do zdravstvene oskrbe

Osrednja pozornost današnjega spletnega pogovora, ki ga je ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni skupaj z zvezo društev diabetikov pripravil STAklub, je bila namenjena stiskam sladkornih bolnikov med epidemijo covida-19. Soočajo se namreč s težjo dostopnostjo tako do preventive kot do zdravljenja, kar lahko poslabša stanje njihove bolezni. O težavah, ki pestijo sladkorne bolnike med epidemijo, pričajo tudi rezultati raziskave Mednarodne zveze diabetikov v Evropi (IDF Europe), ki so jih tokrat prvič predstavili širši slovenski javnosti. Podpredsednik Zveze društev diabetikov Slovenije Alojz Rudolf je pojasnil, da je v raziskavi več kot 75 odstotkov bolnikov menilo, da bi jim jasnejša priporočila pomagala pri boljšem vodenju bolezni med epidemijo.

Nevarnost okužbe z novim koronavirusom je največja skrb pri 65 odstotkih sladkornih bolnikov, skoraj polovica pa je najbolj zaskrbljenih zaradi morebitne slabše dostopnosti do zdravil in medicinskih pripomočkov.

image_alt
Kako obdržati zdravnike in medicinske sestre


15.00 Kdaj bo cepivo na voljo na trgu?

V začetku tedna smo se razveselili novice, da se je cepivo proti covidu-19, ki ga razvijata podjetji Biontech in Pfizer, v tretji fazi kliničnih testov izkazalo »za več kot 90-odstotno učinkovito pri preprečevanju covida-19 pri prostovoljcih, ki pred tem niso bili okuženi s koronavirusom sars-cov-2«. A kaj bo ta odstotek, ki so ga izpostavili v sporočilih za javnost, pomenil v praksi? In seveda kdaj bo cepivo – to ali katero drugo od 11, ki so v tem trenutku v zadnji klinični fazi testiranj – na voljo na trgu?

Več v prispevku: Obširnejše cepljenje predvidoma šele v drugi polovici prihodnjega leta

14.40 O zaostritvi ukrepov razmišljajo tudi Avstrijci

Avstrijska vlada bo predvidoma v soboto na novinarski konferenci predstavila zaostrene ukrepe za zajezitev pandemije covida-19. Po poročanju portala avstrijskega časnika Der Standard naj bi bile od začetka prihodnjega tedna zaprte vse nenujne trgovine. V Avstriji naj bi bila od ponedeljka ali torka zaprta večina trgovin, odprte bodo lahko ostale trgovine z živili, drogerije, banke in lekarne. Ali bodo zaprli tudi šole, še ni znano. V Avstriji je sicer svetovalna komisija za ukrepe v četrtek predlagala, da šole in vrtci ostanejo odprti, priporočajo pa nošenje zaščitnih mask. Pouk v višjih razredih sicer že poteka na daljavo.

Pri naših severnih sosedih so medtem v zadnjem dnevu spet potrdili rekordno število okužb v enem dnevu. V zadnjih 24 urah so potrdili še 9586 okužb, umrlo je 53 ljudi. V bolnišnicah je na zdravljenju več kot 3900 bolnikov, od tega jih je 567 na intenzivni negi. Aktivno okuženih je 76.839 ljudi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Avstriji že zdaj veljajo določeni ukrepi, zaprti so na primer bari in restavracije, velja tudi policijska ura. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
V Avstriji že zdaj veljajo določeni ukrepi, zaprti so na primer bari in restavracije, velja tudi policijska ura. FOTO: Lisi Niesner/Reuters


14.27 Pomurje z najvišjo pogostnostjo okužb med regijami

Pomurje ima po zadnjih podatkih med regijami najvišjo pogostnost aktivnih koronavirusnih okužb, 1493 okužb na 100.000 prebivalcev. V četrtek so jih največ, 32, potrdili v Murski Soboti, v Beltincih 14, v Puconcih in Rogašovcih po 12. Veliko okužb je v domovih za starejše, danes pa so se prvič po okužbah oglasili iz Doma Janka Škrabana v Beltincih.

