Paradižniki prodajni hit Pomurja

Pridelek, znan pod blagovno znamko Lušt, je družbi prinesel 210.000 evrov čistega dobička.

Objavljeno
23. april 2013 17.29
Dejan Karba, Murska Sobota
Dejan Karba, Murska Sobota

Renkovci - Pomurska družba Paradajz, ki je lani na štirih hektarjih rastlinjakov pričela s pridelovanjem paradižnika, po uspešnem prvem letu to leto svojo dejavnost širi. Kmalu bodo v Renkovcih postavili dodatna dva hektarja rastlinjakov.

Triintrideset redno zaposlenih v podjetju Paradajz je lani prodalo dva milijona kilogramov paradižnika, ki na kokosovih vlaknih, pomešanih s šoto, raste s pomočjo geotermalne vode.

Pridelek, znan pod blagovno znamko Lušt, je po besedah direktorja družbe Dejana Šumaka družbi prinesel 210.000 evrov čistega dobička (3 odstotke od sedem milijonov evrov težke investicije), vendar bodo v prihodnje svojo dejavnost, ki bo prav tako delovala na geotermalno vodo, povečali tudi s pridelavo domačega česna, solate in hrena.

Največji letošnji izziv uspešne pomurske družbe je postavitev novih rastlinjakov, kar bo po besedah Kristjana Magdiča, prokurista družbe, pomenilo okrog dvajset novih neposrednih zaposlitev. Skupaj s partnerji družba namerava še letos zagnati tudi projekt Sončni vrt (v sosednjih Beltincih), kjer bodo na poltretjem hektaru velikem in z geotermalno vodo ogrevanem rastlinjaku skozi celo leto gojili solato.

Šumak, Magdič in Martin Žigo, ki skrbi za pridelavo pridelkov - ti po njegovih besedah zagotovo niso tretirani s fitofarmacevtskimi sredstvi, saj za škodljivce poskrbijo plenilske žuželke v njihovih rastlinjakih - , za letos načrtujejo tudi kooperativo.

Namen novonastalega združenja, ki se po njihovi blagovni znamki imenuje Združenje lušt, je med okoliškim prebivalstvom širiti pridelavo domače zelenjave. Združenje trenutno šteje pet članov.