Kot je sporočil direktor doma Hugo Maučec, je po zadnjih podatkih okuženih 39 stanovalcev in deset zaposlenih, vzpostavljeno imajo rdečo in sivo cono, razmere so pod strokovnim nadzorom in se umirjajo. »S strokovno skupino in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje dosledno izvajamo vse ukrepe za zajezitev okužbe in obvladovanje tveganj, dogovorjene s koordinatorico za domove starejših in epidemiologinjo,« je zapisal Maučec. Ob tem dodaja, da se spopadajo z izjemno zahtevnim izzivom, pri čemer jim pomagajo občina, bolnišnica, zdravstveni dom, Karitas, gasilci, osnovna šola, vrtec in drugi prostovoljci, ki zagotavljajo dodatno zdravstveno osebje. Še vedno pa pozivajo prostovoljce, naj jim pridejo pomagat.

image_alt
Pokvarjeni ples


14.11 Conte je prepričan, da se izbruh novega koronavirusa umirja

Italijanski premier Giuseppe Conte je prepričan, da bo današnje poročilo o epidemiji pokazalo, da se je krivulja izbruha začela sploščati. To bi pomenilo, da so začeli koronski ukrepi učinkovati, je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

Ministrstvo za zdravje bo danes objavilo tedensko poročilo o reprodukcijskem številu in trendih epidemije. »Verjamem, da bo danes nacionalna reprodukcijska vrednost nižja od 1,7,« je povedal Conte. To število namreč pove, na koliko ljudi okuženi v povprečju prenese okužbo. Premier je prepričan, da bi upadanje te vrednosti pomenilo, da sprejeti ukrepi učinkujejo.

13.29 V Ljubljani bo parkiranje brezplačno

»Ker bo v skladu z novimi ukrepi vlade od ponedeljka naprej zaustavljen javni potniški promet, bomo v Ljubljani od 16. do 30. novembra 2020 omogočili brezplačno parkiranje na vseh zunanjih javnih parkiriščih in parkirnih mestih,« so sporočili iz Mestne občine Ljubljana. Že ob prvem zaostrovanju ukrepov konec oktobra so UKC Ljubljana dali na razpolago sto parkirnih dovolilnic za zaposlene za parkiranje na parkirnih prostorih v okolici UKC.
 
Skupaj z osnovnimi in srednjimi šolami v Ljubljani bodo ob tem še naprej organizirali pripravo toplih obrokov za socialno ogrožene otroke. Javni vrtci v Ljubljani tudi v prihodnje ostajajo odprti za nujno varstvo otrok. »Starši so že doslej ravnali izjemno odgovorno in v vrtce pripeljali le tiste otroke, ki so bili zdravi in so varstvo nujno potrebovali, za kar se jim iskreno zahvaljujemo,« pravijo na MOL. V tem tednu je bilo v ljubljanskih vrtcih v povprečju 17 odstotkov otrok.

13.21 Arnes: Spletne učilnice po uvodnih težavah delujejo brezhibno

Arnesove spletne učilnice po nekaj zapletih v ponedeljek, ko so se pouku od doma pridružili še najmlajši učenci, delujejo brez težav. Težave so bile le s prijavo v spletne učilnice, vse druge storitve za izobraževanje na daljavo, kot so videokonference, spletne strani in elektronska pošta, pa so ves teden delovale brezhibno, so zagotovili na Arnesu.

Starši šolajočih se otrok so namreč v začetku tedna poročali, da se ne morejo prijaviti v učilnice, drugi pa so se lahko prijavili, a storitve niso delovale tekoče. V ponedeljek je imelo težave od 30 do 50 odstotkov uporabnikov, med 8. in 11. uro so zaznali počasnejše delovanje učilnic. Težave so odpravili, odzivnost v učilnicah pa je dobra, so danes za STA povedali na Arnesu.

Arnes je sicer v četrtek imel 415.000 obiskov spletnih učilnic in 149.000 unikatnih uporabnikov, ki so si ogledali 4,8 milijona strani. Skupaj imajo že več kot 200.000 uporabnikov, kar Arnesove učilnice uvršča med sto največjih registriranih sistemov Moodle na svetu.

13.20 Slovenija na španskem seznamu rizičnih držav v pandemiji

Španija je Slovenijo v sredo uvrstila na seznam rizičnih držav v pandemiji covida-19. Vsi, ki prihajajo iz Slovenije, bodo morali od 23. novembra za prihod v Španijo prek letališča ali pristanišča predložiti negativni test PCR, ki ne bo starejši od 72 ur, je danes prek twitterja sporočilo slovensko veleposlaništvo v Madridu.

V Španiji razmere niso veliko boljše kot pri nas. FOTO: Nacho Doce/Reuters
V Španiji razmere niso veliko boljše kot pri nas. FOTO: Nacho Doce/Reuters


Za vstop v Španijo je zaradi pandemije covida-19 treba na spletni strani izpolniti poseben obrazec in ga največ 48 ur pred potovanjem poslati španskim zdravstvenim oblastem. Od tam pošljejo elektronsko pošto s kodo QR, ki omogoča dostop do želenega letališča. Posamezniki morajo to sporočilo shraniti na mobilnem telefonu ali ga natisniti.

13.00 Razlogov za sproščenost še ni

Vodja oddelka za intenzivno terapijo na infekcijski kliniki UKC Ljubljana Matjaž Jereb je opozoril, da ne glede na ocene, da smo v Sloveniji dosegli vrh v drugem epidemičnem valu, še ni razloga za sproščenost ali sproščanje sprejetih ukrepov.

image_alt
Šest sodelavcev se lahko vozi skupaj


12.25 Na Hrvaškem novo rekordno število umrlih s covidom-19

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 9417 testih potrdili 3056 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 43 bolnikov s covidom-19, kar je največ doslej, so sporočili na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu. Na Hrvaškem je od začetka tedna umrlo 174 bolnikov s covidom-19. Današnje število na novo okuženih je le nekaj niže, kot je bilo prejšnji četrtek, ko so zabeležili rekordnih 3082 primerov.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je danes novinarjem povedal, da znaša 14-dnevna incidenca 793 okuženih na 100.000 prebivalcev. 

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes na seji hrvaške vlade povedal, da je obstoječe epidemiološko stanje najtežje od začetka epidemije bolezni covid-19 na Hrvaškem. Ocenil je sicer, da je stanje pod nadzorom, ter ponovno pozval državljane, naj s svojim spoštovanjem epidemioloških ukrepov storijo vse, kar lahko, da bi visoke številke čim prej znižali.

12.15 Anketa OZS: Tretjina obrtnikov razmišlja o zaprtju dejavnosti

Zaradi zaostritve ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa kar tretjina obrtnikov in podjetnikov razmišlja o zaprtju dejavnosti, večina pa je prepričanih, da bi lahko ob upoštevanju vseh samozaščitnih ukrepov še naprej varno opravljali svoje delo, kaže anketa, ki jo je Obrtna zbornica Slovenije (OZS) te dni izvedla med svojimi člani.

12.15 V Rusiji potrdili največ novih okužb na dnevni ravni

V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili 21.983 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ na dnevni ravni od začetka pandemije. Umrlo je 411 bolnikov s koronavirusno boleznijo 19.

12.10 V ZDA razvili spletno orodje za izračun tveganja okužbe s koronavirusom

Skupina ameriških znanstvenikov je razvila spletno orodje, s katerim lahko posameznik izračuna, kakšnemu tveganju okužbe z novim koronavirusom se izpostavlja ob različnih oblikah druženja v različnih krajih po svetu. Ob druženju desetih ljudi v Washingtonu bi bila možnost okužbe trenutno 18-odstotna, v Parizu pa 32-odstotna.

Orodje, ki ga je razvila ekipa na Inštitutu za tehnologijo v Georgii, tveganje izračuna na podlagi aktualnih podatkov o širjenju okužb v različnih okrožjih v ZDA ter v nekaterih evropskih državah. Med njimi za zdaj sicer ni Slovenije. Orodje, ki ga nameravajo razširiti na še več držav, je dostopno na povezavi https://covid19risk.biosci.gatech.edu/.

Znanstveniki so za revijo Nature Human Behaviour ta teden pojasnili, da orodje posameznikom daje informacije, na podlagi katerih lahko ravnajo previdneje, kot bi sicer. Tveganje za prenos okužbe je sicer odvisno tudi od tega, kje se ljudje družijo, na prostem ali v zaprtih prostorih, in od tega, ali uporabljajo zaščitne maske. Joshua Waltz, ki je sodeloval pri razvoju orodja, je dejal, da so se temu dejavniku namerno izognili. Epidemiologi domnevajo, da je število okuženih precej višje od potrjenega števila okužb – v ZDA celo do desetkrat. Spletno orodje upošteva tudi ta dejavnik, pri čemer so znanstveniki uporabili razmerje pet dejansko okuženih na eno potrjeno okužbo, saj se število testiranj povečuje. Orodje deluje tudi na predpostavki, da je posameznik kužen deset dni.

image_alt
Z računalniškim modelom do načrta sproščanja ukrepov


11.35 DZ o šestem protikoronskem zakonu na izredni seji 25. novembra

Poslanci bodo o predlogu zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije po nujnem postopku razpravljali na izredni seji DZ, ki bo 25. novembra. Na seji bodo obravnavali tudi opozicijski predlog dopolnitev zakona o šolski prehrani. V skladu z odločitvijo kolegija predsednika DZ bo možno sodelovanje na daljavo.

image_alt
Vlada z novimi ukrepi na pomoč gospodarstvu


Vlada je predlog šestega protikoronskega zakonodajnega svežnja, ki določa začasne ukrepe za omilitev in odpravo posledic epidemije covida-19, potrdila v torek. Predlog podaljšuje nekatere ukrepe, kot je subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, prinaša pa tudi nove, med drugim delno nadomestilo fiksnih stroškov prizadetim podjetjem.

Na isti izredni seji, ki se bo začela 25. novembra ob 10. uri, bodo poslanci obravnavali tudi predlog dopolnitev zakona o šolski prehrani, ki pa na matičnem odboru DZ ni prejel podpore. V opoziciji so predlagali, da bi se topli obrok v času šolanja na daljavo zagotovil vsem osnovnošolcem, ki bi se nanj prijavili. Predstavniki vlade in koalicije so zagotavljali, da problematiko ustrezno naslavlja šesti protikoronski sveženj.

11.30 V Nemčiji 106-letnica uspešno prebolela covid-19

V Nemčiji je 106-letna ženska uspešno prebolela covid-19, je v četrtek sporočil upravitelj bolnišnice v mestu Oranienburg blizu Berlina, kjer se je zdravila. Kot je pojasnil glavni zdravnik Harald Pannwitz, je bilo njeno splošno zdravstveno stanje zelo dobro za njena leta, tako da se je lahko uspešno borila proti virusu. 106-letnico so na zdravljenje v bolnišnico prepeljali zaradi diareje in krčev v trebuhu, ni pa imela težav z dihanjem. Testiranje je pokazalo, da je okužena z novim koronavirusom, zato so jo izolirali. Čeprav covid-19 pri starejših bolnikih praviloma poteka z več zapleti in je pogosteje usoden zanje kot za mlajše, je doslej nekaj bolnikov v zelo visoki starosti to bolezen uspešno prebolelo. Pred dnevi so tako iz bolnišnice v Berlinu odpustili 97-letnico, ki je uspešno okrevala po okužbi z novim koronavirusom.

Na intenzivni negi je 200 oseb s covidom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Na intenzivni negi je 200 oseb s covidom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


10.35 Več kot 1500 okužb 

V četrtek so pri nas ob 5762 testih potrdili 1508 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 38 bolnikov s covidom-19. Hospitaliziranih je 1199 oseb, od tega 200 na intenzivni negi. Iz bolnišnice so odpustili 79 oseb. 



Doslej je bilo v Sloveniji potrjenih 52.378 okužb z novim koronavirusom, skupaj je umrlo 724 covidnih bolnikov. Trenutno je aktivnih 19.862 primerov, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev je 948, kažejo podatki sledilnika za covid-19.

10.08 Kitajski nadzor je uvoznike zmrznjene hrane postavil na hladno

Medtem ko Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) trdi, da je prenos covida-19 z zamrznjene hrane na človeka malo verjeten, Kitajska še naprej razglaša alarm zaradi okužbe delavca, ki se je ukvarjal s pošiljko nemških svinjskih krač, pa tudi zaradi zamrznjenih rakcev iz Ekvadorja. Ob tem je prepovedala uvoz zamrznjene hrane 99 dobaviteljem iz 20 držav, poroča Reuters. Vsa uvožena hrana mora biti sicer celovito testirana in dezinficirana, saj so odkrili sledove sars-cov-2 na govedini, svinjini in morskih sadežih. V Pekingu pravijo, da so takšni ukrepi nujni za preprečitev uvoza virusa, ki ga sicer doma uspešno omejujejo.

10.06 Italijanski premier otrokom obljubil, da jih bo Božiček obiskal kljub ukrepom v pandemiji

Božiček nosi masko in lahko potuje po svetu, saj ima za to posebno dovoljenje, je sporočil italijanski premier Giuseppe Conte, ki poskuša otrokom pregnati strahove, da jih zaradi ukrepov v pandemiji covida-19 Božiček letos ne bo mogel obiskati. »Božiček mi je zagotovil, da že ima mednarodno potrdilo za potovanje: Lahko potuje povsod in deli darila vsem otrokom sveta,« je v četrtek na facebooku zapisal Conte.

Božiček v teh razmerah nosi masko in ima posebno dovoljenje za premikanje. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
Božiček v teh razmerah nosi masko in ima posebno dovoljenje za premikanje. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice


Z objavo se je odzval na pismo obupanega petletnega Tommasa, ki je italijanskega premiera prosil, naj strogi omejitveni ukrepi v pandemiji covida-19, ki jih zaostrujejo tudi v Italiji, za Božička ne veljajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Božiček mi je potrdil, da vedno uporablja masko in ohranja ustrezno razdaljo, da zaščiti sebe in vse, ki jih sreča,« je sporočil Conte. Fantu je tudi predlagal, naj pod božično drevo postavi stekleničko z razkužilom za roke, skupaj s toplim mlekom in piškoti.

8.30 Učinkovitost nekaterih mask tudi manj kot 20-odstotna

Na Institutu Jožef Stefan so od prve epidemije testirali učinkovitost več kot 150 zaščitnih mask in materialov zanje. Med drugim so ugotavljali tudi učinkovitost pralnih mask, ki jih lahko sešijemo doma in jih uporabljamo večkrat. Njihova učinkovitost pri varovanju pred prehajanjem novega koronavirusa je zelo različna, od 19- do 82-odstotna.

Za maske FFP3, ki jih uporabljajo v zdravstvenih ustanovah, so izmerili 97-odstotno učinkovitost, ko so merili zgolj material, iz katerega je izdelana maska FFP3, pa je bila učinkovitost 99,9-odstotna. Maske FFP2 so bile učinkovite med 49 do 75 odstotki, material zanje pa od 90 do sto odstotkov. »Slabši rezultati za maske pomenijo, da so se maske slabše prilegale na trdo robotsko glavo, ki jo uporabljamo kot simulacijo človeške glave,« je pojasnila Maja Remškar iz IJS.

Maske so različno učinkovite, a tudi neprimeren odpadek. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Maske so različno učinkovite, a tudi neprimeren odpadek. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Filtracijska učinkovitost različnih kirurških mask je bila od 77- do 81-odstotna, njihovih materialov pa od 91- do 99,5-odstotna. Pralne maske iz raztegljivega blaga so imele le 30-odstotno učinkovitost, maska iz umetne svile 19-odstotno. Različno blago iz bombaža je nudilo različno učinkovitost. Dvoslojno tetra blago (ta se uporablja tudi za plenice) je bilo 25-odstotno učinkovito, poplin pa 82-odstotno. »Na splošno je bila filtracijska učinkovitost boljša pri maskah z nagubanim blagom (kot ga imajo kirurške maske) in slabša pri gladkih krojih ter najslabša pri materialih iz raztegljivega blaga,« je pojasnila za STA.

8.18 Disney zaradi koronavirusa iz dobička v izgubo

Podjetje Walt Disney je v tretjem četrtletju letošnjega leta pridelal za 629 milijonov dolarjev izgube. Na letni ravni so za 23 odstotkov upadli tudi prihodki, vendar manj od pričakovanj. Disney je imel v istem četrtletju lani 1,21 milijarde dolarjev dobička oziroma 58 centov na delnico. Analitiki so tokrat pričakovali izgubo v višini 73 centov na delnico in padec prihodkov na 14,15 milijarde dolarjev, vendar jih je bilo za 14,71 milijarde.

8.01 Tudi v epidemiji je pomembna telesna aktivnost v naravi

Med epidemijo in pri pogostem delu od doma je morda še bolj kot sicer pomembna tudi telesna aktivnost. Kineziolog opozarja tako na skrb za aerobni sistem kot vaje za moč, priporoča pa čim več vsaj zmerne telesne aktivnosti v naravi. V domači pisarni moramo čim večkrat spremeniti položaj, pri sedenju pa naj stol podpira vso hrbtenico.

Od danes naprej se ne smemo več družiti. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Od danes naprej se ne smemo več družiti. FOTO: Voranc Vogel/Delo


»Zdravje ni le to, da nismo bolni, ampak tudi to, da smo v primerni telesni kondiciji, uživamo zdravo prehrano in zadostimo potrebo po mentalnem zdravju,« je za STA povedal Uroš Kožar iz kineziološkega centra KinVital. Po njegovih besedah je pomembno, da tudi v epidemiji zadostimo minimalnim standardom telesne aktivnosti. To po standardih Svetovne zdravstvene organizacije in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za odrasle pomeni vsaj 150 minut, še bolje pa proti 300 minut tedenske telesne aktivnosti, kar je od pol ure do eno uro petkrat na teden.

A v zmerno telesno aktivnost po navedbah Kožarja ne šteje počasen sprehod ali odhod v trgovino, pač pa temu zadostimo, če se malo zadihamo, prepotimo, da dobimo rdečico v obraz.

6.54 V ZDA že osmi dan po več kot 100.000 okužb s koronavirusom na dan

Številne ameriške zvezne države so začele znova uvajati omejevalne ukrepe proti širjenju novega koronavirusa, potem ko vsepovsod naraščajo okužbe in smrti. Do četrtka je bilo v ZDA že osmi dan zapored po več kot 100.000 okužb na dan, število smrtnih primerov na dan pa je preseglo 1900.

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je doslej v ZDA s koronavirusom okužilo 10,5 milijona ljudi, umrlo pa jih je že skoraj 243.000. Univerza Washington napoveduje, da bo do sredine januarja na dan po 2200 mrtvih, do 1. marca pa bo skupaj mrtvih 439.000. Smrtnost se je sicer od začetka pandemije v marcu in aprilu zmanjšala za tretjino zaradi izboljšanja načinov zdravljenja, čeprav zdravila ali cepiva še vedno ni v uporabi.

V sredo so v ZDA našteli 144.000 novih okužb. V bolnišnicah je zdaj že več kot 65.000 ljudi, kar je za 41 odstotkov več kot pred dvema tednoma. Med okuženimi je tudi soproga državnega sekretarja Georgie Brada Raffesnpergerja, ki je zadolžen za izvedbo volitev, ampak mora zdaj v karanteno. Georgia danes začenja proces ročnega ponovnega preštevanja pet milijonov glasovnic za predsedniške volitve, ki bo trajal do srede.

Po volitvah so se v ZDA razmere s covidom-19 izrazito poslabšale. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters
Po volitvah so se v ZDA razmere s covidom-19 izrazito poslabšale. FOTO: Brendan Mcdermid/Reuters


V 13 ameriških zveznih državah se je število okužb v zadnjih dveh tednih podvojilo, najhuje pa je na Srednjem zahodu. Županja Chicaga Lori Lightfoot je izdala navodilo meščanom, naj za mesec dni ostanejo doma in ne sprejemajo obiskov, niti za zahvalni dan konec novembra.

image_alt
Ustavitev javnega prometa in nenujnih dejavnosti


0.30 Vsa zbiranja so prepovedana

Vlada je podaljšala večino dosedanjih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, hkrati pa je sprejela nekatere dodatne omejitve. Tako so od polnoči prepovedana vsa zbiranja, razen družin in znotraj istega gospodinjstva. Še naprej velja omejitev gibanja med občinami, ki vsebuje vse doslej veljavne izjeme.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: